Gustave Dorés bibliska illustrationer

Det hela börjar en sommardag 1969. Tillsammans med pappas bror Gunnar, hustrun Aina samt sonen Bosse, åker jag och mina föräldrar på semester. En av anhalterna på vägen var Vilhelmina. Där fanns en affär som sålde antika saker. Jag sa till min pappa att jag ville in för att kolla på vad som fanns, jag var vid det här laget 11 år, skulle fylla 12 samma höst. Jag och pappa gick in i affären. När vi gått där en stund (pappa var inte intresserad av antikviteter) så såg jag en hög med häften. Då jag bläddrade i det, så upptäckte jag att det var bibliska motiv. Bilderna kände jag igen, de hade jag sett hemma hos min moster i deras stora Familjebibel. Och de där teckningarna, som var så spännande och dramatiska, var gjorda av fransmannen Gustave Doré (1832-1883).
    - Dom där vill jag ha, sa jag till pappa.
    - Jamen, vi måste ju veta vad dom kostar först, sa han och påkallade expeditens uppmärksamhet.
    - Tio kronor! blev svaret.
Tio kronor tycktes min pappa ha råd med. Han tog i alla fall upp plånboken och betalade snällt. Sen tog jag påsen med alla häftena och kände mig glad. När vi närmade oss bilen där min mamma satt, log han och sa:
    - Väjtö, vo hajn velld håvva? En Bibel! (Vet du vad han ville ha? En Bibel!)

När vi så småningom kom hem från vår semester, hamnade påsen med "mitt fynd" i uthuset. Och där låg den, år ut och år in. När uthuset revs så flyttades påsen med sitt bibliska innehåll upp på vindan i vårt hus och fortsatte att samla damm. Tanken var att en dag lämna in min hög av häften till ett bokbinderi, för att göra en "riktig" familjebibel av det antika fyndet från 1969. Men...det blev aldrig. Ja, nu sitter jag här, 42 år efteråt med mina häften. Inte alla, de flesta ligger fortfarande kvar i vårt gamla hus. Tryckåret är 1918, och Gustave Dorés bilder har fortsatt att fascinera mig. Han lyckades på nåt sätt skickligt fånga upp dramatiken i den bibliska berättelsen. Vilket gjorde mig intresserad, när jag som 10-11-åring för första gången kom i kontakt med hans teckningar hos min moster Malin i Blåsmark.

De bibliska häftenas fortsatta öde, vet jag inget om. Kanhända att de också i fortsättningen får inta sin vanliga plats därinne med de andra sakerna i det gamla huset. Vi får väl se...


Tio kronor fattigare blev min far den där sommaren 1969 i Vilhelmina.
En hög med häften i en påse tilldrog sig mitt intresse.


Tryckåret var 1918. Och för 50 öre per häfte kunde man så småning-
om samla ihop till en hel familjebibel. Om man nu hade råd förstås.


Gustave Dorés illustrationer var världsberömda. Här ses ett motiv från
Nya Testamentet. Kristus med törnekronan.


"FADER VÅR, SOM ÄR I HIMMELEN!"


"SVEPDUKEN"


Gustave Doré (1832-1883)

--------------------------------------------------------------
Bild på Doré: www.wikipedia.org


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0