I närbild: TOWA CARSON - 1957

Towa Carson är Sveriges jazzsångerska på modet, en ny Alice Babs tipsar många. Privat är hon en charmerande ung dam med högst personliga idéer. Eller vad sägs om en sångerska som slår ifrån sig med båda händerna och säger: Fy katten för filmning.


Musen Mab och matte Towa.


¤ BIRGIT KARLSSON, det säger kanske inte så värst mycket. Så hette i alla fall en ovanligt beskäftig tonåring i Eskilstuna, som i början på 50-talet lika säkert som amen i kyrkan dök upp på allt vad vokalisttävlingar hette. Tösabiten var liten och nätt, hade mörkt yvigt hår och marscherade alltid upp på scenen med snabba, taktfasta steg. Hon såg ut som en liten fröken Orädd och hennes fylliga ovanligt bärkraftiga röst gav belägg för den tanken. Men egentligen var fröken Orädd ganska darrig i knävecken, åtminstone om man får tro henne själv.

Nu har tonårssnärtan Birgit gått från klarhet till klarhet. Talar vi så om att hon numera heter Towa Carson vet väl det stora flertalet vem flickan är. Towa kämpade som sagt med vokalisttävlingarna i hemstaden Eskilstuna och plötsligt slog hon. En veckotidning hade utlyst en riksomfattande tävling och lilla Towa, som hon redan då kallades av vänner och bekanta, var med och placerade sig i täten. Nu började hon få engagemang hos lokala orkestrar och fick följa med ut på kortare turnéer. Det där gav blodad tand och sommaren 1954 stod det en mycket nervös småstadstös på Skansen och väntade på att det skulle bli hennes tur att hoppa in på scenen. Det var en tävling av jätteformat för ungdom med olika sceniska talanger. Towa kom, sjöng och segrade!


Birgit Karlsson - eller Towa Carson som hon numera heter.


¤ Den där skansensöndagen blev hennes första egentliga genombrott. Nu började anbuden dugga på allvar. Sommaren 1955 turnérade hon i folkparkerna med "Fröken Stil" och i samma veva lät hon för första gången höra av sig i et av radions ungdomsprogram. En vacker dag hände det något som så när fick Towa att gå på händerna. Seymour Östervall ringde och frågade om hon ville resa upp till Stockholm och provsjunga. Att hon ville!

Och proven gick bra, Towa fick engagemang omgående och blev hastigt och lustigt stockholmska. Hon sjöng regelbundet på Gröna Lund förra sommaren och kuskade på turnéer genom hela Sverige. I radio var hon likaså anlitad och vid Josephine Bakers sverigebesök fick Towa uppträda tillsammans med den världsberömda stjärnan i TV. Nu fick skribenterna upp ögonen ordentligt för Towa. Aftontidningarna slog upp helsidor på den unga damen och hon beskrevs i entusiastiska ordalag som Sveriges nya Alice Babs. Hon fick göra grammofoninsjungningar och kritikerna strödde och strör fortfarande idel rosor.


Har du sovit gott i natt, undrar Towa och hälsar godmorgon på musen
Mab, som bor i en kokosnöt.


I september 1956 flyttade Towa över till Leif Kronlunds orkester. Vid det här laget var hon trött på det myckna turnérandet som tog på krafter och humör och var glad åt en chans att få stanna i Stockholm. Nu sjunger hon på La Visite onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar, men däremellan har hon en del att uträtta för grammofonbolaget RCA, där hon bland annat sjungit in "Que Sera, Sera", och populära "Han och hon". Radiotjänst har också flitigt tagit hennes krafter i anspråk. I höstas hörde vi henne i programserien "Formering till tåg" för att nu bara inte tala om alla musikprogram där hon titt som tätt dyker upp. Allt tyder också på att vårsäsongen blir lika spikad.


En promenad på mattes pekfinger är fin morgongymnastik för en liten
mus. Bara man inte får svindel.


Har man så kommit i ropet som Towa brukar steget till filmateljéerna inte var så långt. Men Towa är originell. Hon vill inte filma! I Skansenpriset 1954 ingick ett provfilmingskontrakt för Europafilm. Towa förklarar nu efteråt att hon aldrik känt sig så förtvivlad och bortkommen som i filmateljéen. Hur filmen kan vara ett så eftertraktat mål för någon kan hon inte fatta. Även på fritid tycker Towa om att vistas i tonernas värld. Hon har en splitterny radiogrammofon och en samling fina plattor i skivstället. Dessutom är hon duktig att spela piano, men numera blir det inte så mycket av det. Djur är hennes andra stora intresse. Hemma i Eskilstuna har hon en älskad hund som heter Pia. Vovvens porträtt återfinns litet varstans i Towas rum på Kungsholmen.

Det kändes hårt att lämna hunden hos mamma och pappa, men Towa skaffade sig surrogat i form av två vita möss. Nu är det ju en gång för alla så att två möss har en fantastisk förmåga att hux flux bli så där ett dussin möss. Men i det här fallet blev det tvärt om. Den demoniska herr Mus, Mab kallad, dödade kallblodigt hustru och barn och är numera ensam kelgris på täppan. Bor i kokosnöt med egen ingång och har en rymlig bur att promenera i när han inte sitter på Towas axel.

Framtidsplaner? Towa tänker inte längre än till sommaren då hon skall sjunga hela veckorna på Skansen. En gång var det meningen att hon skulle försöka bli operasångerska, de planerna har hon släppt nu. De berömmande tidningsskriverierna tar hon lätt på.
    - Det här kan inte vara i evighet, säger hon nyktert. En vacker dag får man väl skola om.
Det är till att vara anspråkslös.


Kan du vissla Johanna? Javisst, det är klart att en ung sångerska håller
sig med modern köksutrustning.


Även på fritid vill Towa ha musik. På radiogrammofonen hör hon gärna
sin egen insjungning av Que Sera, Sera.

--------------------------------------------------------------------------
FRIHET ¤ Den 13 februari 1957.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0