Stora Dansbandsboken 1963-2003

"Dansbandsbibel" - är kanske rätta namnet på Stora Dansbandsboken som utkom på förlaget Life is Fab Publishing 2003. De båda författarna Thomas Engström & Christer Svensson gjorde ett förnämligt arbete med att pussla ihop alla de band som funnits/fanns i vårt land. En diger dokumentation, som var ett måste för varje intresserad dansbandsnörd/freak. Vilken av de båda grupperna som jag tillhörde låter vi vara osagt. Följden blev i alla fall att den hamnade i min bokhylla. Ett jättebra uppslagsverk om man som undertecknad då och då behandlar dansbandens historia. Materialet blev så pass mycket, att alla kunde tyvärr inte komma med.

Under några mycket hektiska veckor våren 2002, lade jag ned all min energi på att färdigställa "mina" band. D.v.s. de orkestrar som jag själv spelat med genom åren. Men dokumentationen sträckte sig även till en del andra norrländska band. Jag satt i telefon och intervjuade folk, jag gjorde hembesök och klottrade ned allt jag fick fram. Bl. a. stämde jag möte med min f.d. kapellmästare Rolf Åhman. Vid detta tillfälle låg han inlagd på lasarettet i Piteå, efter en stroke. Men när jag kom på besök så verkade Rolf - trots sjukdomen - vara sitt vanliga jag.

All information togs tacksamt emot på förlaget. Thomas Engström var den jag brevväxlade med. En positiv och skön kille som verkade brinna för sin uppgift. En del av materialet som han skickade finns publicerat i det här inlägget. Thomas lovade att som tack för mitt researcharbete, skulle jag bli omnämnd i slutet av boken. Och se, när boken äntligen fann sin väg hem till mig, så fanns mitt namn där. Enda besvikelsen, var att man med ett stavfel döpt om Hortlax till "HORTVAR". Men det är sådant man får lov at leva med.

Jag hamnade i ett fint sällskap. Bland de övriga fanns Gert Lengstrand, Thorleif Torstensson och Kjell Malmborg med. Den sistnämnde är sångare i Bengt-Hennings och med ett förflutet i Tommy Elfs, Säwes samt Chiquita Brass. Kjell är dessutom en duktig låtskrivare med många sköna "pärlor" på sitt samvete. De övriga två, Gert Lengstrand och Thorleif Torstensson, behöver ingen närmare presentation. Och som sagt även hortlaxaren Roger Lindqvist.


Thomas Engström och undertecknad, växlade tankar mellan varandra.


De blev en hel del frågor och svar på konversationen oss emellan.


Dokumentationen innebar att jag intervjuade gamla bandmedlemmar.


Som synes var det många namn att hålla reda på.


I slutet av boken fick de som hjälpt till med arbetet ett tack. Däribland
jag. Tyvärr så lyckades man med konststycket att ändra namnet på
min by. Hortlax blev "Hortvar". Bland de många namnen fanns också Gert
Lengstrand, Thorleif Torstensson och Kjell Malmborg.


Dansbands-oraklet Michael Nystås uppmärksammade det kommande
bok-utsläppet i sin krönika i Aftonbladet den 5 februari 2002.

------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Roger!
Kjell Malmborg här! Hittade detta på nätet när jag sökte boken-tack för allt fint skrev om mig! Mvh Kjell

2015-04-16 @ 21:48:28
Postat av: Roger

Tack själv, Kjell!

2015-04-17 @ 00:24:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0