Historien om LARRY DEAN - del 7
Enköpingsgruppen De Bästa går återigen in i skivstudion men nu som duo. Kvar i hootenannygruppen tronar dessa två herrar, Staffan Sundin och Håkan Eriksson. Låtarna man väljer att framföra är "Förlåt, förlåt mig" & "Mary-Anne". Inspelningen görs på skivmärket Round Up. Året är 1968.
De Bästa står det med klädsam blygsamhet på den nya skiva som just utsänts av ynglingarna på bilden: t.v. Håkan Eriksson, bas och sång, t.h. Staffan Sundin, gitarr och sång. Om därmed avses melodierna på singeln eller grabbarna själva är inte alldeles tydligt. I varje fall är deras skiva nr 2, och den bör nog väcka anklang, eftersom Enköpingspojkarna gjort sig populära genom noga räknat 207 framträdanden under det sista halvåret. De nu lanserade melodierna heter Förlåt, förlåt mig, svensk version av den amerikanska succén Mental Journey, samt Mary-Anne som The Shadows haft på repertoaren. Staffan och Håkan försöker sig här på en ny egen stil som blandar hootenanny, pop och folksång. Staffan har gjort de svenska texterna.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
"O, DU RARA UPPSALAPUBLIK!"
"De Bästa" uppträder på Parksnäckan med Mats Olin
och Åke Grönberg...
----------------------------------------------------------
¤ Mats Olin sjöng det han brukar sjunga - De fattigas melodi och
Jag tror på sommaren.
¤ Riktigt trivsamt var det att se Åke Grönberg på scenen igen vid gårdagens underhållning i Parksnäckan. Det var han som konferencierade den första Uppsalakvällen för fyra tisdagar sedan. Gångerna emellan har som bekant Carl-Anton svarat för värdskapet. Av de båda är det utan tvekan Åke Grönberg som bäst klarar av att få publiken med på allsången. Fler i publiken än på flera veckor kunde man konstatera och en nyhet för den femte Uppsalakvällen var att yngsta delen av publiken inte fick sitta på gräset nedanför estraden som alla andra gånger. Men när nästan hela timmen av underhållning hade gått - då satt de i alla fall där.
Denna gång bjöd kulturnämnden på en blandad kompott. Gruppen De Bästa fick inleda. Gruppen har just debuterat i branschen och något alldeles eget fanns inte att finna hos dem. När lillan kom till jorden i folkvisestil, Stewball och Freight Train - några av Peter, Paul and Mary´s paradnummer - var vad De Bästa sjöng.
Åke Grönberg sjöng Söderkisen medan 30 dansare från Altmark i Holland väntade på att få göra entré. T'Duivelstaard kallar sig den dansande gruppen. Tre holländska folkdanser bjöd de publiken på. Detta var Uppsalakvällens absolut bästa inslag.
Och så - Mats Olin. Med mycket lång pannlugg och i gul dress - men ändå precis som förra sommaren sjöng han om sin tro på sommaren, Lek med mig och melodin om alla fattiga, som ska sjunga för då kommer de över sin misär som i en dans. Inga nyheter bjöd Mats Olin på och man har litet svårt att förstå hans popularitet. Men fansen i tioårsåldern och ett antal autografjägare väntade otåligt på honom nedanför scenen. Till sist lovordade Åke Grönberg Uppsala och kallade oss som bor här för rara publik. Och rar bör publiken i Parksnäckan vara.
¤ De Bästa, ett tämligen nystartat band från Enköping sjöng i folk-
visestil för Uppsalapubliken.
I nästa artikel träder en mer personlig Staffan Sundin fram. Det hela handlar för ovanlighetens skull inte om musik, utan om en sak av mera privat natur.
Staffan Sundin berättar om den olycka som så när höll på att kosta
honom livet.
- Man kan verkligen börja undra hur myndigheterna behandlar medborgarna. Först säger en läkare att jag är frisk nog att köra bil. Ändå dras körkortet in på grund av sjukdom. En förbittrad och desillusionerad Staffan Sundin - ledare för De Bästa i Enköping - säger så vid den kurva som kom att förändra hans liv.
I mitten av september - Sverige hade kört på höger sida i tio dagar - körde han av vägen i den kurvan och kvaddade. Under fem dygn låg han medvetslös på akademiska sjukhuset i Uppsala. Staffan Sundin hade skadat huvudet vid kraschen. Länsstyrelsen i Umeå - där han var skriven vid olyckstillfället - infordrade läkarintyg på att han var fullt kapabel att köra under våren. Staffan Sundins läkare, överläkare Hans Sjöberg i Uppsala, utfärdade detta intyg:
- Det var fritt fram för Sundin från vår sida. Vi förbehöll oss dock att Sundin skulle låta undersöka sig varje halvår för att vi skulle vara säkra på att tillståndet inte förvärrades.
