Historien om LARRY DEAN - del 5
1965 beslutar sig den 20-årige Staffan Sundin att avsluta sin popkarriär. Efter tre år i The Balubas tackar han för sig. Beslutet får vissa fysiska följdverkningar; det långa håret faller för frisörens sax, så också det svarta helskägget som varit en viktig del i bandets gimmick. Som vi kommer ihåg så skrev grabbarna på ett kontrakt där man dyrt och heligt absolut icke fick raka eller frisera sig. Potatissäcken som tidigare varit Staffans scenkostym, bl. a. på anrika Nalen, byts i all hast ut mot en proper och elegant kostym. Förvandlingen har skett. Staffan Sundin med artistnamnet Larry Dean har helt enkelt bytt skepnad. Staffan Sundin är något av visionernas man, målinriktad och inte rädd för att anta nya utmaningar. Flyttlasset går från Ångermanland hela vägen upp mot Västerbotten. I Skellefteå, något av musikens stad, slår Larry Dean ned sina nya bopålar. Men säg vad vore en sångare vid namn Larry Dean utan ett välljudande band? Sagt och gjort, Larry Deans nya skapelse får namnet, ja, just det: "UTMANARNA".
Det dröjer inte så värst länge innan Larry Dean uppmärksammas i lokaltidningen Norra-Västerbotten. Fyra rutinerade musiker, med anknytning till "Guldstaden" Skellefteå får den stora äran att ingå i Staffans orkester. Efter en tid av repetitioner så står bandet redo att spela upp för sin publik. Vi skall i sammanhanget komma ihåg att Skellefteå har en rik tradition på orkestrar. Ett av de allra största heter vid den här tiden Yngve Forssélls orkester. 1965 har Yngve Forsséll lyckats engagera sångfyndet Ann-Kristin Hedmark, blott 15 år. Ett annat band var Quintet -61 med sångaren Roger Johnson, som med tiden också kom att ingå i det Forsséllska musikstallet.
Rubrikerna blev långa och många om Larry Dean och hans "Utmanare". Reportagen avlöste varandra, några visas här:
Larry Dean, alias Staffan Sundin, har samlat aktivitet på hög under
en tid och brinner nu av iver att sparka igång hårdträningen med sitt
nya skellefteband.
"Hårdpop" är inte pop i Skellefteå. Den uppfattningen har i alla fall sångaren, kompositören och textknåparen Staffan Sundin med artistnamnet Larry Dean, som i dagarna håller på att sätta ihop ett eget band i stan. Innan han reste från Balubas i Örnsköldsvik, lät han därför en barberare sätta saxen i sitt långa hår. Nu är han alltså klippt och tänker på en något seriösare repertoar än den Balubas hade.
Tjugo år är han och har varit med i gamet sen han var 14. I Skellefteå hoppas han få ihop ett band som kan slå med egen och personlig stil. En hel del av de låtar som man kommer att spela har Staffan skrivit själv. Sättningen för det nya bandet kommer antagligen att bli hammondorgel, elbas, sologitarr, saxofon och trummor. Om en månad räknar kapellmästaren med premiär och repeterandet kommer grabbarna att börja med riktigt på allvar redan om någon vecka.
- Vi kommer att spela lite blandat för att tillfredsställa alla smakriktningar, förklarar Staffan.
- Jag tycker det ska bli verkligt roligt att få börja spela med killarna härifrån, därför att de verkar mer rutinerade än Balubas och dessutom har de bredare register. Vi har provspelat en gång och allting gick så lätt och det känns oerhört skönt att veta at man har stöd av grabbar som har rutin.
Under sin tid i branschen har Staffan hunnit med att skriva fyrtiotalet egna låtar. Både text och musik signerar han. Vad det gäller texter på engelska har han bara den principen att de ska vara enkla så att alla med någon kunskap i språket skall kunna förstå dem. Han påstår att det inte är särdeles svårt att få låtar sålda och påpekar att han haft massor med förfrågningar på sina stycken.
- Men jag har behållit dem för eget bruk, för man vill ju ha någonting att jobba med i framtiden, säger han.
