Brand i Höglandsnäs / 1967
Huset i Höglandsnäs totalförstördes vid branden. Ingen kom dock
till skada.


¤ En enplansvilla i Höglandsnäs totalförstördes vid en häftig brand vid 6-tiden på fredagsmorgonen. Ingenting kunde räddas ur fastigheten, som var helt övertänd när brandkåren anlände. Händelsen fick ett oväntat förlopp på eftermiddagen när ägaren anhölls av polisen, som skäligen misstänkt för att ha anlagt branden. Anhållandet rubriceras som försök till försäkringsbedrägeri. Enligt vad ägaren uppgav för Piteå-Tidningen, strax efter branden, så vaknade han vid 6-tiden vid att fastigheten var fylld av eld och rök. Han rusade upp för att ringa till brandkåren, från telefonen i hallen, men röken tvingade honom tillbaka. I bara nattdräkten och ett par stövlar sprang han 200 meter till närmaste granne och larmade brandkåren. Mannen vistades för tillfället ensam i fastigheten då frun och två minderåriga barn var hemma hos en släkting. Skadorna beräknas till cirka 100.000 kronor. Försäkringar täcker värdet.

För PT berättade ägaren att han är van att stiga upp vid 6-tiden och vaknade strax före, då var hela fastigheten fylld med eld och rök. Fastigheten är i en plan med tre rum och kök. Han försökte nå telefonen i hallen för att larma brandkåren men hindrades av röken. I all hast ryckte han till sig et par stövlar och en skjorta och sprang de 200 meterna till grannen därifrån brandkåren larmades.

När brandkåren kom fram var fastigheten övertänd och på förmiddagen återstod bara en rykande ruin av familjens hem.
    - Det var ju tur att man vaknade och tur att frun och barnen var borta. Frun har varit sjuk och vistades hos sin mor med de två små barnen för att vila upp sig. Den minsta är bara 6 månader och frågan är väl om de klarat sig. När jag vaknade var huset övertänt och fyllt med rök. Men nog känns det grymt. Jag har fått låna kläder för att kunna komma ner hit och titta på vad som finns kvar av vårt hem, berättade ägaren för PT.

Mannen hade bl a nyinköpt en fotoutrustning med projektor och den blev givetvis kvar i fastigheten liksom familjens alla övriga ägodelar. I dag har de bara kvar sina gångkläder och knappt det. Fastigheten inköptes i november. Den var helrenoverad och fullt modern.

-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1967.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0