SNODDAS sista framträdande...
Gösta Snoddas Nordgren på långvården i Trollhättan. Det är onsdag för-
middag och Snoddas sjunger sin eviga "Flottarkärlek". Han har "hadderiat"
i 29 år, ungefär 20 000 gånger. Det här skulle bli hans sista. Några timmar
senare är han död.

Sista bilden av en äkta svensk underhållare: Gösta "Snoddas" Nordgren sjunger sin eviga "Flottarkärlek" för patienterna på långvården i Trollhättan. Sju timmar senare är han död. Han dog med en bandyklubba i handen i en gymnastiksal i Vänersborg.

"Snoddas" död var en spegel av hans liv de senaste 29 åren. Mikrofonen och bandyklubban kommer alltid att vara förknippade med honom. Han var duktig som bandyspelare, unik som artist. Aldrig upphörde han att fascinera sina åhörare. Hans renhåriga stil och ärliga uppträdande gick hem överallt, åe efter år.

Så var det in i det sista. I måndags underhöll "Snoddas" och hans dragspelare Karl-Erik Svensson patienterna på Norra klinikerna i Vänersborg. Två föreställningar. Först på avdelningarna A 1 och A 5 kl. 14. Sedan i festsalen kl. 15. "Snoddas" låg över i ett gästrum på kliniken. Han skulle ha uppträtt där igen i dag kl. 13.30 på 5 A och på fredag kl. 10 på terapin.

Programmet var späckat som vanligt. I går hade "Snoddas" två föreställningar på långvården i Trollhättan, avdelningarna 13 och 14, en på förmiddagen, en på eftermiddagen. Det blev hans sista. Han verkade trött, tyckte några utomstående åskådare, men patientarna gladdes åt "Hadderian", "Gamla Nordsjön", "En gratulationsvisa" och andra kära gamla "Snoddas"-nummer. Efteråt åkte "Snoddas" till Vänersborg för att koppla av med inmohusbandy. Rolf Eriksson i vårdpersonalen var med:
    - Vi träffades vid femtiden tillsammans med några patienter och satt och pratade en stund innan spelet kom i gång ungefär kvart i sex i gymnastiksalen.
    - "Snoddas" var glad och uppåt precis som förra gången han gästade oss för något år sedan. Men efter bara ungefär tre minuters spel föll han ihop på golvet.

Bosse, patient som deltog i matchen:
    - Vi spelade innebandy. "Snoddas" dribblade med bollen och gjorde några dragningar när han plötsligt ramlade omkull. Jag trodde först han skojade med oss.
Men alla upplivningsförsök var förgäves, "Snoddas" var död. Den trevliga matchen fick ett hastigt och tragiskt slut. Förstämning härskade under kvällen på sjukhuset. Patienter och personal sörjer "Snoddas". ALLA tyckte om honom.

-------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Torsdagen den 19 februari 1981.


Kommentarer
Postat av: Anders

Hej!
Jag har länkat till denna sida från Snoddas och Karl Erik Svenssons Wikipedia-sidor. Hoppas att det är okej?

2014-06-26 @ 19:37:52
Postat av: Roger

Hej Anders!
Det är helt okej!

2014-06-26 @ 19:43:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0