En låt Baluba-twist, har han fått inspelad på skiva för några år sen. Han hoppas att det ska bli fler nu när hans skellefteband hinner komma igång. Han är ivrig att få komma på danssalongernas scener igen. Turnélivet tilltalar honom i allra högsta grad. Men också en annan orsak finns till varför man redan om någon månad kan vänta ett resultat av hans strävanden i stan. Han har nämligen under fjorton dagars stillaliggande gått upp hela tio kilo. De kilona vill han ha bort. Samtidigt ser han deras uppkomst som ett bevis för hur hård den bransch han gett sig in i är. Men där finns pengar att göra, poängterar han.
- Slår det bara så kan man skrapa ihop en hel del.
LARRY DEANS - UTMANARNA! Ett nytt fräscht band från Skellefteå.
Vid infarten till Guldstaden Skellefteå fanns Folkets Park. En välskött nöjespark som engagerade gräddan av vad nöjes-Sverige hade att erbjuda under det fartfyllda 60-talet. På parkens scen har bl. a. ABBA och Björn Skifs stått i tidigt 1970-tal. Från Vinterpalatsets innandömen har populära och folkkära band som Cool Candys, Sven-Ingvars, Thorleifs, Streaplers, Schytts, Jigs och Vikingarna trollat fram sina senaste hits. 1965 var det alltså dags för Larry Dean och Utmanarna att kasta sig in i den musikaliska virveln.
Skellefteå Folkets Park. Genom grindarna har tusen- och åter tusen
människor hittat sin väg in för att under några timmar glömma bort
det vardagliga och bara hänge sig åt de toppartister som gästade stan
och Parken. / Foto: Roger Lindqvist.
Samma år som Larry Dean bildade sitt band, "Utmanarna" satt Yngve
Forssélls orkester hos fotografen. I mitten satt en ung purfärsk sång-
erska: Ann-Kristin Hedmark. Det var således en tuff konkurrens för alla
de band som fanns i Skellefteå med omnejd. Larry Deans Utmanarna var
en av de orkestrar som slogs om publiken.
I bandledaren Forssélls orkester fanns också en duktig manlig sångare:
Roger Johnson. Roger hade ett förflutet i bl. a. Quintett -61. En gemen-
sam nämnare fanns i Larry Deans Utmanarna. I Larrys nya band fanns
Sivert Marklund. Han hade ett förflutet i Quintetten som organist och sax-
ofonist. På bilden ses Yngve Forsséll t.h. samt sångaren Roger Johnson.
Staffan Sundin presenterades i bl. a. Norra-Västerbotten och Västerbottens Folkblad vid olika tillfällen. Intervjuerna som gjordes gällde Larrys nya band, vilket media var nyfikna på. Staffans begåvning var inte bara på det rent musikaliska planet, det var också hans sätt att synas och kunna "ta för sig" som är så oerhört viktigt för alla inom underhållningsbranschen. Staffan Sundin hade - trots sin ringa ålder - näsa för PR och allt vad som där behövs.
Här kommer en annan artikel som även den handlar om Larry Dean (Staffan Sundin) och det nya orkestertillskottet i Skellefteå året 1965:
Nu har Staffan Sundin - mera känd som Larry Dean, sångare i pop-
bandet The Balubas - flyttat till Skellefteå. Han 20, bara, hoppade av
Ö-viksbandet för ett par veckor sedan. Han var uttråkad på den hårda
popen.
¤ Balubas - hans gamla spelkompisar - är för tillfället i Tyskland på turné. Själv så jobbar Larry med att lansera ett nytt band i Skellefteå.
- Ännu är ingenting klart. Vi saknar för tillfället en trummis och först då kan vi börja köra in vår repertoar.
VARFÖR INTE DEN HÅRDA POPEN?
- Nej, folk håller på att vara uttjatade på den. Det måste komma några band med lite lättare saker. Låtar som finns på Tio-i-Topplistan blir det givetvis. Men lite mer Sven-Ingvars stil.
- Den hårda popen kan vem som helst spela. Enkelt att lära in. Konkurrensen är dock alltför hård.
Larry Dean satsar alltså på en ren dansorkester. Med låtar som inte alls spränger hörseln. Elskrället får vara. Han kom egentligen fram i rampljuset redan som 15-16-åring. Det var då han var med i Bildjournalens "Flugan". I showen deltog bland annat Little Gerhard.
TRE SLITSAMMA ÅR
Tre år med Balubas kuskade han omkring runt hela landet.
