Kusinen Britta

Det var i samband med vår farbror Åkes bortgång 2010, som jag hälsade på hemma hos Britta. Efter att vi druckit kaffe, så visade hon mig runt i huset. I ett av rummen fick jag syn på några tavlor som hängde på en vägg. Nyfiket frågade jag vem det var som gjort dem.
    - Jag, sa hon.
    - Målar du tavlor, det har jag aldrig vetat. Dom är ju fina.
Hon visade mig inte bara en, det var flera stycken. Vad jag först frapperades av, var de fina färgkombinationerna. Färger är ju väldigt viktigt hur man använder, och hur man blandar. Sagt av mig, som inte alls målar (ännu).

I helgen har Britta i sällskap med några andra konstnärer ställt ut sina verk i biblioteket i samband med julmarknaden i Öjebyn. Tyvärr så hade vi inte möjlighet att göra ett besök. Men i gårdagens Piteå-Tidning fanns ett reportage om utställningen. På en av bilderna såg man också ett verk av Britta, som fått namnet "Svensbyliden". Idag när jag drack en kopp kaffe med min (ohängda) syster, så berättade hon att hon hälsat på i utställningslokalen i Öjebyn. Hon var full av beundran över Brittas talanger. Jag vet att vår kusin inte bara kan måla, hon är en hejare på sömnad också (heter det så?), nåja, ni vet vad jag menar. Så kära kusin Britta, fortsätt för Guds skull med ditt målande, vi vill se mera konsverk komna ut ur dina händer.

Kusinen Roger.


Två kusiner, komna ur släkten Amandus Lindqvist i Hortlax. Britta
Engman t.v. och Gerd Lindquist t.h. Brittas mor, Elsa Lundmark, och
Gerds och min far John Lindqvist, var syskon. Britta är inte bara duktig
på sömnad, ett hantverk hon hållit på med i många år, hon kan måla
också.


"Svensbyliden", är namnet på denna akvarell-målning, signerad
Britta Engman.

--------------------------------------------------------------------------------
Foto, övre bild: ROGER LINDQVIST, den undre www.pitea-tidningen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0