TV-pjäs spelas in i Älvsbyn / 1972
En vanlig syn på Älvsbyns gator de senaste dagarna. Huvudrollsinne-
havaren i TV-pjäsen, Birger Åsander, får sina instruktioner av den
skäggprydde regissören Christian Lund. Filmfotografen heter Gerdar
Sjödin.

ÄLVSBYN: "Det gröna kortet" heter en TV-pjäs som spelats in i Älvsbymiljö under den gångna veckan. Pjäsen som skrivits av författaren Birger Norman är en komedi i dataåldern. Den handlar om en skogvaktare i en glesbygd och de bekymmer den moderna teknikens framsteg vållar honom. Handlingen utspelas dels i trakterna av Teugerträsk, dels i centrala Älvsbyn, där skogvaktaren konfronteras med den moderna tekniken på olika institutioner. Bl. a. ingår besök på socialbyrån och polisstationen i handlingen.

Mer än så vill inte regissören Christian Lund avslöja. Älvsbyborna och andra intresserade får stilla sin nyfikenhet framför TV-rutan någon gång fram på vårkanten. Produktionen som görs av Luleåredaktionen ingår i en serie pjäser som skall sändas i följd i TV 2. Övriga inslag bär titlarna "Landshövdingen" och "Teamet". Speltiden för den pjäs som inspelas i Älvsbyn ligger på en knapp timme.

Huvudrollen som skogvaktare spelas av Birger Åsander. Det är ett känt ansikte i svenskt filmliv med 100-talet roller bakom sig. Övriga medverkande hämtas från Norrbottensteatern.


   - En mycket fin roll, tyckte skådespelaren Birger Åsander, som i
pjäsen gestaltar en skogvaktare som i handlingen konfronteras med
datateknikens snabba framfart. Här syns huvudrollsinnehavaren till-
sammans med scriptan Annalena Hedman, ursprungligen från Lill-
korsträsk och numera knuten till SR i Luleå.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 16 september 1972.


¤¤¤¤¤FAKTA¤¤¤¤¤¤

Skådespelaren Birger Åsander föddes den 13 juli 1909 i Kramfors. Han avled den 17 januari 1984. Åsanders filmkarriär sträckte sig mellan 1938 fram till 1980. Han kom under åren att medverka i 100 film- och TV-produktioner.

Regissören Christian Lund föddes i Lund den 7 september 1943, han gick ur tiden den 8 januari 2007. Christian Lund var verksam vid Norrbottensteatern i Luleå. Christian Lund var far till skådespelerskan Regina Lund.

------Roger Lindqvist------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0