Hockeybanan i Böle invigd / 1956

BYBORNA SLÖT UPP SOM EN MAN
Skog skänktes - arbete gjordes gratis


Vid invigningen medverkade förtjänstfullt några konståkningsflickor
från Luleå. Efter den bejublade uppvisningen överräckte Anita Berglund
en bukett blommor. Närmast kameran syns Rita Zimmerman och Marg-
areta Olsson.

BÖLEBYN (PT). Detta är historien om den okuvliga viljans seger över svårigheter, det är också historien om hur Bölebyn fick sin hockeybana och hur Bölebyns sportklubb kom till.
För två och en halv månad sedan växte skogen tät på området invid järnvägen i Bölebyn. Byn hade ingen idrottsförening. Ungdomen saknade möjligheter till förströelse på fritiden.
Då föddes idén om en isbana!

Det var Gunnar Hedkvist på järnvägsstationen som kläckte idén. Det var han som satte igång det hela. Han samlade omkring sej några initiativrika och handlingskraftiga män: Ingvar och Arne Berglund, Manne Bergstedt, Assar Sandlund m. fl.
Och så satte de igång.
Först utsågs området där banan skulle bli till. Sedan pratades bybefolkningen "varma" för saken och därpå avverkades skogen på själva området och planering verkställdes.

¤ SKOG TILL SKÄNKS
De skogsägande bönderna var mycket positivt inställda och skänkte skog, som avverkades på fritid helt gratis. Därefter bytte man sej till sågat virke för timret och började spika ihop sargarna. Det var jobbiga dagar. Det var kvällar och halva nätter, när det jobbades för fullt. Hela byn slöt upp som en man kring projektet. Visst skulle Bölebyn ha en ishockeybana, det var man ense om.

¤ KLART PÅ TRE VECKOR
Och efter tre veckor var allt klart. Sargen stod uppspikad, lyste trävit och inbjudande. Det luktade färskt virke och det var bara att sätta igång med spolningen. Men, men...Då behagade kung Bore rista snö ur sitt yviga skägg, båste kalla köldpustar så att termometerns kvicksilver kröp ned kring 25-30 gradersstrecket. Konstant kyla och konstant snöfall.


Fr. v. Gunnar Hedkvist, Arne Berglund, Manne Bergstedt, Ingvar
Berglund.

¤ SNÖN SKA BORT!
löd då den tysta men kraftfulla rösten i de ansvarigas sinne. Och snön kom bort. Det kom ny, men även den skottades åt sidan. Och spolningen kunde ta sin början så småningom. Och nu - nu ligger Bölebyns ishockeybana där som ett monument över det sega och intresserade arbetet, över män som visste vad de ville.

¤ UNGDOMENS BANA
Varför gjorde de då allt detta? Jo, de har insett vad det betyder för en bygds ungdom att verkligen ha någonstans att ta vägen de långa vinterkvällarna. Att verkligen ha något nyttigt och fostrande att ta sej för. Männen bakom verket har gjort det för ungdomen. Och deras verk är värt beundran. Deras verk är en investering för att få behålla byns ungdom, få dem att trivas och stanna.


Lilla Rita Zimmerman gjorde ett bra framträdande. Hon är bara 8 år.
Vad månde bliva...

¤ SK BILDADES
När banan var klar, då bildades en sportklubb och de närmare reglerna om användningen fastställdes. Utrustning för aktivt utövande av ishockey ska man köpa på olika håll - en del av Rosviks IK, som ju lagt ned hockeyn, delvis kommer man att få av hockeyförbundet, som brukar dela ut målvaktsutrustning till alla nya föreningar. Detta - liksom småningom ett lag - kommer dock med tiden. Huvudsaken är att banan finns. Och den är en populär plats för ungdomen. Bölebyn är att gratulera till sin isbana.

¤ Banan mäter 60X30 m och har alltså "idealmåtten".

¤ Än så länge är lyset ganska provisoriskt, består av sex strålkastare om vardera 1.500 watt. Planer på en fullständig belysning finns dock och omkring 3.500 kr beräknar man att den ska kosta.

¤ Bölebyns SK har 92 medlemmar.

¤ Sportklubben har nyligen sökt medlemsskap i hockeyförbundet.

¤ Planer finns också på att bygga en fotbollsplan.

¤ Anslag både till denna och isbanan hoppas man få hos kommunen och Riksidrottsförbundet. Formulär för ansökan finns redan.

Allt detta fanns att läsa på:PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 28 januari 1956.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0