Träskutan Margita till Piteå hamn / 1952
M/s Margita var första båt i Piteå hamn. Den kom från Slite och hade
last av cement.

Det är alltid något visst med den första båten i hamn på vårarna. Den är det första verkligt påtagliga vårtecknet, och för med sig en fläkt från en annan bygd eller ett annat land. På söndagen var det sjöfartspremiär i hamnen i Piteå, då m/s Margita av Stockholm lotsades in av bogserbåten Arne. Margita förde med sig cement från Slite och på måndagsmorgonen påbörjades lossningen. Det var livligt i hamnen på söndagen, redan tidigt på morgonen hade bogserarna Renö, Eol och Munksund 1 gått söderut för att bogsera timmer från Sikeå och bogserbåten Arne bröt på söndagen den isränna i vilken Margita lotsades in.

Nordsvenska Dagbladets medarbetare hittade under en rundvandring i hamnen på måndagen gamle sjöbjörnen Nisse Eriksson mediterande på en kajpåle. Han är västerbottning och född i Vindeln. Eriksson erkände villigt att våren var en farlig tid; fastän han i vintras bestämde sig för att bli "landkrabba", så lockar sjön allt starkare och starkare. Man måste i alla fall ned till hamnen och känna luften, förnimma atmosfären, och då mår jag så bra, sa han. OCH VI TROR HONOM.

Det blir livligt i pitehamnarna i dagarna. Ytterligare en cementbåt, m/s Aeoland, väntades in under måndagen, och på tisdag lägger Johnsonlinjens Peru till i Skuthamn för att lasta 450 ton massa, m/s Victor väntas till Skuthamn med kollast och till Munksund kommer den 12 maj m/s L. F. Mathis. Vid norra fjärden ligger småbåtarna på land och många båtägare har börjar skrapa och tjära för sommarens båtturer, och på Strömmen gjorde en "galosch" på söndagen några premiärsvep, som bevittnades av en mängd flanörer.


    - Ja, då kastar vi loss, sa gamle sjöbjörnen Nisse Eriks-
son, som ND-medarbetaren hittade nere i Piteå hamn.

-----------------------------------------------------------------
NORDSVENSKA DAGBLADET / NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Tisdagen den 6 maj 1952.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0