Blogga eller inte blogga...?

Idag gick diskussionens vågor höga, när ämnet kom in på bloggning eller inte bloggning. Några personer jag mötte över en kopp kaffe, tyckte att bloggning i allmänhet gått lite väl långt hos människor världen över. "Måste man lämna ut sitt mest privata?", tyckte en, medan den andra nickade och snällt höll med. Till saken hör att ingen av personerna ifråga äger dator. Ämnet tycker jag är väldigt intressant, och jag är öppen för alla åsikter i ämnet.

För några år sedan fanns en insändare på PT:s insändarsida, som var direkt fienligt inställd mot allt vad bloggning och bloggare hette. Den grep mig så pass starkt att jag bara var tvungen att ge min syn på saken. Någon fortsatt "insändar-diskussion" blev det inte, tyvärr. Vad bloggningen beträffar så är det (i mitt tycke) ett utslag på att människor överlag har ett enormt behov att uttrycka sig och sina åsikter. I mitt fall är det en befriande känsla att åstadkomma nåt, och sedan få respons på det publicerade. Man behöver inte vara en åsiktsmaskin jämt och ständigt. Man behöver inte eller lämna ut de mest intima detaljerna ur sitt liv, men eftersom vi lever i ett demokratiskt land, så är även den vägen öppen för dem som så vill.

Vissa använder sitt bloggande i att överskölja andra medmännsikor med förolämpningar. Då har datorn och bloggandet blivt ett effektfullt fult vapen, vars tillvägagångssätt strider mot den policy som t. ex Blogg.se har. Att fotografera sina barnbarn i oskyldiga situationer, där fantasin flyger helt fritt, kan inte jag se som något fel. Inte heller att berätta om sitt liv och vad man upplevt.  

Berättandet är ju som vi alla vet ingen ny företeelse, det har funnits så länge som vi levt på den här jorden, fast då inte genom dator och bloggning naturligtvis. Åtminstone har då jag aldrig sett och läst om män och kvinnor från stenåldern begagna sig av datorer i sina grottor. Sedan datorn och bloggandet flyttade in i mitt rum, så har jag endast upplevt positiva reaktioner, alla utom en gång då jag blev utskälld i parti och minut. Bloggandet har skaffat mig flera fina kontakter landet runt. Personer som blivt goda vänner som då och då lämnar sin kommentar eller ringer på min telefon. Datorn har blivit mitt speciella sätt att visa vem just jag är, och vad jag står för osv.

Om man leker med tanken att alla berättelser om våra respektive liv skulle förbjudas, ja, i samma stund får vi inte längre möjlighet att se fina dokumentärer på SVT. Ingen mer Tom Alandh som berättar varmt och mjukt om både okända som kända peroner. Inga mer memoarer i bokhyllan där författaren låter oss stifta närmare bekanskap med spännade män och kvinnor. Det skulle i mina ögon bli en grå och innehållslös värld som jag betackar mig från. Om jag i morgon bestämde mig att sluta skriva - att lägga ner hela verksamheten, så fortsätter visserligen klotet att snurra kring sin axel, men den vore en bloggare mindre, vilket i vissa ögon kanske skulle kännas enbart skönt. Levde jag i en diktaturstat skulle jag inte tillåtas att ha åsikter som inte sammanföll med den sittande regimen. I vårt land har vi däremot den stora gåvan att få säga vad vi tycker och tänker. Låt det för Guds skull förbli så.
----------------------------
Roger Lindqvist.


En insändare som jag hittade på nätet. Följdfrågan är: är alla för-
fattare som skriver olyckliga? Var Astrid Lindgren olycklig när hon gav
mänskligheten Emil i Lönneberga eller Pippi Långstrump?


Hade dator och bloggande funnits under William Shakespeares tid
här på jorden, då hade han med all säkerhet haft egen blogg.

---------------------------------------------------------------------------
Bild: www.teach-it-metg.blogspot.com / www.asiat.blog.se /


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0