I juni kom sedan chocken. Polisen kom till Staffan Sundins arbetsplats och ville ha hans körkort. Orsak: sjukdom.
- Det är helt obegripligt att man får göra så, säger Staffan Sundin. En läkare ger klartecken och så beslutar man tvärs emot.
Inget åtal
Olyckan som är den direkta orsaken till körkortsåterkallelsen berodde på ett återfall i vänsterbeteende. Staffan Sundin frontalkrockade med en mötande bil. Den mötande bilen med passagerare klarade sig dock så gott som helt.
- Jag har inte ens blivit åtalad för olyckan, berättar Staffan Sundin vidare. Polisföhör har det varit men ingen rättegång.
Rymning
När olyckan hände låg han på S 1 i Uppsala. Drygt två månader kvar till muck. I januari i år friskskrevs han igen. Per telefon meddelade han detta till regementet och frågade när han skulle rycka in igen för att göra resterande tid. Inget svar kom. Det blev problem med ekonomin för familjen och Staffan Sundin tog ett jobb. Efter någon vecka på det nya jobbet blev han kallad till polisförhör. Det gällde rymning från militärtjänsten. Efter mycken nervös väntan på besked fick Staffan Sundin äntligen ett friande besked: Ärendet avskrevs. Under tiden blev han dock inkallad igen. Tjänstgöringen gick dock inte bra för honom, varför han fick uppskov till 1969 med den tjänstgöring som var kvar.
Dråpslag
Nu trodde Staffan Sundin att det skulle ordna sig för honom och hans familj - fru och två barn. Under sjukdomstiden hade det blivit åtskilligt med trassel i ekonomien. Staffan Sundin fick jobb som utkörare och försäljare på ett bryggeri mellan Enköping och Uppsala. Förtjänsten var hygglig.
- Och sedan kom dråpslaget med körkortsåterkallelsen, säger Staffan. Jag har försäljningsutbildning och nu tog man av mig det jag måste ha för att kunna försörja mig på den utbildningen: Mitt körkort.
Skilsmässa
Han fortsätter:
- Mina nerver var slut. Familjens nerver var slut. Den fick lida för min skull.
- Därför beslutade min fru och jag att skiljas. Jag tror att hon och barnen får det bättre genom det.
Överklagat
Bakom återkallandet av Staffan Sundins körkort ligger enligt uppgift Socialstyrelsen. På länsstyrelsen i Umeå känner man bara till att orsaken till återkallandet angetts vara sjukdom. En sjukdom som överläkare Sjöberg alltså inte anser förhindra Staffan Sundin köra bil.
- Det är tydligt att man på Socialstyrelsen har en hårdare bedömning än vad vi har, säger överläkare Sjöberg.
Återkallandet har nu överklagats av Staffan Sundin genom hans ombud, advokat Adam von Schotting i Enköping, till kommunikationsdepartementet. Något besked har dock ännu inte kommit i ärendet därifrån.
- Det verkar nästan som om myndigheterna kan dra människors körkort på vilka grunder som helst, säger Staffan Sundin. Man har ju sett hur andra blivit felaktigt behandlade, men aldrig trodde jag det skulle drabba mig själv. Trafiksäkerhetsskäl borde vaea den enda grunden för återkallande. Som det nu tycks det gå på för lösa boliner.
---------------------------------------------------------------------------------------------
1968 - är också ett år för andra förändringar i Staffan Sundins liv. Staffan flyttar återigen norrut, till Umeå, björkarnas stad. Gitarren läggs på hyllan istället sätter sig Staffan bakom trummorna i nybildade "Jarleviks med Larry Dean". Artistnamnet Larry Dean som legat ett tag i malpåse sedan tiden med Ö-viksbandet The Balubas plockas nu åter fram till allmänt beskådande. Spelningarna låter inte vänta på sig för den nya kvartetten. Spelplanen fylls på kontinuerligt till bandets glädje. Om Staffans tidigare hemstad Skellefteå kallats musikens stad, så är Umeå kanhända strået bättre. Liksom i Skellefteå så finns det i Umeå ett rikt musikutbud mycket jazz, men även andra inriktningar. Jarleviks med Larry Dean blir ett mer renodlat dansband. Den tidigare frontmannen Larry Dean sitter nu plötsligt bakom sitt trumset. Fast sjunga, ja, det gör han fortfarande.
Staffan Sundin , Rolf Jonsson, Ove Häggström och Bertil Jarle-
vik.