- Det var verkligen slitsamt, säger han.
Nu går han in för popmusiken på ett annat sätt. Tar det mera på lek. Blir det resultat. Vad händer då?
- Ja, då kommer man kanske tillbaka i samma hjulspår.
Balubas fick verkligen namn om sig i fjol sommar. Grabbarna inom bandet slog vad med varandra om att inte klippa eller raka sig under en turné.
NJET TILL LÅNGT HÅR
Ingen felade. Och resultatet?
- Ja, de såg verkligen helt annorlunda ut än andra i branschen.
Larry Dean har även ledsnat på det långa håret och skägget. Nu ser han ut som vanligt igen. Tänk vad tiderna och modet ändrar sig...
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Det dröjde inte så värst länge innan Larry Dean & Utmanarna stod på scen. Efter ett uppträdande i Nordanåparken stormades Larry Dean av unga autografjägare. Snacka om idoldyrkan, nästan så att man blir smått avundsjuk på den gode Staffan...
Efter Utmanarnas pop-nummer stormades Larry Dean t.h. av unga
autografjägare. Övriga medverkande i bandet är: Bosse Larsson, elgitarr
t.v., Jackie Johnsson, trummor, Siwert Marklund, orgel och trombon samt
Erik Sundström, elbas.
Det lilla träskjulet i Nordanåparken skakade. Äldre personer satt i stum förundran eller kanske förskräckelse. Det ryckte i benen på tonåringarna och de små barnen samlade sig bakom scenen för att få autografer. När? Jo, när 450 watt strömmade ut från UTMANARNA och LARRY DEAN sjöng Tutti Frutti...iiiii. Den äldre publiken blev väl lite hastigt överraskad. Numret före Utmanarna var nämligen lilla söta Åsa Bohman från Boliden. Lilla Åsa är 4 år och sjöng med friska takter Vilda Matilda. Det blev succé. Små barn uppskattas alltid!
--------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ 1965.
Larry Dean - tjugoåringen som hoppade av framgångsrika
popbandet THE BALUBAS och sökte sig in på lite nya vägar.
Ytterligare ett tidningsklipp där Larry Deans Utmanare presenteras för Norra-Västerbottens läsekrets:
Så här ser dom ut! Larry Dean, sittande med utmanarna, bakom
Jackie Johnsson, trummor, Bosse Larsson, sologitarr, Erik Sundström,
elbas, och Sivert Marklund, saxofon och hammondorgel, strax efter en
repetition.
- "Larry Dean i Utmanarna". Det låter som ett namn på en film. Men det är fel. Namnet är hämtat från Skellefteås nya dansorkester som den 3 juli premiärspelar på Gumboda Hed. En intressant nykomling i "guldstan" som sedan tidigare är bortskämda med vällåtande band.
¤ Larry Dean, ja. Honom har vi tidigare berättat om. Staffan Sundin, som är det rätta namnet, kommer senast från popbandet Balubas från Örnsköldsvik där han varit deras vokalist. Och vokalist är han även i sitt nya gäng. Halva repertoaren är fylld med låtar som han sjunger, en del egna verk t.o.m.
Kvartetten som "gör musiken" är idel kända ansikten, Sivert Marklund, saxofon, hammondorgel (f.d. Quintet -61), Erik Sundström basgitarr (f.d. Bengt-Erics), Bosse Larsson, sologitarr (Bengt-Erics) och Jackie Johnsson på trummor. Repertoaren innehåller som sagt mycket sång. Men även en hel del instrumentalt. Lättare låtar, ingen "hård pop", har man gått in för. Ren dansmusik som är på modet i dag. Något av en attraktion och absolut en av Norrlands bästa i gamet, finns i orkestern. Jackie Johnsson på trummor. En rytmisk och garvad kille bakom stockarna som bl. a. har en hel del svettiga solon att avverka i repertoaren. Och varför just det namnet (Utmanarna)?
- Jo, Larry Dean utmanar de övriga banden i Skellefteområdet till kamp om epitetet "bäst".
Ett synnerligen intressant gäng som framöver har fulltecknat på spellistan och väl kan bli någonting för de övriga Skelleftebanden att "bita i". Konkurrensen är som bekant stenhård inom musikvärlden för tillfället.
Larry Dean - Utmanarna.
