Historien om LARRY DEAN - del 8
Jarleviks med LARRY DEAN kvartetten från Umeå där sångaren Staffan Sundin året 1968-69 ingår som trummis, blir snart ett namn på allas läppar. Bandet syns ofta på tidningarnas nöjessidor i egenskap av dansorkester. När det sommaren 1969 anordnas "Trivselkvällar" i Döbelns park i Umeå, engageras Jarleviks med Larry Dean som husband. Under parkvärden Gunnar Järvholms ledning bjuds umebor och turister på trevlig underhållning. I ortens tidning VF finns denna notis:
Tre av dansbandets Jarleviks fyra medlemmar. I bakgrunden utanför
bild, Larry Dean, sångare och trumslagare. Jarleviks med Larry Dean
fungerade som husband i de uppskattade trivselkvällarna i Döbelns
park i Umeå. Längst t.h. i bild, basisten Ove Häggström liksom kusinen
Staffan Sundin älvsbybo i förskingringen. Ove Häggström var under sin
tid hemma i "Älvsbojn" (Älvsbyn) med i populära The Steelmens.
--------------------------------------------------------------------------
Staffan Sundin har genom åren haft en vidunderlig förmåga att skapa rubriker. Som jag tidigare nämnt en bra gåva inom underhållningsbranschen. Under arbetets gång att dokumentera Staffans livsgärning, har tanken slått mig gång på gång, att han vore som klippt och skuren som PR-man inom reklambranschen. Han har "näsa" för sådant. Om det är en medfödd gåva eller något som sakta växt fram under åren inom showbusiness, ja, den frågan låter jag stå öppen. Kanske en grej jag måste fråga honom om så småningom.
Staffan Sundins gåva att skapa reklam för det han för stunden håller på med, fick vi klart bevis för när han 1969 beslutade (kanske i samråd med bandet?) att slå världsrekord i långsjungning. "Slår man rekord, ja, då hamnar man ju i Guinness rekordbok", kanske Staffan tänkte. Sagt och gjort. Det var på Universum hemma i Umeå som rekordförsöket skulle ske. Jarleviks-grabbarna hjälpte till med kompet, medan Staffan satt bakom sina trummor och gav ton. Och mycket riktigt! Staffan Sundin, alias Larry Dean, höll ut i 9 timmar. Tidigare försök som Staffan gjorde löd på 19 timmar.Han övertog därigenom världsrekordet från Maria Johansson i Hägersten. Och Staffan då? Jo, han hamnade i den där efterlängtade världsrekordboken. Vid det tidigare föröket åkte han i ilfart med ambulanstransport in till Universitetssjukhuset i Umeå. Diagnosen löd: "Total utmattning och vätskebrist". Lokaltidningen var inte sen att få händelsen i tryck. I svarta rubriker kunde man läsa om Staffans kamp mot klockan. Men i sin säng på en vårdavdelning lovade han att aldrig mer göra om denna "långsjungningsgrej". Men PR det fick både han och bandet. Syftet var alltså uppnått. Så jobbar en man med känsla för reklam.
Ryktet spreds som en löpeld genom Umeås gator och torg. "Den där
Larry Dean tänker minsann sätta världsrekord". Västerbottens Folk-
blad var inte sena att hänga på.
NIO TIMMAR sjöng Larry Dean och Jarleviks orkester spelade.
Det betyder nytt världsrekord.
UMEÅ: Larry Dean, alias Staffan Sundin, Umeå, blev ny världsmästare i "långsjungning". I nio timmar höll han på. Jarleviks orkester kompade - också utan att göra uppehåll.
Klockan nio på onsdagsmorgonen startade man. En minuts uppehåll per timme var tillåtet. Larry Dean som också sköter trummorna, inledde i ganska makligt tempo. Repertoaren växlade. "När lillan kom till jorden" var populär. För övrigt hanns såväl svensktoppsmelodier som julsånger med under de nio timmarna. Vid 16-tiden gick det trögt. Larry Dean var öppenbart tagen, och berättade också efteråt att han varit nära att ge upp. Han fortsatte emellertid, och först klockan 18 avbröts övningarna.
Ett halsmedicinförråd som stod i beredskap behövde aldrig användas. Den nye världsmästaren var hos doktorn för några dagar sedan, och det konstaterades då att han inte var riktigt kurant i halsen. För säkerhets skull skaffade han sig medicin. Inte särskilt många kom för att titta och lyssna på rekordförsöket. För att gardera sig mot eventuella protester hade orkestern satt upp ett plakat som meddelade att den musikaliska kvaliteten inte hade någon betydelse för rekordets godkännande. Larry Dean kunde faktiskt prata även efter avslutat "lopp".
- Men det gör ont i hela kroppen, sade han.
Det tidigare rekordet, åtta och en halv timme, innehades av Yvonne Svensson, sångerska i Snogerödsflickorna.