UMEÅ: Vi kommer att bli det bästa bandet i Västerbotten, säger Staffan Sundin, 24, alias Larry Dean i "Jarleviks och Larry Dean", Umeås nyaste band, bara ett par veckor gammalt. Och varför de ska bli bäst? Jo, bandet består av fyra kapellmästare, varav en är musiklärare. De har redan skivanbud och de kommer att spela all slags musik utom jazz.
- Vi tänker ha så bred repertoar att vi kan spela extrem pop i ungdomslokaler krogmusik på restauranger och vanlig dansmusik. Första engagemanget blir på Metropol. Där ska de spela om cirka 14 dagar. Utöver Staffan Sundin är det Ove Häggström, 29, Bertil Jarlevik, 40. och Rolf Jonsson, 34 som utgör den här fantastiska gruppen.
Staffan Sundin, trummor och sång, har varit kapellmästare i Utmanarna, ett skellefteåband och i The Balubas. Han är född i Älvsbyn, kallades ett tag för Larry Dean, ett namn som han nu återupptar. Fem singlar har han på sitt samvete. Ove Häggström, bas, är också född i Älvsbyn. Det är han som är musiklärare och han har haft eget band i Norrbotten. Han har bl. a. kompat Olle Johnny och spelat med Steelmens i Älvsbyn. Han kom i kontakt med musiken via godtemplarpatrullen.
Bertil Jarlevik, el-gitarr, kapellmästare i Lind-Jarleviks 1963-67 har bl. a. varit med Aldor Östmans, Lasse Hellströms och Mats Lundqvists orkestrar. Han har också komponerat musiken till de låtar Kerstin Granberg i Umeå sjungit in på platta. Rolf Jonsson, hammondorgel till sist, har varit kapellmästare i Roffes kvintett och spelat med Silver Stars.
--------------------------------------------------------------------
VÄSTERBOTTENS-FOLKBLAD ¤ 1969.
¤ Några dagar efter att artikeln publicerats i Västerbottens-Folkblad, fattade en lite uppretad "orkestermedlem" i Umeå pennan och skrev denna insändare:
VÄSTERBOTTENS-FOLKBLAD ¤ Den 22 maj 1969.
Staffan Sundin gav därför svar på tal - också den införd på insändarsidan i VF:
Meningsskiljaktigheterna bevisades när Staffan Sundin (Larry Dean)
gav svar på tal.
Umeås bästa band...?
-----------------------------------------------------------------------
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...
De Bästa står det med klädsam blygsamhet på den nya skiva som just utsänts av ynglingarna på bilden: t.v. Håkan Eriksson, bas och sång, t.h. Staffan Sundin, gitarr och sång. Om därmed avses melodierna på singeln eller grabbarna själva är inte alldeles tydligt. I varje fall är deras skiva nr 2, och den bör nog väcka anklang, eftersom Enköpingspojkarna gjort sig populära genom noga räknat 207 framträdanden under det sista halvåret. De nu lanserade melodierna heter Förlåt, förlåt mig, svensk version av den amerikanska succén Mental Journey, samt Mary-Anne som The Shadows haft på repertoaren. Staffan och Håkan försöker sig här på en ny egen stil som blandar hootenanny, pop och folksång. Staffan har gjort de svenska texterna.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
"O, DU RARA UPPSALAPUBLIK!"
"De Bästa" uppträder på Parksnäckan med Mats Olin
och Åke Grönberg...
----------------------------------------------------------
¤ Mats Olin sjöng det han brukar sjunga - De fattigas melodi och
Jag tror på sommaren.
¤ Riktigt trivsamt var det att se Åke Grönberg på scenen igen vid gårdagens underhållning i Parksnäckan. Det var han som konferencierade den första Uppsalakvällen för fyra tisdagar sedan. Gångerna emellan har som bekant Carl-Anton svarat för värdskapet. Av de båda är det utan tvekan Åke Grönberg som bäst klarar av att få publiken med på allsången. Fler i publiken än på flera veckor kunde man konstatera och en nyhet för den femte Uppsalakvällen var att yngsta delen av publiken inte fick sitta på gräset nedanför estraden som alla andra gånger. Men när nästan hela timmen av underhållning hade gått - då satt de i alla fall där.
Denna gång bjöd kulturnämnden på en blandad kompott. Gruppen De Bästa fick inleda. Gruppen har just debuterat i branschen och något alldeles eget fanns inte att finna hos dem. När lillan kom till jorden i folkvisestil, Stewball och Freight Train - några av Peter, Paul and Mary´s paradnummer - var vad De Bästa sjöng.
