Sörbyskolan i Hortlax en skamfläck

I augusti 1964 började jag i första klass i Sörbyskolan i Hortlax. Vad som exakt hände den första dagen, minns jag av naturliga skäl inte. Men det som fortfarande finns kvar, inkapslat i hjärnbarken, är att min första fröken hette Gunhild Lundman. Framme vid katedern, där Gunhild satt, stod en tramporgel placerad. Ur denna orgel gav oss lärarinnan Gunhild tonerna av "Din klara sol går åter upp, jag tackar dig min Gud...", samt: "Morgon, mellan fjällen, hör hur bäck och flod, porlande mot hällen , sjunga Gud är god, Gud är god..." och: "I öster stiger solen upp och sprider guld på sky, hon stiger över bergets topp bestrålar stad och by...".

Längst fram, satt en korthårig liten kille, sjuårige John Roger Lindqvist från Övremarken, och följde andäktigt varje rörelse hon gjorde. Lärarinnan Gunhild lärde oss ABC, multiplikationstabellen, vart i världen de fattiga barnen bodde, osv. På somrarna stod nästan alltid en bukett nyplockade blommor på frökens kateder. Fröken Gunhild hade en sommarklänning på sig, och såg (nästan) jämt glad ut. När det ringde till rast, sprang den sjuårige Roger ut tillsammans med de andra små barnen. Ute på gårdsplanen lekte vi ibland rätt så vilda saker. På vintararna kastade vi snöbollar, byggde snögrottor och när våren anlände, med nytt hopp, så spelade vi grabbar kula i den lervällning som var. 

När så examen stod för dörren, och väckte en sådan där intensiv längtan i mitt bröst, då ville man springa ut för att ta hela sommaren och den stora vida världen i sin lilla famn. Sommaren innebar en enda stor lekplats, med kompisarna i grannskapet.

I Sörbyskolan gick min pappa, mina farbröder och fastrar. Här gick också min äldsta son Andreas. Och som utgår av texten, här gick också jag. Men så en dag ansågs Sörbyskolan vara en skamfläck. Och så en dag, när herrarna och damerna i stadens stadshus bestämt klart, kom grävskoporna. Det dröjde inte så värst länge innan skolan var borta. I dag har en ny bebyggelse uppförts på samma plats. Sörbyskolan bor idag i sin himmel, där den förhoppningsvis har det bra. Jo, undrar om den kommer ihåg den där korthårige sjuårige grabben från Övremarken? Roger var det visst han hette...?

/ Roger Lindqvist.
¤ Sörbyskolan, skolstyrelsens skamfläck i Hortlax rektorsområde, ska
läggas ned. Frågan om när det blir är dock inte klar.

Sörbyskolan, omdiskuterad lågstadieskola, klassad som Piteå kommuns skamfläck i Hortlax rektorsområde, ska läggas ned.
    - Men vi har inte bestämt när. Det här får bli en fråga för budgetberedningen. Det måste ju byggas en ny först, säger skolstyrelsens ordförande Erik Lindgren.

Piteå-Tidningen har tidigare redogjort för de arbetsförhållanden elever och personal har vid Sörbyskolan. Det saknas grupprum och bra arbetsrum för lärarna. De är bland annat hänvisade till vinden, där en lärare också får bedriva hemspråksundervisning.

Motioner
Nu aviserar skolstyrelsens ordförande Erik Lindgren nedläggning av Sörbyskolan. Den ska slå igen. Frågan om när det blir är dock öppen. Det avgörs bland annat hur skolstyrelsen beslutar utifrån tre motioner som är inlämnade och som tar upp flera lokalfrågor i Hortlax rektorsområde. Skolstyrelsen behandlade motionerna vid sitt sammanträde på måndagen, de tar upp följande:

Bygg nytt
Kjell Åström (c) har föreslagit att mellanstadieskolan Norrbyskolan byggs ut för totalt fem miljoner kronor, med projektering i år (en halv miljon kronor) och byggnation 1989 och 1990. Partikamraten Karl-Erik Wiklund har begärt utbyggnad av Hemmingsmarks skola, där förskolan får plats. Den planeringen bör enligt Wiklund, ske i samarbete med socialnämnden.

