Hortlax investerar
I Hortlax har man påbörjat bygget av det nya pensionärshemmet som
skall vara färdigt nästa höst. Tillsammans med detta skall byggas en
brandstation.

I Hortlax har kommunalkamrer Helmer Wiklund lagt fram en investeringsplan för de närmaste fem åren gällande byggnadsverksamhet samt vatten och avloppsarbeten. Enligt denna bör kommunen satsa 4.827.000 kronor, vartill kommer beräknade stadsbidrag. Utanför denna plan ligger pensionärshemmet och brandstationen i Hortlax, som redan är påbörjade. Dessa båda byggnader är kostnadsberäknade fö i runt tal 400.000 kronor, av vilka 330.000 kommer på pensionärshemmet. Arbetet kommer att pågå hela vintern och beräknas vara färdigt nästa höst.

Under vintern beräknar man även kunna komma igång med gruppbebyggelse av 4 egnahem i Bergsviken. Just nu pågår ny- och ombyggnad av 22 egnahem som beräknas vara färdiga vid årsskiftet. Till detta kommer att 40-tal egnahem som byggs om med förbättringsbidrag. Byggnationen på egnahemsfronten är något bättre än under fjolåret.

Verkstad byggs i Bergsviken
På den privata sektorn är planerat en bilreparationsverkstad på industriområdet i Bergsviken. Det är inte omöjligt att denna byggnad uppförs under vintern. I den av kommunen planerade byggnadsverksamheten ligger skolpaviljongen och ombyggnaden av skolan i Bergsviken först. Detta arbete beräknas komma igång nästa sommar. Vidare har man ett starkt önskemål att få sätta igång med ålderdomshemmet i Hortlax nästa höst. Fullmäktige får vid nästa sammanträde ta upp frågan anslag till flyttning av de två kyrkstugor som står i vägen för det planerade bygget.


Den här bilden togs i samband med Piteå-Tidningens besök vid nya
centralskolan i Hortlax, som presenterades utförligt i gårdagens PT.
Den visar en klass öva sång under kantorn och folkskolläraren Gunnar
Sundéns ledning.

Många skolpaviljonger
I femårsplanen är även intaget byggen av skolpaviljonger pch renovering av de gamla skolorna i Blåsmark, Hemmingsmark, och gymnastiksal i Jävre och andra etappen av centralskolan i Hortlax samt renovering av gamla skolan i Hortlax. I Hortlax har en branddamm färdigställts i sommar och dammar kommer under femårsperioden att byggas i Jävre och Hemmingsmark.

Vatten och avlopp
Den fortsatta utbyggnaden av vatten och avlopp kommer även att kosta en hel del pengar och ge sysselsättning. VA-anläggningen i Bergsvikens egnehemsområde är nu i det närmaste färdig och först i tur är nu Pitsund där arbetet kommer igång under den allra närmaste tiden. Någon turlista för de övriga arbetena har inte lagts fram men i planen finns upptagna följande arbeten: Vattentäkt och högreservoar i Bergsviken, avloppsreningsverk i Storfors samt vatten- och avloppsanläggningar i Maran och Skatan, utföres i vinter, Svedjan, Furulund, Jävre, Höglandsnäs, Blåsmark och Hemmingsmark.
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 30 oktober 1958.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0