Forum i Älvsbyn - en återblick

Det var året 1953 som Forum i Älvsbyn öppnade premiärportarna för allra första gång. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Jag har själv suttit på Forums scen i egenskap av trumslagare många gånger i band som John Harrys, Rolf Åhmans och Kjell-Bertils. Det var en underbar tid, fullsatta lokaler med dansanta människor som tålmodigt stod i kö för att komma in. Idag fick jag tillfälle att få en pratstund med Forums föreståndare Sven Th. Eriksson, som tillträdde tjänsten 1972. Det blev ett samtal som handlade om den rika historia som nöjestemplet i Älvsbyn bär på. 1979 stod Forum återigen klar för en slags premiär. Då öppnades ytterligare en danslokal i samma byggnad. I december 1973 var jag med när Forum fyllde 20 år. Då spelade jag trummor i John Harrys orkester. På samma scen stod även två andra Älvsbyband; Rolf Åhmans och Leffes. Några veckor efteråt fick jag anbud av Rolf Åhmans, och blev kvar i bandet i 8 år. I ett tidningsurklipp från 1973 berättar Sven Th. Eriksson om jubiléet.
¤ Forum-föreståndaren Sven Th. Eriksson kan förnöjt konstatera att
Forum efter 20 år fortfarande har ett fast grepp om nöjespubliken.


ÄLVSBYN. I går - tisdagen den 19 december - var det 20 år sedan Forum i Älvsbyn invigdes. Premiärorkestern hette Cupol och 972 personer räknades in. Jubileet saluteras i morgon kväll med nonstop-dans och gratisbio.
    - 20 år är förvisso kanske inte så mycket att orda om. Men vi vill i alla fall på något sätt markera vår tillvaro, säger medborgarhusföreningens ordförande Harry Blomqvist.

Som riksorganisation är Folkets hus 75 år. Och då är förstås inte medborgarhusföreningen och Forum med sina 20 år speciellt mycket. Det är ingen milstolpe som passeras - mera då en kilometerstolpe.

¤ FAST GREPP
Toppar och vågdalar är någonting som kännetecknar nöjesställen av detta slag. Forum utgör inget undantag. Men mest uppåt har det trots allt varit. Forum har genom åren i hög grad lyckats hålla ett fast grepp om sin publik. En verklig downperiod upplevde dock Forum 1962 i samband med TV:s genombrott. Också slutet av 60-talet bjöd på några magra säsonger.

Men nu är det uppåt igen. Forum är i ropet på nytt, publiksiffrorna pekar stadigt uppåt.
    - I fjol höst hade vi ett snitt på 446 betalande vid våra danskvällar för mogen ungdom. Hittills i höst har vi ett snitt på 543 personer, berättar Sven Th. Eriksson, vaktmästare och nöjespappa i samma person. Även på biosidan har en märkbar svängning ägt rum. Efter massor av magra år tycks biopubliken vara på väg tillbaka.
Sven Th. Eriksson:
    - Hela hösten har vi haft fina publiksiffror. Det beror naturligtvis till en del på att vi numera är ensamma på marknaden. Men Forums satsning på kvalitetsfilm i form av Bio-Kontrast har också gett ett glädjande gensvar.

¤ BÄTTRE FILMER
Publikökningen innebär också att Forum har större möjlighet att göra sin röst hörd vad beträffar filmval. Sevärda filmer med publiktycke når nu Älvsbyn betydligt snabbare än förut. Men Forum fyller inte en uppgift enbart för dans- och biolystna. Teaterverksamheten är inhyst i Medborgarhuset, likaså biblioteket. Dessutom utnyttjas sammanträdesrum och andra lokaliteter av många politiska, fackliga ideella organisationer. Bingoverksamheten inte hellr att förglömma. Något vinstbärande företag är inte Forum och kritiska röster har alltid funnits när allmänna medel skjutits till för att finansiera bygget och verksamheten.


¤ Rock´n roll drog fulla hus i slutet av 50-talet. Den här bilden är
hämtad från en rockgala på Forum. Chris Lennart hette denna gymn-
astiska herre.

¤ ÖVER MÅLET
    - Jag tycker man skjuter över målet, menar Harry Blomqvist. Forum har betytt och betyder ofantligt mycket för ett samhälle som Älvsbyn. Det måste helt enkelt finnas tillgång till samlingslokaler och enligt mitt sätt att se är Forum ett billigt alternativ för kommunen.
    - I bilden finns också att vi inte tagit ut marknadsmässiga hyror för organisationer och andra som utnyttjar lokalerna. Men att tillhandahålla billiga och ändamålsenliga lokaler är en av våra uppgifter. Och den politiken skall vi fortsätta med, fortsätter han.

