Historien om LARRY DEAN - del 6

Summer of Love - har året 1967 kallats. Hippievågen som sköljde över världen, tog sin början 1966 på gatan Haight/Ashbury i San Francisco. Flower Power rörelsen protesterade vilt mot det pågående kriget i Vietnam, och under parollen "Make love, not war" ville man fästa omvärldens uppmärksamhet på krig och orättvisor.

I juni det här året kom Beatles klassiska LP: Sgt. Peppers Lonley Heart Club Band. En platta som kom att rita om hela poplandskapet, för alltid. Samma år kom även andra godingar: A Whiter Shade of Pale med Procol Harum. Scott McKenzie gjorde välkända San Francisco, låten som på något vis blev en slags signatur och symbol för "The Summer of Love". 1967 - året då allt hände, stod en ung John Fogarty med sin gitarr i sitt nybildade Creedence Clearwater Revival. The Tremeloes gav den popintresserade ungdomen Silence Is Golden. Hemma i Sverige släpptes i april månad Jag ringer på fredag med värmlandspöjkera Sven-Ingvars.


1967 Hippiekulten växte sig stark. Make love, not war - kom
att bli en slags protest mot USA:s pågående krigföring i Viet-
nam.


Staffan Sundin stod ännu en gång inför en förändring, året 1967. Från Skellefteå tog han plötsligt klivet ner till sydligare trakter. Den här gången Enköping. Staffan bildade hootenannytrion De Bästa tillsammans med Håkan Eriksson och Kenth Pettersson. Även den här gången uppmärksammades Staffan med sin nyskapelse i lokaltidningen:
Enköpingstrion "De Bästa" med hootenanny på repertoaren ses här i
aktion under besöket på lasarettet. Fr. v. Håkan Eriksson, Kenth Petter-
sson och Staffan Sundin.

De Bästa heter det senaste tillskottet i musiklivet i Enköping. Det är en trio grabbar som inte hakat på den högljudda popstilen utan antagit en spelstil som väl närmast kan betraktas som hootenanny. Trion sjunger alltså visor och folksånger till ackompanjemang på elgitarr och elbas. En något annorlunda upptakt på deras nystartade karriär är att man spelar gratis på sjukhus och vårdinrättningar.

Driven med sjukhusronder i den glada stilen inledde man på Enköpings lasarett i lördags. Och med sitt förpliktande namn gjorde givetvis grabbarna sitt bästa för att "gå hem" hos patienterna. Jodå, grabbarna fick varma applåder och satsar förstås på att sjunga hellre än bra för att travestera Egon Kjerrman. På söndag gästade man Akademiska sjukhuset  och Tunaåsens vårdhem i Uppsala. I tur står sedan Björknäs sjukhem, Stabby träningsverkstäder och landstingets semesterhem för husmödrar, Fagerudd utanför Enköping.
    - Det är alltså för landstingets räkning vi spelar på dessa inrättningar. Men vi tar ingen betalning med undantag för resekostnaderna, säger trions ledare Staffan Sundin.
    - Tänker ni bli efterföljare till Jokkmokks Jokke?
    - Nej, det har vi faktiskt inte tänkt på, även om jag råkar vara från Jokkmokk, svarar Staffan. Men anledningen till att vi spelar gratis på sjukhus etc, den får man söka det faktum att jag legat på lasarett i två månader efter en svår trafikolycka.

    - Visst var vården och personalen finfin, men själva sjukhusmiljön blir och är ändå trist så det förslår. Det händer så lite som kan bryta tristessen för patienterna. Ja, det borde helt enkelt göras mer för att patienterna skall känna sig mindre isolerade från sin civila miljö. Och det är mot denna bakgrund som jag och mina kompisar beslutar oss för att lämna vårt bidrag till patienternas fromma.

