Erik Hammarstens död 1985




¤ ERIK HAMMARSTEN, arbetarpojken från Skuthamn, dagtingade
aldrig med sina åsikter.


¤ Erik Hammarsten har gått ur tiden.
Munksundspojken, som utan nämnvärd teoretisk skolning nådde några av vårt samhälles viktigaste förtroendeposter, stod mitt uppe i sin vardagsgärning då timglaset tömdes.
Erik Hammarsten var nyss fyllda 58 år. Sett mot bakgrunden av normal mänsklig måttstock hade han alltså mycket ogjort.

Hammarsten föddes i Skuthamn. Timligt överflöd präglade inte precis den tidens arbetarhem men atmosfären var sådan att Erik i mycket unga år blev medveten om sin politiska inriktning.

Till Älvsbyn
Politiska drömmar, medlemskap i Munksunds socialdemokratiska ungdomsklubb och aktiva insatser i platsens idrottsförening var dock ingenting att försörja sig på. I samma veva som Erik bestämde sig för att bli bagare tog han tåget till Älvsbyn. Då var han bara 15 år gammal. Ståhlbergs och Konrads erbjöd dock arbetstillfällen för blivande bagare.

Jobb åt PT
Arbetsmarknadens labilitet fick Hammarsten att pröva också andra försörjningskällor. Han var bl. a. i ett par omgångar expeditör på Piteå-Tidningens lokalredaktion i Älvsbyn, där en gammal bekant hemifrån, John Öquist, arbetade som journalist. Erik drygade ut också ut sin kassa genom att sälja Folket i Bild, som på den tiden var en seriös veckotidning.

Inte bagare
Erik Hammarstens intresse och lämplighet för politiskt arbete upptäcktes ganska snart av den tidens socialdemokrater i ansvarsställning. Uppdragen började komma. Bl. a. som ombudsman i socialdemokratiska ungdomsförbundet gjorde Erik en insats, som snabbt förvandlade bagaryrket till historia för hans del, även om han förkovrat sig i branschen under en tid i Stockholm.

Ung ordförande
Men, som sagt, de politiska uppdragen började dugga. Ännu inte fyllda 30 axlade han uppdraget som ordförande i Älvsbyns köpings fullmäktige. Sex år senare ansåg omgivningen och tydligen också han själv tiden vara mogen för politiska uppdrag på heltid. Erik blev ordförande i kommunalnämnden.

Riksdagsman
Men större uppgifter väntade. 1960 ryckte han in i riksdagen på en suppleantplats för att i direkt anslutning härtill väljas till ordinarie ledamot. Såväl hans kommunalpolitiska som riksdagsuppdrag väckte uppseende främst på grund av den förtroendevaldes ringa ålder. Andra kvaliteter skulle dock snart göra namnet Erik Hammarsten aktat och välkänt.

Norrut igen
Eriks riksdagssejour kunde, om han själv önskat, ha blivit mycket lång. Hemlänet behövde dock duktigt folk för att sköta viktiga angelägenheter. Locktonerna nådde fram till Helgeandsholmen och Hammarsten var lyhörd. Han flyttade norrut. Han hade en lång och värdefull tid som landstingsråd bakom sig då han 1981 upphöjdes till länets hövding.

Många uppdrag
Hans insatser i länet inskränkte sig inte till det redan nämnda. Han räckte till för så mycket. En redan lång lista kan kompletteras mad hans uppdrag i styrelserna för stora norrbottniska basindustrier, och institutioner av enorm betydelse för länets utveckling. Som kooperatör "av födsel" nedlade han under lång tid stor möda inom ledningen för Konsum Norrbotten.

Många goda egenskaper förde Erik Hammarsten till de tunga uppdragen. Hans framsynthet och goda omdöme var en inspirationskälla för de politiska meningsfränderna. Hans formuleringskonst och slagfärdighet i debatterna gjorde honom för andra till en fruktad motståndare.

Erik dagtingade aldrig med sina åsikter. Han levde inget bekvämt liv. Arbetsdagarna blev oftast långa. Och toppolitiker med vilja och engagemang hamnar inte sällan i centrum för det allmänna intresset. Inte alltid ett poistivt intresse.

Privat var Erik närmast en jovialisk man, snäll och trivsam. Bäst trivdes han nog då han tillsammans med hustru May och den övriga familjen fick åka ut till sommarstugan i Kolkstrand utanför Älvsbyn. Där samlade han de krafter som behövdes för att göra ett jäktigt liv i det allmännas tjänst uthärdligt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Olof Palme:

    -
Erik Hammarsten var en viljestark och handlingskraftig politiker med stort förtroende och fast förankring i sin hembygd. Därför blev han en förgrundsgestalt i sitt län och en skicklig företrädare för Norrbotten på riksplanet, säger Olof Palme med anledning av landshövding Hammarstens bortgång.
    - Med sitt skarpsinne och sin breda intresseinriktning kom han att spela en viktig roll även inom rikspolitiken. Hans kontakt med andra präglades av vänlig mänsklighet och gott kamratskap. Jag har, liksom många andra, haft förmånen att arbeta med Erik Hammarsten alltsedan ungdomsrörelsen på femtiotalet. Vi kommer att sakna honom mycket. Hans bortgång är en svår förlust.


Curt Boström:

    - Erik Hammarsten var mycket ung när han började sin samhällsgärning, och han har således under lång tid tjänat Norrbotten i olika funktioner.
    - Han hade en egenskap att mycket snabbt sätta sig in i saker och ting; och när han väl hade tagit ställning, var han väldigt angelägen att slåss in i det sista för sin åsikt. Många gånger har Norrbotten haft väl av Erik Hanmmarstens insatser, tack vare dennes stora engagemang för länet.
    - Som personlig vän är jag naturligtvis bestört över beskedet om Erik Hammarstens bortgång. Vi har arbetat tillsammans i politiken sedan mycket unga år; vi började i SSU tillsammans. Det känns smärtsamt att förlora en gammal vän.


Axel Bogren:

    - Erik Hammarsten utvecklades till en av länets starkaste politiker. Han var oerhört viljestark, och förde med kraft alla de frågor som han ansåg vara angelägna för länet och dess befolkning. Han hade en bakgrund av gamla stammen, det vill säga att han redan i sin ungdom var med, och fick sin politiska skolning i Munksund som SDUK:are (nuvarande SSU).
    - Erik hade med andra ord en väldigt gedigen bakgrund. Sedan han i början av 1970-talet hade återkommit till Norrbotten efter sin tid i riksdagen, kom han att som landstingsråd ägna sig åt sjukvårdsfrågorna på ett verkligt förtjänstfullt sätt. Det räcker kanske med att påminna om vad som kom att kallas Hammarstens-paketet, som innebar att en mängd vårdanläggningar kunde tidigareläggas. Erik betydde kolossalt mycket när det gällde att få fram pengar till detta.
    - Vi får vara mycket glada för allt han har genomfört till fromma för Norrbotten. Mänskligt att döma hade han mycket mer att ge.
---------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 26 februari 1985.


FAKTA--------------------------------------------------------------------------

Röster angående landshövding Erik Hammarstens bortgång:

¤ Olof Palme - Sveriges statsmimister samt partiledare för Socialdemokraterna.

¤ Curt Boström - Ord. i Norrbottens soc. dem. partidistrikt. (Boström blev senare Erik Hammarstens efterträdare som Norrbottens landshövding).
¤ Axel Bogren - Kommunalfullmäktiges ordförande, Piteå.

---------------------Roger Lindqvist.----------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0