"Pop-64" med Claes Burling
CLAES BURLING med senaste nytt i pop-väg i handen, bl. a. Elvis Presleys
skiva med nya låtar ur senaste filmen "Rustabout", ännu inte presen-
terade på svensk marknad.
Det är han som fört in pop-musiken i ert hem! Tycker inte ni om den, så kommer era barn att lära sina barn att gilla den. Claes Burling, 23 år, discjockey och producent för radions "Pop-64", delproducent bakom "Tio i topp", "Trettio i test" och "Pop-nonstop" tror verkligen på popens framtid.
- Det är den enda sortens musik där det händer någonting just nu.
Claes Burlings intresse för popen föddes för ungefär tio år sedan, då Bill Haley slog med "Rock around the clock". Han har följt med noga sen dess och kan berätta om strömningar och tendenser inom popen, sånt som är dolt för en vanlig lyssnare. Hela den stora lavinen av popmusik brakade loss genom rockens genombrott. Kanske speciellt här i Sverige, där vi inte som i Amerika och England haft någon tradition med ungdomsmusik.
Ordet pop kommer av engelskans popular, populärt. Först de senaste åren har vi börjat använda ordet här. Claes Burlings första program hette "Rock-61". Nästa hette "Pop-62", och innehöll nästan samma sak. Den viktiga skillnaden: Rock är en sorts spelstil, pop däremot är samlingsordet för rock eller något annat som just nu är - pop. På mors och fars tid sa man schlager. Ordet pop har från showbusiness kommit att användas överallt, inte minst i kulturdebatter, där man talar om popkonst, popkultur etc.
Ny Beatles-låt
Toppen-pop just nu är Beatles, det vet alla. De har hållit sig i över ett år. Nu har det ryktats att de skulle vara på nedgång.
- Snick, snack, säger Claes Burling. Han följer noga utvecklingen i USA och England, så han vet.
- Då Beatles var i Amerika så - det har de själva erkänt - ryckte The Rolling Stones från London tillfälligt fram på listorna. Hela felet nu har varit att Beatles inte tillräckligt ofta sjungit in någon ny låt.
- Genast de gör det så blir det genast rusning efter skivorna. Försäljningen totalt når miljonstrecket direkt. Men nu den 27 november ska de ge ut en ny låt: "I feel fine".
Elvis Presley hör också till dem som hållit sig länge. Går han neråt just nu så beror det på den underliga politik som bedrivs med hans skivor. Gamla låtar från -56 och -57, ursprungligen inspelade på EP-plattor, ges ut på nytt i single, 48 varvare. Men nu ska han komma med ny musik från filmen "Rustabout". I princip är ändå utvecklingen med Elvis-plattorna riktig. Köparna har nämligen övergått från EP-plattor med fyra låtar till single-skivor med två. Speciellt om man köper en skiva med någon ganska okänd sångare, eller -grupp för en viss låts skull, så vill man inte ha tre andra på köpet.
Olika pop-stilar
De här stilarna - med sina största namn - har avlöst varann i tur och ordning under de tio pop-år som gått:
Rock´n Roll? Bill Haley
Pop-ballader. Många enskilda artister med enstaka låtar.
Calypso. Harry Belafonte.
Skiffle. Lonny Donegan.
Twist. Chubby Checker.
Ballader i folkviseton, limbo (Chubby Checker)
Bossanova. Jazzmusikern Stan Getz.
Liverpoolgrupperna, främst Beatles.
Hotennanny, släkt med skiffle och gör-det-själv-musik.
Claes Burling: Det genomgående är rocken, markerad rytm, som i en eller annan form brutit upp balladstilarna.
Svenska slår inte
"Tio i topp" - det är ett program som bara avspeglar vad 400 röstande ungdomar tycker. Inget annat, tycker de tio-i-toppansvariga på Sveriges Radio. Claes Burling, Leif Andersson, Carl-Eiwar och Folke Erbo. De skivor som säljs mest redovisas i "Kvällstoppslistan". Men i verkligheten har "Tio i topp" blivit något mera. De skivor som röstas fram där föder nya succéer, de som gör att skivorna hamnat i Kvällstoppslistan.
- Först ledde den amerikanska popen överallt, berättar Claes Burling. Med Beatles kom den engelska popen in i bilden. Nu är det fifty - fifty. Sådan är också situationen här.
Det som inte slår här hemma är svenska låtar. Vissa svenska pop-sångare som Jerry Williams, The Spotnicks och The Streaplers kan göra sig gällande i konkurrensen. Men då sjunger de på engelska. Förresten så har Lars Lönndahl & Co ett eget program, Svensktoppen.
Claes egen lista
Det här med topplistningen började på allvar hösten 1961. Dessförinnan hade bara topplistor förekommit sporadiskt. En och samma låt kunde hålla sig i topp halvårsvis. Längdrekordet nu innehar förstås av The Beatles - sju veckor. Ska Claes Burling göra en privat Tio i topp lista så blir den förvånansvärt inaktuell. Han vill inte heller ge sig på att klassificera de olika numren. På delad förstaplats skulle de här komma: Jerry Lee Lewis´låt från 1957 "Whole lotta shakin´goin´on", Little Richards "Reddy Teddy" från 1957, Billy J. Cramers "Bad to me", från sommaren -63 och Beatles "A hard day´s night" från i somras.
Mer pop i TV
Claes Burling får ofta brev från sina lyssnare. Ofta är det gnäll för att det finns för lite pop i TV. Där instämmer han själv. Men han är också medveten om svårigheterna med att få fullvärdiga TV-program:
- Vi har så få artister själva här i landet. Och det är dyrt att ta hit utländska. En utväg vore förstås att köpa färdiga engelska och amerikanska program.
Ingen fara för att vi ska dränkas i pop, tror han.
- Det är en missuppfattning att t. ex. melodiradion bara skulle innehålla popmusik. Den kritiken kommer troligen från äldre som inte vet vad pop är. Claes Burling svarar av inköpen av pop-skivor till radion så han kan överblicka arkivet. Många av de stora amerikanska pophitsen från 1955-1959 saknas helt och kan inte spelas.
"Inte smakförsämrande"
Idealet i inställningen till pop som Claes Burling i förhållandena i England. Där tittar och lyssnar föräldrarna tillsammsn med barnen på pop-kanalerna. Mycket pop behöver inte betyda smakförsämring, menar Claes Burling. Det står ju var och en fritt att lämna popen när man vill och varför inte ta pop-musik för vad det är - en tillfällig stimulans.
Säger herr Burling som själv bara avskyr en sorts musik - extrem jazz.
Bevaka besök
Han skulle gärna avstå från disckjockey-pratet för att helt och hållet bli producent. För fler och bättre pop-program. Ett viktigt led i den utvecklingen är att bevaka alla fina pop-besök i Stockholm och presentera dem för hela landet. The Beach Boys från Californien, de som slog med "Surfing Safari" sommaren 1962, kommer endera dan. Med sig har de popsångerskan Jackie de Shannon.
-----------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 2 december 1964.
Kommentarer
Trackback