SVEN TUMBA tycker till / 1965


SVEN TUMBA ser visserligen på bilden ut att föra en tämligen behaglig
tillvaro vid sitt skrivbord, men han kopplar bara av en stund för att
tänka på det här med VM-biljett. Han har ingalunda skrinlagt planerna
på spel i Ljubljana, utan utökar gärna skörden av VM-medaljer ytter-
ligare. Där finns dock redan tre guld.


¤ "Johansson" sitter hemma i Viggbyholm, och medan telefonen envetet försöker störa tankegångarna, mediterar han:
    - Det är riktigt av hockeyförbundet att satsa på de unga lovande killarna i landslagssammanhang. Det är ju dom som ska göra´t så småningom.
Så tycker "Johansson". Han som tidigare kallades "Tumba" tills han tog sig namnet "Tumba". Då blev det naturligtvis "Johansson" så där man och man emellan.

¤ Tumba är således helt överens med hockey-UK i deras resonemang om att ge de unga grabbarna en chans. Tumba är också överens med sig själv att försöka trassla till UK:s ritningar. Om 14 dagar ställer han nämligen in siktet på en plats i VM-truppen. Och Tumba tillhör inte den unga linjen direkt. Visserligen påstår UK-basen Göte Dahl, att "Johansson" i höst gått mot en ny vår och aldrig på många år varit bättre så här pass tidigt på säsongen. Men Tumba är i alla fall 34 år och har spelat VM-turneringar strängt taget i ett kör sedan 1951.

Avbrott blev det en gång. Det var det året Tumba gjorde hela svenska folket medvetet om att vi går omkring med båtben i våra händer. Det var ett sådant som Tumba hade brutit den gången. Trots det avbrottet har det blivit tre VM-guld, men...
    - Det skulle vara kul med en uppsättning till, tycker Tumba.

TID TILL TRÄNING
Han är dock medveten om, att för att så ska kunna bli fallet måste han börja träna. Även om det gått bra i seriematcher i höst så är Sven Tumba egentligen helt otränad. Direktörns försäljning av swimmingpools (alldeles riktigt, man säljer swimmingpools på vintern) har tagit all hans tid.
    - Jag tror dock, att jag ska få tid över till träning snart, säger han, och får jag det då siktar jag på en plats i VM-truppen. Den saken är klar. Nu fattas det alltför mycket av skridskoåkning, för att jag skall kunna aspirera på en plats.

TUMBAS VM-LAG
    - Om du kommer med till VM, och spelar center i en kedja, hur bör omgivningen se ut?
    - "Honken" Holmqvist och Kjell Svensson blir målvakter. Backar: Stoltz - Torstensson och Nicke Johansson - Lill-Strimma Svedberg. Kedjor: Sura-Pelle, Nisse Nilsson, Lars-Eric Lundvall, - "Virus" Lindberg, Ulf Sterner, "Stisse" Johansson - Kurt Thulin, Tumba, Garvis Määttää. Så blir Håkan Nygren 16:e man. Han får alternera. Själv skulle jag, om det blir VM-spel, således helst se klubbkamraten Thulin vid min sida och Määttää på andra kanten. Båda är gamla bekanta, som jag trivs med.

MED "STISSE"
Men Tumba har även andra lösningar.
    - Jag kan tänka mig "Stisse" som vingkompis. Där finns förresten en massa nya fina killar. Titta bara på "Virus"! Vilken snabbhet! Tänk om han kunde lära sig att utnyttja den också. Grabben använder sig inte av farten. Femte back blir Djurgårdens Lars-Eric Sjöberg. Nog finns det möjligheter att få till ett hyggligt svenskt VM-lag. Men guldmedaljerna tar tjeckerna.

Sa "Johan", fortfarande lika sprakande färgstark som tidigare, och förmodligen även lika spelstark. Får han bara tid att träna, så får UK svårt att hålla på den inslagna ungdomslinjen just i det ärendet.

-------------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Måndagen den 6 december 1965.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0