-----------------------------------------------------------
UTMANARE I STARTGROPARNA
På toppen siktar Larry Dean och den nya kvintetten Utmanarna.
¤ Efter tre månaders intensiva förberedelser är en ny skelleftekvintett inom kort mogen för estraddebut. Det är Larry Dean i Utmanarna, ett gäng som av allt att döma är fast beslutet att göra kometkarriär. Redan namnet tyder ju på aspirationer i den vägen och får man döma av den repetition som vi lyssnade till häromkvällen bör kvinttetten ha goda chanser att med framgång tävla om danspublikens gunst. Det är svikt i rytmen både i det riviga och det mera slow-betonade låtarna och i solistinslagen demonstreras det både teknik och musikalitet.
¤ Larry och han utmanare är inga nytända stjärnor på det dansmusikaliska firmamentet. Larry själv (Staffan Sundin heter han i vardagslag) är älvsbybo, men kommer närmast från Örnsköldsvik, där han varit något av popidol i Balubas. Han spelar musnspel och sjunger i en stil som bergsäkert går in. De fyra övriga är skelleftemusiker, som tidigare medverkat i andra orkestrar i stan. Det är Sivert Marklund (tidigare Quintet 61) med hammondorgel och altsax som specialitet, Bo Larsson (från Ingemar Nilssons), gitarr, Erik Sundström (från Bengt-Erics showtett) elbas och Jackie Johnsson, trummor.
¤ Alla har ett musikaliskt förflutet som gett rutin och den hårdtrimmning man kostat på sig de senaste tre månaderna har skapat riktigt god perfektion i ensemblespelet och dessutom stimulerat solisterna till ytterligare skärpning. Repertoaren omfattar dansmusik i alla varianter, så den som inte gillar extrem popmusik ska inte vara orolig. Det blir inte mycket av den varan - Larry och hans utmanare vill nämligen atta alla ska trivas. Bortåt 15 procent av repertoaren består av låtar av eget märke, både musik- och textmässigt, och i övrigt rör man sig över ett brett register i melodivalet.
¤ Den 3 juli är det dags för debut på Gumboda Hed, den 8:e framträder gänget på Norra-Västerbottens trivselkväll och den 9:e är det guldrushpublikens tur att få ett smakprov på vad Larry och hans Utmanare kan prestera. Och efter det eldprovet väntar en rad kontrakterade engagemang på den nya kvintetten. Man har spelningar klara till maj nästa år, även om det fortfarande givetvis finns luckor. Men kontrakt för åtskilliga tusen redan före debuten är inget dåligt utgångsläge. Det har Larry Dean i Utmanarna, vilket väl torde betyda att åtskilligt fler än skrivaren tror att de har framtiden för sig...
--------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Juni 1965.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...
Det dröjer inte så värst länge innan Larry Dean uppmärksammas i lokaltidningen Norra-Västerbotten. Fyra rutinerade musiker, med anknytning till "Guldstaden" Skellefteå får den stora äran att ingå i Staffans orkester. Efter en tid av repetitioner så står bandet redo att spela upp för sin publik. Vi skall i sammanhanget komma ihåg att Skellefteå har en rik tradition på orkestrar. Ett av de allra största heter vid den här tiden Yngve Forssélls orkester. 1965 har Yngve Forsséll lyckats engagera sångfyndet Ann-Kristin Hedmark, blott 15 år. Ett annat band var Quintet -61 med sångaren Roger Johnson, som med tiden också kom att ingå i det Forsséllska musikstallet.
Rubrikerna blev långa och många om Larry Dean och hans "Utmanare". Reportagen avlöste varandra, några visas här:
Larry Dean, alias Staffan Sundin, har samlat aktivitet på hög under
en tid och brinner nu av iver att sparka igång hårdträningen med sitt
nya skellefteband.
"Hårdpop" är inte pop i Skellefteå. Den uppfattningen har i alla fall sångaren, kompositören och textknåparen Staffan Sundin med artistnamnet Larry Dean, som i dagarna håller på att sätta ihop ett eget band i stan. Innan han reste från Balubas i Örnsköldsvik, lät han därför en barberare sätta saxen i sitt långa hår. Nu är han alltså klippt och tänker på en något seriösare repertoar än den Balubas hade.