Rationell skola
Socialdemokraten Åke Brännström, har motionerat om liknande projekt, en "rationell skola" placerad i Brännströms egen by Blåsmark. Han vill att skolan byggs ut så att den blir samlingssal för ortsborna. Socialstyrelsen har som svar på motionerna sammanställt ett yttrande som är uppdelat i två avsnitt.


    - Först måste vi bygga ny skola innan en stängning kan
bli aktuell, och det blir en fråga för budgetberedningen,
säger skolstyrelsens ordförande Erik Lindgren.

Vill hyra
Vad gäller Hemmingsmark hänvisar skolstyrelsen till att den först tog beslut om att hyra en paviljong och komplettera lokalerna med ett klassrum. Det hände dock ingenting eftersom socialnämnden inte kunde bestämma sig för var förskolan skulle ligga. Den frågan orsakade ett omfattande politiskt bråk i byn. Nu har enligt uppgift, socialnämnden sagt att den vill förlägga deltidsförskolan i Blåsmark och Hemmingsmark till lokaler nära skolan i Hemmingsmark.

"Då är vi beredda att ändra oss och i stället hyra ett permanent klassrum i utbyggnadsdelen", säger skolstyrelsen. Del två i yttrandet består av fyra alternativ. Samtliga utgår från att Sörbyskolan läggs ned. Alternativ A går ut på att man använder nuvarande modell. Elever från Blåsmark bussas till Hortlax från årskurs tre. Norrbyskolan byggs ut med fyra klassrum. Det kostar två miljoner.

Alternativ B innebär att eleverna från Blåsmark bussas  till Bergsviken från årskurs tre. Norrbyskolan byggs ut med två klassrum för en miljon. Det tredje alternativet är Brännströms förslag. Elever från Blåsmark åker till Hortlax från årskurs. Blåsmarks skola byggs ut för 1,6 miljoner och Norrbyskolan byggs ut med tre klassrum för 1,5 miljoner. Kombinerade klasser. Det fjärde alternativet innebär att skolan i Blåsmark blir av B1-typ med årskurserna ett till sex. Det betyder att ettan och tvåan, trean och fyran och femman och sexan sitter tillsammans, de delar på tre klassrum. Det förutsätter att Blåsmarks skola byggs ut och att Norrbyskolan byggs ut med två klassrum.

Inte tagit ställning
    - Vi har inte tagit ställning till något alternativ, säger Erik Lindgren. Men det kommer ett förslag under våren. Han säger att själv föredrar han det fjärde alternativet. Han kan inte säga när det kan bli aktuellt med at lägga ned Sörbyskolan.
    - Först måste vi bygga nya lokaler, någonstans, säger Lindgren, och det måste bli en fråga för budgetberedningen.

-------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 februari 1988.


Årskurs 2 Sörbyskolan i Hortlax 1965.

Stående i bakre raden fr. v. lärarinnan Gunhild Lundman, Rickard Lundström, Svante Asplund, Bernt Lindberg, Jan Bäckman, Göran Fransson.
Mellersta raden fr. v. Folke Wiklund, Lars Lundberg, Roger Lindqvist, Kenneth Berg, Dennis Lundkvist, Jörgen Nordsvahn, Ulf Öhman, Tommy Nordsvahn.
Främre raden fr. v. Carina Wiklund, Ingela Granberg, Margaretha Fahlman, Ingrid Hedlund, Ingrid Hedman, Eva Hedenström, Monika Nilsson.


Hortlaxelever årgång 1925. 
I bakre raden som nummer tre, ses min
faster Emmy Risberg f. Lindqvist. Lärarinnorna som flankerar klassen, är Sigrid
Westerlund och Anna Sandlund. Bilden publicerades i Piteå-Tidningen onsdagen
den 29 augusti 1973.Årskurs 3 b i Sörbyskolan i Hortlax 1967.

Bakre raden fr. v. Lars Lundberg, Jan Bäckman, Eleonor Fjällström, Irene Brännström, Inga-Maj Häggkvist.
Mellersta raden fr. v. Svante Asplund, Rolf Wikström, Bernt Lindberg, Monica Lundström, Ulla Dahlbäck.
Främre raden fr. v. Roger Lindqvist, Leif Lundgren. Längst bak ses lärarinnan Anna (Annie) Wiklund f. Ragnar (1907-1995). Hon var gift med församlingens kyrkoherde Elof Wiklund (1905-1994).

----------------------------------------------------------------------Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0