Skådespelare död under dykning
Sportdykning var i många år Folke Hjorths främsta hobby.
I går blev den hobbyn hans död. Efter en nedstigning till 20
meters djup orkade han plötsligt inte längre.


LYSEKIL. Skådespelaren Folke Hjorth, 43, omkom i går under sportdykning strax utanför sitt sommarställe på Lilla Kornö norr om Lysekil.
Tillsammans med en 18-årig dykarkamrat hade Folke Hjorth just avslutat en 20 meter djup dykning vid Lökevikskären. När de två dykarna simmande var på väg mot land skrek Folke Hjorth plötsligt till sin kamrat:
    - Du måste hjälpa mej. Jag orkar inte längre!

Ögonblicket därpå förlorade Folke Hjorth medvetandet och började sjunka. Den 18-årige ynglingen kämpade förtvivlat för att rädda sin kamrat. Med stor möda lyckades han lossa lufttuberna på den medvetslöse Folke Hjorth och började bogsera honom mot land, samtidigt som han skrek på hjälp. Folke Hjorths hustru, skådespelerskan Irma Erixson, som låg på Kornö ett hundratal meter därifrån och solbadade, blev ögonvittne till dödsdramat.

HUSTRUN SLOG LARM
Med hjälp av en kamrat som skyndat till fick 18-åringen upp Folke Hjorth på land. Under tiden hade hustrun och några andra badgäster larmat ambulans och tullen. Lysekils snabbgående lotsbåt dirigerades via sambandscentralen till platsen, där man med hjälp av konstgjord andning och hjärtmassage försökte rädda livet på Folke Hjorth.

Under båtresan till Lysekil och ambulansfärden till lasarettet fortsatte man upplivningsförsöken med syrgas och hjärtmassage. Men vid framkomsten till sjukhuset 30 minuter senare var Folke Hjorth död. Folke Hjorth som i flera år haft sportdykning som hobby, brukade varje sommar sportdyka i Bohuslän. I går begav han sig tillsammans med en 18-årig dykarkamrat i båt ut till Lökeviks skär, en liten ö strax väster om Lilla Kornö, där skådespelaren för några år sedan skaffade sig ett sommarställe.

"ALLT VERKADE NORMALT"
Vid Lökeviks skär gjorde de två sportdykarna flera nedstigningar. De hade just avslutat en dykning på 20 meters djup, där de stannat i cirka 15 minuter, när olyckan inträffade.
    - Uppstigningen gick normalt. Allting verkade vara i ordning och vi simmade in mot land ett 40-tal meter från dykplatsen då Folke plötsligt skrek till, berättade 18-åringen senare för polisen. Den officiella dödsorsaken är ännu inte fastställd. Folke Hjorth, som var född i Alingsås, sörjs närmast av hustrun Irma Erixson och två söner, 14 och 11 år.

BÖRJADE SOM BILJETTRIVARE
Folke Hjorths teaterkarriär började med att han tog sommarjobb vid Folkparken i Alingsås som biljettrivare. Sedan han på nära håll kunnat studera skådespelarna fastnade han definitivt för teatern. Efter fabriksarbete i tre år började Folke Hjorth på Pickwickklubbens teaterskola i Göteborg och extraknäckte som statist på stadsteatern. Första teaterjobbet fick han sedan på Ateljéteatern i Göteborg. Efter Witzanskys teaterskola i Stockholm arbetade Folke Hjorth i två år vid teatern i Åbo.

Under några år turnerade han med Riksteatern och var också en period vid Norrköpings stadsteater. Till Göteborg återvände Folke Hjorth 1964 och började på Folkteatern samtidigt med hustrun Irma - dotter till konstnären X:et Erixson. 1969 flyttade Folke Hjorth över till Stadsteatern i Göteborg, där han sedan dess varit verksam.

MÅNGA TV-ROLLER
För större delen av svenska folket blev Folke Hjorth välkänd och uppskattad genom sina roller i TV-teatern. Han spelade den korrumperade bankdirektören i TV-serien "A P Rosell", var också med i serien "De gyllene åren", där han spelade en medelålders läkare med bantningsbesvär. Vidare skymtade han i TV-teaterns uppsättning av "En dåres försvarstal" och var även med i Bo-Sigvard Nilssons TV-serie "Hockeylaget".

----------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Måndagen den 4 juli 1977.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0