Staffan Sundin är alltså trions ledare och spelar 12-strängad gitarr. Kompisarna heter Kenth Pettersson 6-strängad el. gitarr, och Håkan Eriksson, el.bas. Alla sjunger och även i stämmor. Sitt första engagemang i nöjesindustrin hade "De Bästa" på Lorry i Sundbyberg i lördags. Så nu kanske det börjar bli svettigt för grabbarna att hinna med att spela både gratis och mot gager.


"De Bästa" - Staffan Sundin, Kenth Pettersson och Håkan Eriks-
son, Enköping.


Uppskattande ord för "De Bästa" från tacksamma vårdare och pati-
enter publicerat i Expressen 1967.


Staffan Sundin, ledaren för hootenannygruppen "De Bästa"
under ett uppträdande på Enköpings lasarett.


Hjälp oss hjälpa! lyder hootenannygruppen "De Bästas" nya slogan.
Månne Håkan Eriksson (t.v.) Staffan Sundin (mitten) och Kenth Petters-
son är "De Bästa" på snällhet?

Hootenannygruppen "De Bästa" i Enköping har skaffat sig en ny slogan: Hjälp oss hjälpa. Under första hälften av maj tänker gruppen samla ihop pengar till Radiohjälpen. Hela deras gage för framträdanden vid olika tillställningar kommer att gå in till Radiohjälpens fond. Och gaget? En bagatell på 210 kr för dryga 30 minuters framträdande, vilket är lika med det minsta en organiserad grupp tar betalt.

    - Vi är nog de snällaste killarna i hela landet, säger ledaren för gruppen, gitarristen Staffan Sundin, helt blygsamt.
Lika blygsam och anspråkslös är Staffan Sundin även i fortsättningen:
    - Vi är bäst på att vara snällast. Ett litet aber bara. Gruppen har dåligt med chanser att bevisa sin snällhet.

Devisen har man "lånat" från Lions: Hjälp De Bästa Hjälpa, när man nu vädjar till arrangörerna om "snällhetsengagemang". Men man är noga med att det inte är fråga om snällhet mot De Bästa. Andra engagemang har man så man klarar sig, säger man. Så det återstår att se om de "snälla" killarna Håkan Eriksson, Staffan Sundin och Kenth Pettersson i De Bästa får någon chans att bevisa sin snällhet...

-------------------------------------------------------------------------------------------

Staffan Sundin, Kenth Pettersson och Håkan Eriksson beslutar sig föt att samla några låtar på en skiva. I ortspressen så kan man läsa detta mini-reportage:
Enköpingsbandet "De Bästa", med hootenanny som specialitet, har i dagarna spelat in sin första platta. På singeln återfinns Majas visa, skriven av Alice Tegnér, och Min lilla flickevän, skriven av kapellmästaren Staffan Sundin. Som vi tidigare berättat har gruppen sysslat mycket med underhållning på lasarett, gratis för både publik och sjukhus, vilket man tänker fortsätta med till hösten. På bilden återfinns man på en sjukhusavdelning, sittande: Staffan Sundin, t.v. Kenth Pettersson och Håkan Eriksson.ENKÖPINGSBAND PÅ SKIVA

Enköpingsbandet De Bästa kör hårt, tre månader efter starten kommer man nu ut med första skivan, en single innehållande nykompositionen Min lilla flickevän Marina och klassikern När lilla kom till jorden. Om någon tycker att den förstnämnda titeln har något av Sven-Ingvars över sig så är det inte alls tokigt tyckt, det är nämligen en effekt man går in för berättar en av gruppmedlemmarna Staffan Sundin, 12-strängad gitarr.