Åke Grönberg sjöng Söderkisen medan 30 dansare från Altmark i Holland väntade på att få göra entré. T'Duivelstaard kallar sig den dansande gruppen. Tre holländska folkdanser bjöd de publiken på. Detta var Uppsalakvällens absolut bästa inslag.
Och så - Mats Olin. Med mycket lång pannlugg och i gul dress - men ändå precis som förra sommaren sjöng han om sin tro på sommaren, Lek med mig och melodin om alla fattiga, som ska sjunga för då kommer de över sin misär som i en dans. Inga nyheter bjöd Mats Olin på och man har litet svårt att förstå hans popularitet. Men fansen i tioårsåldern och ett antal autografjägare väntade otåligt på honom nedanför scenen. Till sist lovordade Åke Grönberg Uppsala och kallade oss som bor här för rara publik. Och rar bör publiken i Parksnäckan vara.
¤ De Bästa, ett tämligen nystartat band från Enköping sjöng i folk-
visestil för Uppsalapubliken.
I nästa artikel träder en mer personlig Staffan Sundin fram. Det hela handlar för ovanlighetens skull inte om musik, utan om en sak av mera privat natur.
Staffan Sundin berättar om den olycka som så när höll på att kosta
honom livet.
- Man kan verkligen börja undra hur myndigheterna behandlar medborgarna. Först säger en läkare att jag är frisk nog att köra bil. Ändå dras körkortet in på grund av sjukdom. En förbittrad och desillusionerad Staffan Sundin - ledare för De Bästa i Enköping - säger så vid den kurva som kom att förändra hans liv.
I mitten av september - Sverige hade kört på höger sida i tio dagar - körde han av vägen i den kurvan och kvaddade. Under fem dygn låg han medvetslös på akademiska sjukhuset i Uppsala. Staffan Sundin hade skadat huvudet vid kraschen. Länsstyrelsen i Umeå - där han var skriven vid olyckstillfället - infordrade läkarintyg på att han var fullt kapabel att köra under våren. Staffan Sundins läkare, överläkare Hans Sjöberg i Uppsala, utfärdade detta intyg:
- Det var fritt fram för Sundin från vår sida. Vi förbehöll oss dock att Sundin skulle låta undersöka sig varje halvår för att vi skulle vara säkra på att tillståndet inte förvärrades.
I juni kom sedan chocken. Polisen kom till Staffan Sundins arbetsplats och ville ha hans körkort. Orsak: sjukdom.
- Det är helt obegripligt att man får göra så, säger Staffan Sundin. En läkare ger klartecken och så beslutar man tvärs emot.
Inget åtal
Olyckan som är den direkta orsaken till körkortsåterkallelsen berodde på ett återfall i vänsterbeteende. Staffan Sundin frontalkrockade med en mötande bil. Den mötande bilen med passagerare klarade sig dock så gott som helt.
- Jag har inte ens blivit åtalad för olyckan, berättar Staffan Sundin vidare. Polisföhör har det varit men ingen rättegång.
Rymning
När olyckan hände låg han på S 1 i Uppsala. Drygt två månader kvar till muck. I januari i år friskskrevs han igen. Per telefon meddelade han detta till regementet och frågade när han skulle rycka in igen för att göra resterande tid. Inget svar kom. Det blev problem med ekonomin för familjen och Staffan Sundin tog ett jobb. Efter någon vecka på det nya jobbet blev han kallad till polisförhör. Det gällde rymning från militärtjänsten. Efter mycken nervös väntan på besked fick Staffan Sundin äntligen ett friande besked: Ärendet avskrevs. Under tiden blev han dock inkallad igen. Tjänstgöringen gick dock inte bra för honom, varför han fick uppskov till 1969 med den tjänstgöring som var kvar.
Dråpslag
Nu trodde Staffan Sundin att det skulle ordna sig för honom och hans familj - fru och två barn. Under sjukdomstiden hade det blivit åtskilligt med trassel i ekonomien. Staffan Sundin fick jobb som utkörare och försäljare på ett bryggeri mellan Enköping och Uppsala. Förtjänsten var hygglig.
- Och sedan kom dråpslaget med körkortsåterkallelsen, säger Staffan. Jag har försäljningsutbildning och nu tog man av mig det jag måste ha för att kunna försörja mig på den utbildningen: Mitt körkort.
Skilsmässa
Han fortsätter:
- Mina nerver var slut. Familjens nerver var slut. Den fick lida för min skull.
- Därför beslutade min fru och jag att skiljas. Jag tror att hon och barnen får det bättre genom det.