Om den här 20-åringen kan också sägas att den befinner sig i ett mycket respektabelt skick. Så sent som i fjol slutfördes en omfattande upprustning och reparation.

¤ EKONOMISK SANERING
Samtidigt kunde också Forum presentera en sanering av ekonomin sedan både stat och kommun tillskjutit medel.
    - Allting tyder på att vi frampå nyåret kan redovisa ett mycket gott bokslut. Det finns all anledning att se ljust på framtiden, säger Forumbasen. I ett bygge av Forums storlek finns dock ständigt hål att fylla. För närvarande rustas en av samlingssalarna upp, i tur står en genomgång av biografmaskineriet.

Ett annat stort och väsentligt problem är en fullgod ventilationsanläggning. Den nuvarande håller inte måttet när dansgolvet fylls.
    - En ny ventilationsanläggning står högt på önskelistan. Men det rör sig om en kostnad på flera hundratusen kronor. Och det har vi inte råd med i nuläget, förklarar Harry Blomqvist.

¤¤¤Smått och gott om och kring Forum...¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤ BYGGKOSTNADEN för medborgarhuset i Älvsbyn var 1,6 miljoner kr. Idag hade man inte kommit långt med den summan.

¤ UPPSKATTNINGSVIS 400.000 dansbesök har gkorts sedan Forum dansades in. Hur många skosulor som nötts ut är okänt.

¤ 1958 LYCKADES dåvarande nöjespappan Martin Lundberg engagera Siw Malmkvist en lördagkväll för 75 kr. Nästa gång hon gästade Älvsbyn var gaget 5.000 kr.

¤ PUBLIKREKORDET på Forum härrör från den 7 april 1966. Sten & Stanley lockade 1.963 personer!!! Ett svårslaget rekord. Man kan förresten undra hur det såg ut. Speciellt mycket till dans kunde det knappast bli. Numera finns det för övrigt spärr på hur mycket folk Forum kan ta emot.

¤ 1.000 PERSONER och mera var en vanlig siffra när Forum stod på topp. Lill-Babs och Sven Lindahl (TV-killen) tillhör dem som lockat över 1.500 personer.

¤ I DAG HAR inte längre s k stjärnartister någon dragningskraft. Nu är det mogendanserna som är inne - dragplåstren heter Kjell-Bertils, Kjell Kamsjös, Leffes, Rolf Åhmans m. fl.

¤ FRITT FORUM var namnet på en sångtävling som blev enormt populär och uppskattad. Många begåvningar runt länet kom fram i Forums strålkastarsken.

¤ MINNESGODA älvsbybor kommer säkert ihåg namn som Lennart Forsberg, Erik Persson, Sven "Blomman" Blomberg. Dom tillhörde revymakargänget som i tio-talet år satte upp lokalrevyer. Fina kassapjäser för Forum - alltid garanterat fem fullsatta föreställningar.

¤ BINGO tillhör de nyare varianterna på nöjesfronten. Synd var det om den tant som för en tid sedan besökte toaletten i en paus och dörren gick i baklås. Innan man lyckades hjälpa henne ut hade åtskilliga rop passerat.

¤ ÄLVSBYORKESTERN Cupol svarade för dansmusiken premiärkvällen. 20 år senare svarar Leffes, Rolf Åhmans och John Harrys för tonerna - samtliga från Älvsbybygden.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Den 21 december 1973 spelade tre band från Älvsbyn upp till
jubileumsdans. Rolf Åhmans, John Harrys och Leffes.


Tonix och Rolf Åhmans var de två banden som invigde den nya lokalen
på Forum i Älvsbyn 1979.


Idag vid mitt besök i Älvsbyn fick jag en pratstund med Sven Th.
Eriksson, föreståndare för Forum. Det handlade bl. a. om den rika
historia som Forum har att blicka tillbaka på.


Vi står i den gamla delen och samtalar. Jag frågar om han minns den
kvällen då en besviken och svartsjuk yngling slängde in en rökgranat
i danssalongen. Dansen avbröts en stund, men kunde så småningom
återupptas. Den aftonen spelade Rolf Åhmans orkester. - Jo, säger
Sven, det kommer jag ihåg. Ja, du, så mycket minnen det finns häri-
från säger han till sist innan vi tar adjö av varandra.

---------------------------------------------------------------------------
Foto: ROGER LINDQVIST.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0