John - pitebygdens flitigaste samlare
I flera gamla margarinlådor har Grankvist sparat almanackor från
1736 och framåt. Det är en ansenlig samling, f n 400 st.


¤ John Grankvist är en mångsysslare av rang. Han är åkare, samlare av mynt, almanackor, väckarur och allt annat mellan himel och jord, som man brukar säga.

STENHUGGARE
Dessutom hinner han med att vara "stenhuggare". Inte stenhuggare i vanlig bemärkelse utan han sitter och knackar och filar till skifferplattor till husdelar. Han har gjort exakta kopior av Munksundsgården och flera andra byggnader och just nu håller han på med en avbild av Öjeby kyrka. Han säljer inte sina alster utan skänker bort dem. Myntsamlingen består av 65.000-70.000 olika mynt och bland dem flera verkliga rariteter. En liten förmögenhet både i kontanter och i antikvitetsvärde.


Det här ser ut som en arsenal inbrottsverktyg men är en del av den
samling nycklar som Grankvist skrapat ihop.


KATALOGISERING BEHÖVS
John har inte katalogiserat sina samlingar och det är synd. Ute i bodarna har han fullt från golv till tak med allehanda grejer, potatismjölkvarnar, pistoler, vikter, byttor, tortyrredskap och en massa annat, som egentligen borde ha sin plats på ett bygdemuseum. Och ett sådant har faktiskt John Grankvist tänkt att skapa hemma på gården. Men än har det inte blivit av. Det måste till ett riktigt utrymme för den saken.

POTATISKVARN RARITET
En kvarn som man malde potatis i för att göra potatismjöl, är en av de bästa fynden, anser Grankvist själv. Ett helt bord ute i bodan är fyllt med gamla nycklar. Från jättestora "kyrknycklar" till vanliga visthusnycklar. Där finns också en stor uppsättning skällor, som stockholmarna inte skulle tveka att betala 100 kronor styck för på en auktion.

Hela denna samling har givetvis inte tillkommit på kort tid utan bakom ligger många års letande ute i bygderna.
    - Jag hade väl tänkt att katalogisera allt och försöka få till ett litet museum här hemma och det kanske blir. F n ligger allt i en enda röra men det blir gärna så när man bara samlar och samlar, säger John Grankvist. Han har naturligtvis inte gett upp än utan har ögonen med sig när han är ute. Det kan ju nämnas att han en gång körde 32 mil bara för att få tag i en lemonadbuk som är knappa ett par centimeter hög.
    - Den här kanske inte är så märkvärdig i och för sig. Den var en gång i tiden fylld med lemonadpulver men är en av de första, som kom ut i handeln och då har den ju samlarvärde, anser John.
Han är med rätta ord stolt över sin samling.


Den här prylen är eftersökt av samlare. En ställning att sätta stryk-
järn på.Här hänger brandredskap från den tid då borgarbrandkårerna fanns.Den här kvarnen är Grankvist mäkta stolt över. Hur gammal den är
vet han inte men den är till för att göra potatismjöl.

-----------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 7 januari 1971.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0