Tjugo år är han och har varit med i gamet sen han var 14. I Skellefteå hoppas han få ihop ett band som kan slå med egen och personlig stil. En hel del av de låtar som man kommer att spela har Staffan skrivit själv. Sättningen för det nya bandet kommer antagligen att bli hammondorgel, elbas, sologitarr, saxofon och trummor. Om en månad räknar kapellmästaren med premiär och repeterandet kommer grabbarna att börja med riktigt på allvar redan om någon vecka.
- Vi kommer att spela lite blandat för att tillfredsställa alla smakriktningar, förklarar Staffan.
- Jag tycker det ska bli verkligt roligt att få börja spela med killarna härifrån, därför att de verkar mer rutinerade än Balubas och dessutom har de bredare register. Vi har provspelat en gång och allting gick så lätt och det känns oerhört skönt att veta at man har stöd av grabbar som har rutin.
Under sin tid i branschen har Staffan hunnit med att skriva fyrtiotalet egna låtar. Både text och musik signerar han. Vad det gäller texter på engelska har han bara den principen att de ska vara enkla så att alla med någon kunskap i språket skall kunna förstå dem. Han påstår att det inte är särdeles svårt att få låtar sålda och påpekar att han haft massor med förfrågningar på sina stycken.
- Men jag har behållit dem för eget bruk, för man vill ju ha någonting att jobba med i framtiden, säger han.
En låt Baluba-twist, har han fått inspelad på skiva för några år sen. Han hoppas att det ska bli fler nu när hans skellefteband hinner komma igång. Han är ivrig att få komma på danssalongernas scener igen. Turnélivet tilltalar honom i allra högsta grad. Men också en annan orsak finns till varför man redan om någon månad kan vänta ett resultat av hans strävanden i stan. Han har nämligen under fjorton dagars stillaliggande gått upp hela tio kilo. De kilona vill han ha bort. Samtidigt ser han deras uppkomst som ett bevis för hur hård den bransch han gett sig in i är. Men där finns pengar att göra, poängterar han.
- Slår det bara så kan man skrapa ihop en hel del.
LARRY DEANS - UTMANARNA! Ett nytt fräscht band från Skellefteå.
Vid infarten till Guldstaden Skellefteå fanns Folkets Park. En välskött nöjespark som engagerade gräddan av vad nöjes-Sverige hade att erbjuda under det fartfyllda 60-talet. På parkens scen har bl. a. ABBA och Björn Skifs stått i tidigt 1970-tal. Från Vinterpalatsets innandömen har populära och folkkära band som Cool Candys, Sven-Ingvars, Thorleifs, Streaplers, Schytts, Jigs och Vikingarna trollat fram sina senaste hits. 1965 var det alltså dags för Larry Dean och Utmanarna att kasta sig in i den musikaliska virveln.
Skellefteå Folkets Park. Genom grindarna har tusen- och åter tusen
människor hittat sin väg in för att under några timmar glömma bort
det vardagliga och bara hänge sig åt de toppartister som gästade stan
och Parken. / Foto: Roger Lindqvist.
Samma år som Larry Dean bildade sitt band, "Utmanarna" satt Yngve
Forssélls orkester hos fotografen. I mitten satt en ung purfärsk sång-
erska: Ann-Kristin Hedmark. Det var således en tuff konkurrens för alla
de band som fanns i Skellefteå med omnejd. Larry Deans Utmanarna var
en av de orkestrar som slogs om publiken.
I bandledaren Forssélls orkester fanns också en duktig manlig sångare:
Roger Johnson. Roger hade ett förflutet i bl. a. Quintett -61. En gemen-
sam nämnare fanns i Larry Deans Utmanarna. I Larrys nya band fanns
Sivert Marklund. Han hade ett förflutet i Quintetten som organist och sax-
ofonist. På bilden ses Yngve Forsséll t.h. samt sångaren Roger Johnson.
Staffan Sundin presenterades i bl. a. Norra-Västerbotten och Västerbottens Folkblad vid olika tillfällen. Intervjuerna som gjordes gällde Larrys nya band, vilket media var nyfikna på. Staffans begåvning var inte bara på det rent musikaliska planet, det var också hans sätt att synas och kunna "ta för sig" som är så oerhört viktigt för alla inom underhållningsbranschen. Staffan Sundin hade - trots sin ringa ålder - näsa för PR och allt vad som där behövs.
