Tandläkare Bergman i Hortlax




Tandläkare Gerson Bergman behandlar en av sina yngre patienter.

¤ Det förhärjande världskriget med dess "korrigeringar" av Europas karta och därmed följande folkomflyttningar fick bl. a. den följden att en tandläkare av sydländskt utseende och med sydländsk livlighet i temperamentet sedan många år tillbaka sköter hortlaxbornas munhygien. Efternamnet klingar så svenskt som helst - mannen har faktiskt hetat Bergman alltsedan han slog upp sina ögon någonstans i östra Polen för fem årtionden sedan - men förnamnet, Gerson, kan man ju inte ens med förstoringsglasets hjälp hitta i vår svenska almanacka. Icke förty är den populäre tanddoktorn svensk vid det här laget. Den 23 december 1953 fick han svenskt medborgarskap - en julklapp som hette duga, för att använda hans egen lite utländskt influerade vokabulär.

Tandläkare Bergman fyller 50 år på lördag. Han har genom annons i Piteå-Tidningen undanbett sig alla slag av hyllningar. Men då PT-medarbetaren på onsdagseftermiddagen ber att få uppta hans tid för ett litet samtal inför jubileumsdagen vägrar han inte i vändningarna. Han vill mer än gärna ge offentlighet åt sin förtjusning över Sverige och svenskarna och inte minst då den del av svenska folket som råkat få Hortlax kommun som adress.

Att dr Bergmans vagga stod i Polen är redan sagt. Han tillhörde den sociala kategori av  folket som kunde välja studievägen på sin vandring genom livet. 1925 erövrade Gerson Bergman den vita mössan och sedan värnplikten var ett fullgjort faktum for han utomlands, närmare bestämt Frankrike, för tandläkarstudier. Vistelsen där varade i fem år och 1935 kom han tillbaka till hemlandet som examinerad tandläkare.

Så började krigets åskor mullra. Polen var som bekant illa ute mitt mellan Tyskland och Ryssland som det låg. Dr Bergman fortsatte att utöva sitt yrke såväl under tysk som rysk ockupation. Men hans hemort låg i ett enligt de nya maktägarnas åsikt politiskt alltför känsligt område. Efter upplevelser, som dr Bergman föredrar att inte närmare gå in på i detta sammanhang, blev han jämte sin polskfödda hustru repatrierad till Boiten i Schlesien. Småningom öppnade sig en möjlighet till USA-emigration via Sverige. Det polska paret kom till vårt land den 1 augusti 1946 - och blev stannade!

De bodde i Stocksund tills de den 18 december 1946 flyttade till Hortlax, där maken fått arbete vid folktandvården. Och där är dr Bergman och hans maka än. Nu räknar för övrigt familjen fyra personer. Under vistelsen i vårt land har nämligen två barn fötts till världen. Och bryter de dialektiskt så är det snarare på pitemål än på polska...
Lördagsjubilaren tvekar inte att vid en jämförelse med krigsårens Polen beteckna förhållandena i Sverige som en dröm. Och med hortlaxborna trivs familjen ypperligt. Samarbetet med de kommunala myndigheterna har aldrig gnisslat och dr Bergman betecknar befolkningen som hjälpsam och bra att ha att göra med.

Om den mörklagde hortlaxtandläkaren har något på önskelistan så är det lite mildare väder. (Och det har ju infödingarna också en vinter som denna!). Vi hade nog vintrar i Polen också men inte av den här typen. Och så hade vi rejäla somrar. Sedan vi kom hit har bara somrarna 1947 och 1955 varit jämförbara med vad man minns hemifrån, menar dr Bergman och återgår till att befria en hortlaxbo från bekymret med en värkande kindtand. Det sker så lättsamt och under så skämtsamma kommentarer att den unge patienten helt enkelt inte kommer sig att känna efter om det gör ont.
-------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 16 februari 1956.


FAKTA-----------------------------------------------------------------

Efter 26 år lämnade makarna Gerson och Nusia Bergman Hortlax,
1972. Dr. Bergman som föddes 1906 är idag avliden. Gerson
Bergmans hustru Nusia fyllde den 19 maj 2011 90 år. Hon är nu-
mera bosatt i Stockholm.

Roger------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0