Döden skördar...

I går omkom som bekant hockeymålvakten Stefan Liv i en flygplansolycka i Ryssland. Liv efterlämnar hustru och två söner. Stefan Liv var vid sin bortgång 30 år. Det råder en kompakt förstämmning både i Livs hemstad Jönköping som i de övriga landet och världen. När unga människor hastigt rycks bort, mitt i sin livsgärning, så har vi svårt att förstå. En ung man på 30 år, vars framtid såg ljus ut, både vad gällde det sportsliga som det mer privata. Sorgen efter en firad idrottsman och hjälte, var också vad som hände efter sprintern Owe Jonssons bortgång 1962. Fjorton dagar efter triumfen i Belgrad, där han sprang hem ett guld på 200 meter, omkom han i en bilolycka utanför hemstaden Växjö. Owe Jonsson blev 21 år gammal.

Lennart "Lill-Strimma" Svedberg hette en lovande hockeyspelare från Östrand i Timrå. Lennart föddes 1944, och tog sina första stapplande skridskoskär i hemmaklubben Wifsta/Östrands IF (som senare blev Timrå IK). Andra klubbar under Strimmas karriär: Grums, Brynäs IF och Mora IK. "Lill-Strimma" gjorde även ett stort antal matcher i den gula landslagströjan. Vid ishockey VM i Stockholm 1969 var Svedberg med om att bärga en silvermedalj, likaså 1970. 1965 och 1971 blev Strimma bronsmedaljör. Den 30 juli 1972 omkom Lennart Svedberg i en trafikolycka. Han var vid sitt frånfälle 28 år gammal, och efterlämnade hustru och barn.

Pelle Lindbergh föddes 1959. Han blev med åren en av de stora i landslaget Tre Kronor. Pelle Lindberghs moderklubb var Hammarby, det var också där han fostrades för de stora uppgifter som väntade. Pelles stora dröm sedan barnsben var att en dag bli professionell ishockeyspelare. Drömmen kom att besannas, då han med nr. 31 på sin rygg vaktade Philadelphia Flyers målkasse. Pelles talang kom till sin rätt, han blev utsedd till årets nykomling 1981. Han valdes även till AHL:s bästa målvakt samma år, samt även till bästa spelare. När hockey-VM gick av stapeln 1979 i Moskva var han med om att vinna Brons till Tre Kronor. Så även vid OS i Lake Placid 1980, där Sveriges "gula" lag bärgade hem en bronspeng. Mitt i den kolossala framgången hände det förskräckliga. Den 10 november 1985 kraschade Pelle Lindbergh rakt in i en betongmur, vilket fick till följd att Pelle så småningom avled av sina svåra skador. Ännu en firad idrottsman vars framtid spolierades av ödets nycker.

TILL MINNET AV FYRA STORA: OWE JONSSON (1940-1962) LENNART "LILL-STRIMMA" SVEDBERG (1944-1972) PELLE LINDBERGH (1959-1985) STEFAN LIV (1980-2011).


Owe Jonsson.


Lennart "Lill-Strimma" Svedberg.


Pelle Lindbergh.


Stefan Liv.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Owe Jonsson: www.smfif.se / Lennart Svedberg: www.rogerlindqvist.blogg.se /
Pelle Lindbergh: www.tsnok.se / Stefan Liv: www.hockey.expressen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0