Här kommer en annan artikel som även den handlar om Larry Dean (Staffan Sundin) och det nya orkestertillskottet i Skellefteå året 1965:
Nu har Staffan Sundin - mera känd som Larry Dean, sångare i pop-
bandet The Balubas - flyttat till Skellefteå. Han 20, bara, hoppade av
Ö-viksbandet för ett par veckor sedan. Han var uttråkad på den hårda
popen.
¤ Balubas - hans gamla spelkompisar - är för tillfället i Tyskland på turné. Själv så jobbar Larry med att lansera ett nytt band i Skellefteå.
- Ännu är ingenting klart. Vi saknar för tillfället en trummis och först då kan vi börja köra in vår repertoar.
VARFÖR INTE DEN HÅRDA POPEN?
- Nej, folk håller på att vara uttjatade på den. Det måste komma några band med lite lättare saker. Låtar som finns på Tio-i-Topplistan blir det givetvis. Men lite mer Sven-Ingvars stil.
- Den hårda popen kan vem som helst spela. Enkelt att lära in. Konkurrensen är dock alltför hård.
Larry Dean satsar alltså på en ren dansorkester. Med låtar som inte alls spränger hörseln. Elskrället får vara. Han kom egentligen fram i rampljuset redan som 15-16-åring. Det var då han var med i Bildjournalens "Flugan". I showen deltog bland annat Little Gerhard.
TRE SLITSAMMA ÅR
Tre år med Balubas kuskade han omkring runt hela landet.
- Det var verkligen slitsamt, säger han.
Nu går han in för popmusiken på ett annat sätt. Tar det mera på lek. Blir det resultat. Vad händer då?
- Ja, då kommer man kanske tillbaka i samma hjulspår.
Balubas fick verkligen namn om sig i fjol sommar. Grabbarna inom bandet slog vad med varandra om att inte klippa eller raka sig under en turné.
NJET TILL LÅNGT HÅR
Ingen felade. Och resultatet?
- Ja, de såg verkligen helt annorlunda ut än andra i branschen.
Larry Dean har även ledsnat på det långa håret och skägget. Nu ser han ut som vanligt igen. Tänk vad tiderna och modet ändrar sig...
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Det dröjde inte så värst länge innan Larry Dean & Utmanarna stod på scen. Efter ett uppträdande i Nordanåparken stormades Larry Dean av unga autografjägare. Snacka om idoldyrkan, nästan så att man blir smått avundsjuk på den gode Staffan...
Efter Utmanarnas pop-nummer stormades Larry Dean t.h. av unga
autografjägare. Övriga medverkande i bandet är: Bosse Larsson, elgitarr
t.v., Jackie Johnsson, trummor, Siwert Marklund, orgel och trombon samt
Erik Sundström, elbas.
Det lilla träskjulet i Nordanåparken skakade. Äldre personer satt i stum förundran eller kanske förskräckelse. Det ryckte i benen på tonåringarna och de små barnen samlade sig bakom scenen för att få autografer. När? Jo, när 450 watt strömmade ut från UTMANARNA och LARRY DEAN sjöng Tutti Frutti...iiiii. Den äldre publiken blev väl lite hastigt överraskad. Numret före Utmanarna var nämligen lilla söta Åsa Bohman från Boliden. Lilla Åsa är 4 år och sjöng med friska takter Vilda Matilda. Det blev succé. Små barn uppskattas alltid!
--------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ 1965.
Larry Dean - tjugoåringen som hoppade av framgångsrika
popbandet THE BALUBAS och sökte sig in på lite nya vägar.
Ytterligare ett tidningsklipp där Larry Deans Utmanare presenteras för Norra-Västerbottens läsekrets:
Så här ser dom ut! Larry Dean, sittande med utmanarna, bakom
Jackie Johnsson, trummor, Bosse Larsson, sologitarr, Erik Sundström,
elbas, och Sivert Marklund, saxofon och hammondorgel, strax efter en
repetition.
- "Larry Dean i Utmanarna". Det låter som ett namn på en film. Men det är fel. Namnet är hämtat från Skellefteås nya dansorkester som den 3 juli premiärspelar på Gumboda Hed. En intressant nykomling i "guldstan" som sedan tidigare är bortskämda med vällåtande band.
