350-årsjubileum med Piteås dragspelareDet här dragspelet har trots flitig användning stoppat i tio år. Det bär
sig att satsa på kvalitet, säger dragspelsveteranen Henry Ström, där
han sitter i hammocken och spelar en "trudilutt" till det fina sommar-
vädret.

TV-kändisen Sten Broman kommer knappast att trivas särskilt bra i den händelse han dyker upp i Rosfors nästa lördag för att delta i den tredje och sista familjeutflykten i Piteås jubileumskommittés regi. Dragspelet kommer nämligen att sitta i högsätet den dagen, tänker sig arrangörerna. Och dragspel är som bekant bland de värsta Sten Broman vet.

Men det finns desto fler som gillar för att inte säga älskar den s k magorgeln. Och i många stugor runt om i bygden sitter det människor som gärna drar en trudilutt på sitt bälgaspel. Nu är avsikten att dessa skall infinna sig i Rosfors för att under välkände Henry Ströms skickliga och garanterat lättsamma ledning bilda en dragspelsorkester.
    - Vi riktar oss till alla kategorier dragspelare och inte bara sådana som är mer eller mindre aktiva. Melodierna blir dom vanligaste i dragspelssammanhang och avsikten är att vi ska försöka träffas eventuellt på fredag i nästa vecka för att samträna lite.

Så säger Henry Ström, som har spelat dragspel i åtskilliga decennier vid det här laget. Men han började med en mandolin. För att kunna spela på den lärde han sig noter och det var redan på 1920-talet. Så blev han batterist i Öhlunds orkester för att i mitten på 30-talet övergå till dragspelet.
    - Jag har slitit ut åtskilliga spel vid det här laget men tar ändå musicerandet mest som en hobby, låt vara en något avancerad sådan för min del, säger Henry. Han brukar anlitas i samband med familjetillställningar, föreningsfester, då det är dags att "dansa ut" julen på Rådhustorget, Tjugondedagknut o s v
    - Dragspelet är det verkliga instrumentet och speciellt bra passar det i samband med utefester, bryggdans och sånt, säger Henry Ström, som nu hoppas att nästa lördag i Rosfors verkligen skall bli en dragspelets dag i verklig mening.
Han vill att alla, som har lust vara med på ett hörn, slår en signal till honom. Telefonnumret är 128 88.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 7 augusti 1971.

PS. Henry Ström var en av Piteås mest välkände dragspelare. Herbert Westerlund var
en annan profil. Ingemar Nilsson syntes också med sitt band: "Ingemar Nilsson med
Vanja med luggen".
I Älvsbyn fanns Harry Berglund "John Harry".

Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0