Vårvädret under 60-talet



Våren 1970 blir alltså kall. Men hur har tidigare vårar varit? Här följer små anteckningar som har sammanställts ur Piteå-Tidningens arkiv som ger en fingervisning om tidigare vårar:

¤ 1960:
Vintern hade varit kall men haft lite snö. Den 2 april var det sjöfartspremiär i Piteå. Isen var tre tum tjock i hamnen i Piteå.

¤ 1961: Den 17 april började vårtecknen strömma in till Piteå-Tidningens redaktion. 13-årige Tommy Lundberg, Annelund, hittar ett annorlunda vårtecken på Grisberget: en våryr reptil.

¤ 1962: Lång och kall vinter. Norrbottensvägarna genomled den värsta tjällossning på många år. Den 10 april slutade den långa vårvintern och våren kom på allvar.

¤ 1963: 16 april: tjälen stoppar Vittjåkksvägen. Våren kom hastigt i början av april månad.

¤ 1964: Rekordtidig vår. Fritidsbåtarna provkörde den 10 april tillsammans med isbrytaren som ställer kosan söderut. Den 21 april rapporteras att man sett bäckasiner i Hortlax och tofsvipor i Öjebyn. På valborgsmässoafton var det barmark.

¤ 1965: Bofinken ses den 5 april hos Nils Samuelsson i Munksund. Under natten upplever Långträsk vinterns värsta snöfall. Trots kall vår tycks vårfåglarna ha kommit.

¤ 1966: 60-talets kallaste vår? Vintern var rekordkall och något slut på kylan tycktes det aldrig bli. Den 30 april kröp dock krokuserna och snödroppen fram.

¤ 1967: - Tidig vår, spår gamla kännare som Piteå-Tidningen har talat med. Den 8 mars noteras nya besöksrekord på Vittjåkk. Vårvintern har varit härlig och fotbollen rullar tidigare än någonsin.

¤ 1968: Barmark i början på maj. Piteälven fri från is. Normalvår och vårstädningen ute i naturen kan börja.

¤ 1969: Underbart väder i mars månad. Under tre veckor är det flödande solsken och idel vackert väder. Ett normalår.

¤ 1970: När kommer vårfloden?



Eskil Häggström i Kälen stegar här upp längden på det översvämmade
stället och får det till 90 steg, vilket bör betyda ungefär 90 meter.
Vattnet går aldrig mer än 25 centimeter uppefter stövlarna.

"VÄGFÖRVALTNINGEN NONCHALERAR OSS"

¤
I byn Kälen, tre kilometer från Hemmingsmark, är man i dag förbittrade och anledningen är att Vägförvaltningen klockan elva på förmiddagen stängt av vägen mellan Kälen och Hemmingsmark sedan smältvatten översvämmat vägen på en sträcka av 90 meter. Vägförvaltningen säger 125 meter. Vattnet är som djupast 25 centimeter. Genom avstängningen har vägen till Piteå förlängts med tre mil och för att komma till Hemmingsmark där byborna, ett 20-tal familjer, har affär och post är det nu 4,5 mil. Byborna frågar sig nu varför Vägförvaltningen inte fyller upp denna sträcka så att man slapp översvämning och avstängning. Händelsen upprepas nämligen år från år.
-----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1970.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0