Överklagat
Bakom återkallandet av Staffan Sundins körkort ligger enligt uppgift Socialstyrelsen. På länsstyrelsen i Umeå känner man bara till att orsaken till återkallandet angetts vara sjukdom. En sjukdom som överläkare Sjöberg alltså inte anser förhindra Staffan Sundin köra bil.
- Det är tydligt att man på Socialstyrelsen har en hårdare bedömning än vad vi har, säger överläkare Sjöberg.
Återkallandet har nu överklagats av Staffan Sundin genom hans ombud, advokat Adam von Schotting i Enköping, till kommunikationsdepartementet. Något besked har dock ännu inte kommit i ärendet därifrån.
- Det verkar nästan som om myndigheterna kan dra människors körkort på vilka grunder som helst, säger Staffan Sundin. Man har ju sett hur andra blivit felaktigt behandlade, men aldrig trodde jag det skulle drabba mig själv. Trafiksäkerhetsskäl borde vaea den enda grunden för återkallande. Som det nu tycks det gå på för lösa boliner.
---------------------------------------------------------------------------------------------
1968 - är också ett år för andra förändringar i Staffan Sundins liv. Staffan flyttar återigen norrut, till Umeå, björkarnas stad. Gitarren läggs på hyllan istället sätter sig Staffan bakom trummorna i nybildade "Jarleviks med Larry Dean". Artistnamnet Larry Dean som legat ett tag i malpåse sedan tiden med Ö-viksbandet The Balubas plockas nu åter fram till allmänt beskådande. Spelningarna låter inte vänta på sig för den nya kvartetten. Spelplanen fylls på kontinuerligt till bandets glädje. Om Staffans tidigare hemstad Skellefteå kallats musikens stad, så är Umeå kanhända strået bättre. Liksom i Skellefteå så finns det i Umeå ett rikt musikutbud mycket jazz, men även andra inriktningar. Jarleviks med Larry Dean blir ett mer renodlat dansband. Den tidigare frontmannen Larry Dean sitter nu plötsligt bakom sitt trumset. Fast sjunga, ja, det gör han fortfarande.
Staffan Sundin , Rolf Jonsson, Ove Häggström och Bertil Jarle-
vik.
UMEÅ: Vi kommer att bli det bästa bandet i Västerbotten, säger Staffan Sundin, 24, alias Larry Dean i "Jarleviks och Larry Dean", Umeås nyaste band, bara ett par veckor gammalt. Och varför de ska bli bäst? Jo, bandet består av fyra kapellmästare, varav en är musiklärare. De har redan skivanbud och de kommer att spela all slags musik utom jazz.
- Vi tänker ha så bred repertoar att vi kan spela extrem pop i ungdomslokaler krogmusik på restauranger och vanlig dansmusik. Första engagemanget blir på Metropol. Där ska de spela om cirka 14 dagar. Utöver Staffan Sundin är det Ove Häggström, 29, Bertil Jarlevik, 40. och Rolf Jonsson, 34 som utgör den här fantastiska gruppen.
Staffan Sundin, trummor och sång, har varit kapellmästare i Utmanarna, ett skellefteåband och i The Balubas. Han är född i Älvsbyn, kallades ett tag för Larry Dean, ett namn som han nu återupptar. Fem singlar har han på sitt samvete. Ove Häggström, bas, är också född i Älvsbyn. Det är han som är musiklärare och han har haft eget band i Norrbotten. Han har bl. a. kompat Olle Johnny och spelat med Steelmens i Älvsbyn. Han kom i kontakt med musiken via godtemplarpatrullen.
Bertil Jarlevik, el-gitarr, kapellmästare i Lind-Jarleviks 1963-67 har bl. a. varit med Aldor Östmans, Lasse Hellströms och Mats Lundqvists orkestrar. Han har också komponerat musiken till de låtar Kerstin Granberg i Umeå sjungit in på platta. Rolf Jonsson, hammondorgel till sist, har varit kapellmästare i Roffes kvintett och spelat med Silver Stars.
--------------------------------------------------------------------
VÄSTERBOTTENS-FOLKBLAD ¤ 1969.
¤ Några dagar efter att artikeln publicerats i Västerbottens-Folkblad, fattade en lite uppretad "orkestermedlem" i Umeå pennan och skrev denna insändare:
VÄSTERBOTTENS-FOLKBLAD ¤ Den 22 maj 1969.
Staffan Sundin gav därför svar på tal - också den införd på insändarsidan i VF:
Meningsskiljaktigheterna bevisades när Staffan Sundin (Larry Dean)
gav svar på tal.
Umeås bästa band...?
-----------------------------------------------------------------------
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...
Kommentarer
Trackback