Piteå-bandet VOX - 1982NU HOPPAS VOX PÅ EN PROFFSKARRIÄR


¤ VOX svävar fram på den svenska rockmusikhimlen. Vart bär det
hän? Ska den snart släppta singeln och de nya bokningsrutinerna ge
gruppen den stora chans de så länge drömt om? På bilden, fr v: Mats
Lundberg, Stefan Forsséll, Lars Ivar Sundström, Folke Wiklund och
Gunnar Sundström.


¤ Skall det äntligen lossna för Piteåorkestern Vox? Inom kort släpps deras första skiva, en singel med två helt egna låtar. Det har varit nära nog blod, svett och tårar som grabbarna i Vox fått släppa till i den här skivdebuten. Och de fick förstås åka till Stockholm för att spela in.

Manifest, ett skivbolag i Norrbotten var ett av de många skivbolag gruppen Vox skrev och skickade provinspelningar till förra året. Med hänvisning till att Piteorkestern inte hade tillräckligt "Norrbottensförankrade" texter, blev gruppen refuserad. Först i september gav den nära två år långa jakten på intresserade skivbolag äntligen resultat.
    - Vi visste att vi hade rätt låt. Blev det nobben den här gången skulle vi bekosta inspelningen själva, berättar Lars-Ivar Sundström, sångare i Vox.

¤ SONET NAPPADE
Grabbarna behövde dock inte plocka fram den egna börsen. Skivbolaget Sonet, en av giganterna i den svenska skivbranschen, tände på Piteå-gruppen. I september gjordes inspelningen. Förra veckan dök resultatet, den första provskivan upp. Och nu kommer singeln, med två låtar "Kärlekens språk" och "Telekontakt" att släppas i mitten av februari.

¤ HOPPAS ATT DET LOSSNAR
Det här hoppas gruppen ska bli en början på en proffskarriär. Samtliga är heltända och beredda att offra ett provår för att spela på heltid. Lyckas de få någon låt spelad i radio är lyckan gjord. Att få in en fot i det etermediet är en klar framgång i den här branschen, resonerar de. Och eftersom Vox har en sådan bred målgrupp, allt rörligt mellan 15-25 år, så borde deras musik gå hem hos de stora lyssnargrupperna. Det tror samtliga Vox-medlemmar.

¤ VÅLDSAM FIGHT
Lars-Ivar Sundström beskriver deras musik som en våldsam brottning mellan synthesitzer och rock.
    - Fast vi utvecklas till att spela en mer markant pop nu, menar han.
Är texterna viktiga?
    - Förut var det inte det, säger Gunnar Sundström, som spelar klaviatur. De har blivit det nu. Vi försöker jobba fram kvalitativa texter som håller måttet, förklarar han.

¤ LÅNGA ÖVNINGAR
Gruppen träffas tre gånger i veckan i en källare på Pitholmskolan. Det blir långa repetitioner. 5 timmar/kväll är inte ovanligt. Hela gruppen jobbar med att få fram material. Det kan vara hårda duster, berättar de, innan en låt är klar. Vox satsar också hårt på liveuppträdanden med mycket effekter.
    - Säg vad du vill. Rök, magnesiumbomber, vi har det, garvar Lars-Ivar Sundström, som berättar att två tre gånger i månaden rullar orkesterbussen runt vägarna i Norr- och Västerbotten.

¤ JAGAR JOBB
Bengt Eriksson, tidigare trummis i gruppen, sköter numera ljusanläggningen och ordnar med bokningar. Det sistnämnda är en ständig kamp för gruppens brödföda. Jobben växer inte på träd precis. Bengt Eriksson hoppas dock att det skall bli en ändring på det nu. Dels genom att singeln snart släpps. Och dels genom att orkestern från och med april till och med augusti det här året bokas genom EMA/Telstar.
    - Många arrangörer, berättar Bengt, struntar i okända band. De plockar musiken enbart genom större förmedlingar, och därför innebär den nya bokningsrutinen en rejäl chans till inbrytning på den svenska rockmusikmarknaden för Piteågruppen Vox.---------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 11 februari 1982.


FAKTA--------------------------------------------------------------------------

Basisten Folke Wiklund och jag, gick i samma klass. Vi kom att under
några år spela tillsammans bl a i Piteå Kommunala Musikskolas stor-
band "Piteå Havsband".

Keyboardisten Gunnar Sundström, är yngre bror till Piteås förre kommunal-
råd, riksdagsmannen och numera VD:n för Folksam, Anders Sundström. Gunnar
tog även han sina första stapplande musikaliska steg i kommunala musik-
skolan i Piteå.

Sångaren Lars-Ivar Sundström är bror till Bo "Kasper" Sundström i Bo Kaspers
orkester.

Roger Lindqvist-----------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0