Gruppen som förutom Staffan består av Kenth Pettersson, 6-strängad gitarr, Håkan Eriksson, bas, samt nyförvärvet sologitarristen Leif Jonsson, kallar sig Hootenanny-grupp, vilket dock inte betyder att man renodlat kör den stilen.
    - Framför allt vill vi göra enkla låtar, säger Staffan, enkla och okomplicerade. Något mittemellan Sven-Ingvars och Beatles. Premiärplattan lovar gott, När lillan kom till jorden har sällan hörts i mer rytmisk instudering och låten om Marina, som gjorts av Staffan Sundin, bör också den passa den svenska ordinärsmaken. Samtliga medlemmar sjunger på plattan, och det gör man bra, mjukt och melodiskt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
"De Bästa" presenterar sin debutplatta en skönt svängande mjuk
melodi, "Min lilla flickevän, Marina". Fr. v. bandets ledare Staffan
Sundin, Håkan Eriksson, Leif Jonsson, purfärsk i bandet och Kenth
Pettersson.


Sommarferierna har börjat som alla känner till, men detta gäller dock inte bara skolbarnen, utan också i hög grad våra pop-musiker. Vi är inne i säsongens elfte timme då spelningarna inte är så många och skivutsläppen minskar betydligt. Dock har en mycket stor del av Enköpingsungdomen den sista tiden gått och väntat på ett skivutsläpp med spänning och iver. Som säkert alla förstår vid det här laget gäller det Hootenanny-gruppen "De Bästas" debutplatta. Den beräknas vara färdig nu på måndag, och släpps ut i handeln omkring onsdag. A-sidan har komponerats av gruppens ledare Staffan Sundin och heter "Min lilla flickevän Marina". På B-sidan ligger "När lillan kom till jorden" i ett skönt arrangemang även detta gjort av Staffan.

De Bästa har bara hållit på att "lira" tillsammans i tre månader, men under denna tid har man hunnit med ett flertal framträdanden. Man har spelat på ett flertal sjuk- och vårdhem, men även på restauranger, och rönt en mycket stor uppskattning från publik i alla åldrar. "Fansen" är från 5 och upp till 75 år. I dagarna har man tagit in ytterligare en medlem. Han heter Leif Jonsson, 24, och skall spela kombinerat 6- och 12-strängad gitarr. Han är f.d medlem i det kända dansbandet Bosse Reiners från Enköping.

Hootenanny
På repertoaren står förstås hootenanny och Country and Western-låtar. Man hämtar inte materialet från någon bestämd artist utan försöker blanda med de mest kända låtarna. Dessutom har Staffan knåpat ihop ett 30-tal egna låtar. Plattan kommer som sagt att släppas på onsdag, och man väntar naturligtvis med spänning och undrar hur den kommer att gå. Fem timmars studiojobb ligger bakom. Man har även använt en studiomusiker för trumpetpålägg. Producent för inspelningen har varit Björn Norén från EMI studios, medan Staffan Sundin arrangerade. Hur kom det sig nu att det blev skivinspelning så snabbt? Jo, säger Staffan vi spelade helt enkelt in ett band, skickade det till skivbolaget och frågade om de var intresserade. Det var man, och två veckor därefter kunde inspelningarna börja.

Skrytsamt
Namnet De Bästa kanske vid en första anblick kan verka skrytsamt och anstötligt men att väcka uppmärksamhet är bara bra säger Staffan, som är helt öppenhjärtlig och säger direkt på sak vad han tycker. Att man sedan lägger ned allt för att verkligen göra skäl för namnet och bli de bästa märker man bara genom att lyssna på plattan. Få debutskivor har en klass som motsvarar denna. Man har lagt ned mycket arbete i studion, men detta hade inte gett samma resultat om kvaliten på gruppen varit en annan. "Marina" är en skönt svängande melodi, och bakgrundsstämmorna sitter som gjutna. Även på B-sidan måste man de både sång och gitarrkomp ett högt betyg. Dock förstörs helhetsintrycket av en tamburin, som fått en allt för framträdande roll. Men kort sagt alltså: ett klart godkännande för De Bästa.
---------------------------------------------------------------------------------
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...
Summer of love: www.fofoa.blogspot.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0