¤ Larry Dean, ja. Honom har vi tidigare berättat om. Staffan Sundin, som är det rätta namnet, kommer senast från popbandet Balubas från Örnsköldsvik där han varit deras vokalist. Och vokalist är han även i sitt nya gäng. Halva repertoaren är fylld med låtar som han sjunger, en del egna verk t.o.m.
Kvartetten som "gör musiken" är idel kända ansikten, Sivert Marklund, saxofon, hammondorgel (f.d. Quintet -61), Erik Sundström basgitarr (f.d. Bengt-Erics), Bosse Larsson, sologitarr (Bengt-Erics) och Jackie Johnsson på trummor. Repertoaren innehåller som sagt mycket sång. Men även en hel del instrumentalt. Lättare låtar, ingen "hård pop", har man gått in för. Ren dansmusik som är på modet i dag. Något av en attraktion och absolut en av Norrlands bästa i gamet, finns i orkestern. Jackie Johnsson på trummor. En rytmisk och garvad kille bakom stockarna som bl. a. har en hel del svettiga solon att avverka i repertoaren. Och varför just det namnet (Utmanarna)?
- Jo, Larry Dean utmanar de övriga banden i Skellefteområdet till kamp om epitetet "bäst".
Ett synnerligen intressant gäng som framöver har fulltecknat på spellistan och väl kan bli någonting för de övriga Skelleftebanden att "bita i". Konkurrensen är som bekant stenhård inom musikvärlden för tillfället.
Larry Dean - Utmanarna.
-----------------------------------------------------------
UTMANARE I STARTGROPARNA
På toppen siktar Larry Dean och den nya kvintetten Utmanarna.
¤ Efter tre månaders intensiva förberedelser är en ny skelleftekvintett inom kort mogen för estraddebut. Det är Larry Dean i Utmanarna, ett gäng som av allt att döma är fast beslutet att göra kometkarriär. Redan namnet tyder ju på aspirationer i den vägen och får man döma av den repetition som vi lyssnade till häromkvällen bör kvinttetten ha goda chanser att med framgång tävla om danspublikens gunst. Det är svikt i rytmen både i det riviga och det mera slow-betonade låtarna och i solistinslagen demonstreras det både teknik och musikalitet.
¤ Larry och han utmanare är inga nytända stjärnor på det dansmusikaliska firmamentet. Larry själv (Staffan Sundin heter han i vardagslag) är älvsbybo, men kommer närmast från Örnsköldsvik, där han varit något av popidol i Balubas. Han spelar musnspel och sjunger i en stil som bergsäkert går in. De fyra övriga är skelleftemusiker, som tidigare medverkat i andra orkestrar i stan. Det är Sivert Marklund (tidigare Quintet 61) med hammondorgel och altsax som specialitet, Bo Larsson (från Ingemar Nilssons), gitarr, Erik Sundström (från Bengt-Erics showtett) elbas och Jackie Johnsson, trummor.
¤ Alla har ett musikaliskt förflutet som gett rutin och den hårdtrimmning man kostat på sig de senaste tre månaderna har skapat riktigt god perfektion i ensemblespelet och dessutom stimulerat solisterna till ytterligare skärpning. Repertoaren omfattar dansmusik i alla varianter, så den som inte gillar extrem popmusik ska inte vara orolig. Det blir inte mycket av den varan - Larry och hans utmanare vill nämligen atta alla ska trivas. Bortåt 15 procent av repertoaren består av låtar av eget märke, både musik- och textmässigt, och i övrigt rör man sig över ett brett register i melodivalet.
¤ Den 3 juli är det dags för debut på Gumboda Hed, den 8:e framträder gänget på Norra-Västerbottens trivselkväll och den 9:e är det guldrushpublikens tur att få ett smakprov på vad Larry och hans Utmanare kan prestera. Och efter det eldprovet väntar en rad kontrakterade engagemang på den nya kvintetten. Man har spelningar klara till maj nästa år, även om det fortfarande givetvis finns luckor. Men kontrakt för åtskilliga tusen redan före debuten är inget dåligt utgångsläge. Det har Larry Dean i Utmanarna, vilket väl torde betyda att åtskilligt fler än skrivaren tror att de har framtiden för sig...
--------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Juni 1965.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Text: ROGER LINDQVIST. / Forts. följer...
Kommentarer
Trackback