Eva & Laila i "Omaka par" på Lisebergsteatern

"Girl-power" var vad göteborgspubliken möttes av, när de två "madonnorna" inom svensk showbusiness; Laila Westersund och Eva Rydberg bjöd på i Hagges revy hösten 1994. De två folkkära revyaktörerna firade triumfer på Lisebergs teaterns scen i uppsättningen "Omaka par". De övriga medspelarna i ensemblen var Puck Ahlsell, Ulf Dohlsten, Mia Poppe och Inger Nilsson. Aftonbladets Jens Peterson förutspådde en riktig långkörare, p.g.a. av de båda damernas medverkan.

LAILA WESTERSUND, en grym revyaktör, som för övrigt gick bort tidigare detta år. Hon var född 1942 och debuterade i unga år tillsammans med sin dragspelande far, Ehrling. "Yrvädret från Trollhättan" som hon kom att kallas, ett namn som kanske också beskrev hennes personlighet på estraderna. Laila kom att samarbeta med Hagge Geigert under många år. På scenen gjorde hon klockrena imitationer av gubbar som, Gunnar Sträng, Olof Palme och Jerry Williams. Hon spelade trummor (jättebra faktiskt) i showbandet "Matz-Ztefanz med Lailaz" där Stefan Ljungkvist också ingick. Hon var som klippt och skuren för underhållningsscenerna, där hon fick stort utrymme för sina olika karaktärer. 

EVA RYDBERG, ett år yngre än sin scenkollega. Känd för den breda allmänheten som komiker, sångerska, dansare m.m. I början av 1970-talet lockade Hagge Geigert henne till medverkan i sina succé-revyer. Eva Rydberg gjorde där en av sina mest berömda scenfigurer, "Den närsynta bofinken Knut", som hon också låg på Svensktoppen med. Ja, mycket har hon gjort denna skånsktalande allround artist. Eva kan idag titulera sig som revydirektör. Detta sedan legenden Nils Poppe 1993 överlämnade sitt skötebarn, Fredriksdalsteatern i Helsingborg i Eva Rydbergs händer. Mycket vatten har runnit under broarna sedan Eva medverkade i TV:s "Mysinge motell" från 1968. Som motspelare hade hon då Carl-Gustaf Lindstedt. Hon var en tid gift med ABBA-trummisen Ola Brunkert som så tragiskt avled i mars 2008 i sitt hem på Mallorca. Eva Rydberg har också prövat på jobbet som clown på Cirkus Scott. Hon har framträtt i Melodifestivalen 1977, hon har sysslat med det mesta inom den genre som i dagligt tal kallas för komik.

--------ROGER LINDQVIST---------------------------------------

OMAKA PAR - EN LÅNGKÖRARE FÖR HAGGE


Förför i Göteborg.
De spanska grannarna (Ulf Dohlsten och Puck
Ahlsell) försöker förföra livsglada Ulla (Laila Westersund) och ängsliga
pedanten Beatrice (Eva Rydberg).


GÖTEBORG. Kvinnor kan. Tjejversionen av "Omaka par" är roligare än den manliga.
Göteborgsupplagan med Eva Rydberg och Laila Westersund lär bli en långkörare.
¤¤ Hagge Geigert 30-årsjubilerar med en säker pjäs. Han har förlagt handlingen till Göteborg, ett klokt drag, och regissören Arne Strömgren har gjort en rejält folklig uppsättning. Laila Westersund är den bohemiska Ulla som förbarmar sig över den utkastade Beatrice, Eva Rydberg. Tyvärr, eftersom hon snart drivs till vansinne av den pedantiskt pysslande väninnan.

1982 skrev Neil Simon den kvinnliga versionen av av sin klassiska 60-tals komesi. Den spelades först i Sverige 1987 med Lena Nyman och Birgitta Andersson, en lysande föreställning. Eva Rydberg spelade den i Helsingborg mor Birgit Carlsten, men då gjorde Rydberg rollen som slarvan.

Skådespeleriet här når inte Maxim-versionen. Laila Westersund förlitar sig på grövre gester, och slår dit sina kvicka repliker som en snickare slår i spik. I baseballkeps och blå träningsoverall liknar hon mer en grovarbetare än en modern yrkeskvinna. Det är i andra akten när de två spanska herrarna gör entré. De spelas med stor förtjusning av Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell. Duon lyfter komedin ett snäpp i tempo, och andra akten är mycket bättre än den första. Även om drifterna med invandrarsvenska blir råa ibland. De improviserar också. Dohlsten lyckades få in Blåvitts 2-1 seger mot Barcelona i torsdagens genrep.

-----------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Lördagen den 1 oktober 1994.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0