---------------------------------------------------------------------------------------
¤ Som tidigare nämndes så slutade det första rekordet, året 1969 med att Staffan hamnade på sjukhus. Det var annandag pingst som Staffan sjöng i sin mikrofon, mellan klockan 16.00 till klockan 11.00 dagen därpå. Det var en något sliten rekordhållare sm "talade ut" i tidningarna:
En törstig världsmästare, Larry Dean, alias Staffan Sundin.
Så här lät det i lokaltidningarna, och så här:
Larry Dean gjorde stort intryck på det motsatta könet. Se notisen nedan:
Ett fall av idoldyrkan - av signaturen Ann-Britt Lundquist i Skellefteå.
Och kollar man Staffans fagra nuna, så fanns en viss likhet med en
viss Elvis Aron Presley borta i Amerika.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤ Återigen är det dags för Staffan Sundin att dra vidare. Nya utmaningar väntar bakom hörnet i form av egna bandet: LARRY DEAN + FEM. I sextetten ingår också Staffans fästmö Agneta Eriksson. Hon jobbar f ö som föreståndarinna på ett ålderdomshem i trakterna kring Umeå. Den sexmanna/kvinnliga orkestern går så småningom in i skivstudion. Som vanligt så följer en uttömlig berättelse i media.
En ny singel på gång med Larry Dean och hans orkester. Bandningen
skedde häromdagen i Umeå. Fr. v. Larry Dean, kristnad till Staffan Sun-
din, Bo Norlin, Rolf Jonsson, Martin Sjöström, Agneta Eriksson och Sven-
Erik Sandström. Vid instrumentpanelen inspelningsteknikern Sture Carls-
son.
UMEÅ: - Människor mötas och ljuv musik uppstår - det är en fras som har stötts och blötts många gånger om vid detta lag. Men den äger sin tillämpning fortfarande, vilket alla fans till norrlandssonen Larry Dean så småningom lär kunna intyga. Larry träffade för ett tag sedan en vacker flicka - helt oemotståndlig. Att hon sedan också var bra på att sjunga var ytterligare ett plus. När det alltså blev aktuellt för Larry Dean och hans band att göra en ny skiva tog man vara på den kvinnliga fägringen och den ljuva rösten och plockade med henne på skivan. Det betyder också att man nu har gjort en skiva med en sjungande ålderdomsföreståndarinna - eller åtminstone en blivande sådan.
Flickan heter Agneta Eriksson, av de övriga i bandet oförståeligt kallad Agge, och går för närvarande första året av tre för att bli ålderdomshemsföreståndarinna. På fritiden hinner hon med att sjunga tillsammans med pojkvännen Larry Dean, seriöst döpt till Staffan Sundin. Men det är en synnerligen snabb karriär han gjort. Efter att aldrig tidigare ha sjungit offentligt och bara varit med Larry Dean och hans orkester i en dryg vecka har hon nu spelat in sin första skiva. Det kan man kalla snabbt klättrat på karriärstegen.
Men nu är ju inte Larry och Agneta ensamma i bandet. Där finns också fyra andra grabbar. Martin Sjöström och Sven-Erik Sandström bland de initierade. "Fjunet" och "Knölen" spelar gitarr respektive bas, Bo Norlin spelar bas och organisten heter Rolf Jonsson. Det här gänget har inte spelat ihop längre än ungefär knappt två månader, men var och en har tidigare varit med i andra orkestrar. Efter att man träffat Larry Dean och han med sin övertalningsförmåga lyckats övertyga dem om att bilda ett nytt band lämnade man sina gamla kompisar och bildade den grupp som nu jobbar tillsammans med Larry Dean.
Den nya platta som man häromdagen bandade i Sveriges Radios studio i Umeå tar helt sikte på Svensktoppen. Man har försökt en gång tidigare också, men den skivan sorterades bort i förtesterna. Nu tar man alltså nya tag, med en egen komposition. Larry Dean står själv för kompositionen som finns på A-sidan och som han fått uppslaget till ifrån Norrlandsförbundets omtalade "Vi-flytt-in´t-" kampanj. Nej, vi flytt in´t från Norrland heter stycket. På baksidan finns en mera känd melodi, The End of the World, här i svensk tappning under titeln Allt är förbi. Bandet har nu skickats ner till ett skivbolag i Stockholm för prägling, matrisering och pressning. Sedan återstår också skivomslag och annat innan man beräknar att singelskivan skall finnas ute i handeln om ett par veckor.
---------------------------------------------------------------------------
Hasse Burman - född i Byske, Västerbotten, och en gång basist i
Charlie Normans orkester, släppte jämte med Larry Dean en slags
kampsång till alla norrlänningars ära.
Till sist...
...en uppretad Larry Dean ringer upp redaktionen på Expressen.
Rätt skall vara rätt, resonerar han.
--------------------------------------------------------------
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...