Ur Expressens tidningsarkiv...

I 10-årsåldern sprang jag omkring med en kassettbandspelare och en mikrofon i ena handen. Jag lekte reporter. Man hade ju sett giganter som Bosse Holmström m. fl. passera revy i TV-rutan, och tyckte att det såg allmänt fräckt och tufft ut. Men det låg någonting helt annat också i min syn på reportrar. Dom var ju med där saker och ting hände. Ett spännande jobb, som jag än i dag hyser stor respekt för. Att rapportera vad som händer och sker i sin omvärld. I september 1973 satt jag som fastklistrad i TV-soffan. Det var mycket som hände just då. Norrmalmstorgsdramat, Riksdagsvalet samt bevakningen av Gustav VI Adolfs sjukläger på Helsingborgs lasarett. Mycket på en och samma gång - men jag gillade det.

Tre saker fick mig att på allvar bli intresserad. 1) John F. Kennedys död i Dallas den 22 november 1963. Jag var knappt en tvärhand hög, men jag lyssnade ju på pappa och de andra gubbarna när de diskuterade, händelsen, vilket fick mig att senare i livet sluka allt i bokväg- och film som handlade om JFK:s död. 2) Martin Luther Kings död i april 1968. Samma sak där. En både spännade och tragisk händelse. King mördas på sin balkong i Memphis. Och genast slukade jag även detta med stort intresse. Har under åren läst om King och den kamp han förde, mot en trångsynt människosyn i USA. 3) Robert F. Kennedys död i juni 1968. Knappt hade världen börjat hämta sig något, när vi återigen nås av beskedet att den yngre Kennedybrodern också mördats. Även detta en historia som djupt fascinerat mig genom åren.

Någon reporter i Bo Holmström-klass blev jag inte, men jag skriver ju på min blogg. Inte illa pinkat ändå av den där lilla killen med glasögon som en gång tyckte att Kalle Anka var den bästa litteratur som någonsin skapats. Och att Walt Disney borde tilldelats Nobels litteraturpris. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Och nu sitter jag här, 2011, och skriver så det ryker om tangentbordet.

Rubriken var ju "Ur Expressens tidningsarkiv". Har vaskat fram lite gamla nyheter från 1969/70. Så varsågoda - här kommer dom.

------------------ROGER LINDQVIST.----------------------------------

KUNGAJAKTEN RENA SLAKTEN


Kronprinsen på jaktstigen.

¤ Älgarna var instängda i en hage som är avspärrad med ett jättelikt stängsel med taggtråd överst. Sedan kom kronprins Carl Gustaf och hans nio unga jaktkamrater och sköt dem.
    - Det är stor skandal. Kungajakten i Ottenbylund på Öland har inget med jakt att göra. Det är hänsynslös slakt, säger ilskna ölänningar i dag.
--------------------------------------------------------------------
Expressen ¤ Den 1 oktober 1969.

BLOND KOM IGEN 


Nya Blond planerar USA-turné.

¤ Tages har dött. Leve Blond!
Det har varit kärvt för svensk pop under det senaste året: Hep Stars har spruckit, Ola & Janglers finns kvar bara som namn på skivetiketter, Hounds, Slamcreepers och Fabulous Four har upplösts, Shanes siktar på Svensktoppen. I somras bytte Tages namn till Blond och strax därefter lämnade två musiker gruppen. Nu försvinner Tages, eller Blond, också, trodde många. Men där trodde de fel:
    - Dödsförklaringarna har bara sporrat oss, menar gruppens ledare och drivande musikaliska kraft, Göran Lagerberg. Sporrat oss att bevisa motsatsen...
Och just nu är bandet i alldeles full fart med att bevisa att ryktet om dess död är betydligt överdrivet. En ny LP, den första på över ett år, ligger på skivdiskarna. Och planer har man gott om. De största planerna gäller USA.
----------------------------------------------------------------------
Dagens Nyheter ¤ Den 24 oktober 1969.

"ROSEN" MOT TOPPEN


Arne Qvick läser beundrarpost tillsammans med familjen.

¤ "Rosen" med Arne Qvick, 32, är på väg mot Svensktoppen. Den 18 tog skivan skuttet från 13:e till 5:e platsen på Kvällstoppen. Det innebär att plattan efter sex år (!) gjort sig förtjänt av en plats på Toppentipset. "Rosen" är den klassiska berättelsen om sviken kärlek. Det handlar om den fattige ynglingen som slås ut av en rik man med lyxbil. Ynglingen deppar där han står med sin enkla ros.

Arne Qvick är förvånad över det här med "Rosen".
    - Ingen kan förklara framgången. Jag själv minst av alla. Jag har bara sjungit in "Rosen", resten har gått av sig själv.
-----------------------------------------------------------------------------
Expressen ¤ Den 22 november 1969.

JANNE FAVORIT I HÖRNAN


Jan-Erik Lundevall blev publikfavorit i Hylands första hörna.

¤ Jan-Erik Lundevall, 14, är killen som snackar värre än Hyland. Den 10 ställde han upp i TV och blev säsongens första fynd i Hörnan. Janne, tränare, klubbledare och materialförvaltare i Essinge fotbollsklubb, gjorde succé som konferencier.
    - Man bara koncentrerar sig på publiken. Då kommer snacket av sig självt, avslöjade han.
Lennart Hyland blir TV-tittarnas Hörnanvärd under nio veckor och i sammanlagt 27 program.
-------------------------------------------------------------------------
Expressen ¤ Januari 1970.

HEDERSTRÖM REKORDBÖTAR


Claes-Göran Hederström.

¤ Sångaren Claes-Göran Hederströms fyllerifärd genom Stockholms city blev rekorddyr. Den 25 dömdes han till 120 dagsböter - lagens strängaste bötesstraff. Sammanlagt får han punga ut med 3.800 kronor. Hederström, 24, tog domen lugnt. Till Expressen sa han:
    - Visst blev det dyrt. Men  det hade blivit dyrare om jag fått en månad på anstalt. Då hade jag missat turnéer.
Hederström dömdes för rattonykterhet och vårdslöshet i trafik.

Han körde genom city i 80-100 kilometers fart (hastighetsbegränsningen är 50), körde mot rött ljus två gånger och körde på fel sida om en trafikdelare. Under hela färden hade han en polisbil i hälarna. Men det märkte han inte förrän den prejade in honom mot trottoarkanten.
-----------------------------------------------------------
Expressen ¤ Februari 1970.

Nyhetsklippen är hämtade ur:


...Panorama 70 - EXPRESSEN.

---------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0