Helgedomen i Piteå fullbordad / 1986

VÄLKOMMEN TILL FÄRGGLADA KYRKAN


Kyrkoherde Henning Berglund välkomnar menigheten till söndagens
återinvigning av Piteå stadskyrka, som snart fyller 300 år.


Piteå stadskyrka har invändigt återfått sin färgprakt. Det mest iögonfallande resultatet av helgedomens nu praktiskt taget fullbordade, omfattande restaurering. De som satt i kommittén för den närmast föregående restaureringen vilken utfördes 1950-51, hade uppenbarligen en annan, man kanske vågar säga mer asketisk syn på kyrkors inredning.

VITMÅLADES
Enligt den tidens uppfattning borde den vita färgen dominera. Följaktligen avlägsnades stjärndekoren i korsets tak, och de tre stiliserade vindruvklasar som pryder kyrkans innertak vitmålades i likhet med druvklasen i predikstolens botten. Nu har druvorna fått tillbaka sin rätta färg, och stjärnorna lyser åter från korstakets firmament.



Stjärndekoren i kyrkokorets kupoltak, vilken försvann vid den första
restaureringen 1950-51, har nu åter kommit på plats. Vidare har druv-
klasarna i taket återfått sin ursprungliga granna färg.


NY LYSKRAFT
Vidare har konservator Gunnar Lindberg och dennes son Erik i Töre, gett bl. a. altaruppsatsen, predikstolen och orgelfasaden ny lyskraft med hjälp av färg och bladguld. Altarring och dörrar har förskönats genom en ny, harmonisk färgsättning. Längs delar av skeppets väggar löper en dekorativ mörkröd bård. Orgelläktarens pelare och läktarbarriären där ovanför har bemålats på ett sådant sätt att blicken leds upp mot den sköna orgelfasaden. På motsvarande vis, framhåller stadsförsamlingens kyrkoherde Henning Berglund, liksom leds besökaren in i kyrkan tack vare portalens "listiga" (om uttrycket tillåts) bemålning.



Nu jobbas det för högtryck på alla håll och kanter för
att Piteå stadskyrka ska hinna bli färdigrestaurerad i
tid för söndagens återinvigning. Målarmästare Uno Lund-
ström drar sitt strå till stacken.


HERRENS HÄRLIGHET
    - Själva portens mönster och färgsättning minner om guld och glädje i himlen samt skapar en förväntan om vad som kan finnas därinne. Och därinne, där finns Herrens härlighet, säger Henning Berglund, som är mycket nöjd med Gunnar Lindbergs känsliga färgsättning.
    - Kyrkorummet ska vara en avglans av den himmelska härligheten, säger kyrkoherden; något som han alltså anser att konservatorn från Töre verkligen lyckats åstadkomma.



Kyrkoherde Henning Berglund, Piteå stadsförsamling, är nöjd med att
kyrkans inre har återfått sin forna färgprakt:
    - Kyrkorummet ska vara en avglans av den himmelska härligheten,
säger kyrkohreden.


FÄRRE SITTPLATSER
Vapenhuset har förlängts med fyra meter. Men utbyggnaden innebär inte att kyrkan fått fler platser för menigheten. Tvärtom har en bänk på vardera sidan om mittgången tagits bort - för att ge plats åt den nya högtalaranläggningen. Även brudkammaren har minskats. Detta för att skapa utrymme åt en städskrubb.

TOAPROBLEM HAR LÖSTS
Men det utbyggda vapenhuset har gjort det möjligt att lösa problemet med den tidigare så otillgängliga belägna toaletten. Nu har man också fått en handikappanpassad toalett direkt innanför huvudporten.

300 ÅR
Restatureringen av Piteå stads kyrka, vars 300-årsjubileum kommer att firas under allhelgonahelgen, har inneburit ytterligare förbättringar, däribland en upprustning av den nedre sakristian, där man har hafr problem med fukt. Restaureringen bekostas helt och hållet av Piteå stadsförsamling. Nu på söndag återinvigs kyrkan, trots att till exempel den yttre målningen ännu inte är avslutad.

Församlingen vill nämligen ta sin helgedom i besittning igen så snart som möjligt. Ty Kyrkcenter har nog sina fördelar, menar Henning Berglund, men:
    - Kyrkokaraktären betyder mycket för folk.



Kyrkoportens mönster och färgsättning påminner om guld och glädje
i himlen - och skapar en förväntan om vad som kan finnas därinne,
menar kontraktsprosten Henning Berglund. Han är mycket nöjd med
konservator Gunnar Lindbergs färgsättning.


EN AV SEX
Kyrkan i centrum av Piteå är märkligare än vad många pitebor och tillresande kanske har klart för sig. Som turistattraktion hamnar stadskyrkan lätt i skuggan av kyrkstaden samt kyrkan i Öjebyn. Men det finns faktiskt bara ytterligare fem lika gamla träkyrkor i Sverige som den i Piteå stad. Som genom ett Herrens under har helgedomen från år 1686-1687 undgått ryssarnas härjningar, exempelvis år 1721. Till kyrkans klenoder hör altartavlan, som köptes från S:t Maria kyrka i Stockholm omkring år 1700, men vars ursprung är höjt i dunkel. Predikstolen, vilken beställdes år 1702 hos bildhuggaren Nils Fluur i Torneå, betecknas som ett mästerverk i barockstil.

-----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 10 juli 1986.



HENNING BERGLUND, kontraktsprosten och tillika kyrkoherden i Piteå
stadsförsamling, barnfödd i Hortlax, avled den 7 juli 1991 i en ålder
av 63 år.

/
Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0