Jazz på morgonsamlingen / 1972


Svängiga jazzlåtar fick högstadieeleverna vid Pitholmsskolan lyssna
till på fredagsmorgonen. Bandet som spelade bestod av Allan Lund-
ström, Martin Steisner, Paul Lindberg, Fred Nyberg och Georges Goudin.


Jazz på morgonsamlingen - det fick högstadieeleverna vid Pitholmens centralskola vara med på fredagsmorgonen. Det var fem pitemusiker som under en halvtimma spelade svängiga jazzlåtar.
    - Jazzen har kommit igen. För att stanna, hoppas jag, säger kommunala musikledaren, Erling Nordlund.

Det var inte så värst många år sedan som jazzen betraktades som "död". Popmusiken dominerade helt ungdomens musiksmak, vilket delvis trängde tillbaka jazzen. Den ansågs som "svår" och i radiosammanhang ansågs den så "fin" att den förpassades till musikradion bland andra klassiker. Men tiderna förändras snabbt, liksom musiksmaken. Gamla hederliga jazzband återuppstår igen från de döda och slår igenom med dunder och brak. "Gamla" jazzsolister som var med på den tiden då det begav sig på 1950-talet. Putte Wickmans och Arne "Dompan" Domnerus glansdagar, kom igen. En av dem är Gunnar "Siljabloo" Nilsson.

Musikundervisningens "fel"?
Spekulera länge, kan man göra kring den här omsvängningen av musiksmaken.
    - Det är möjligt att det är musikundervisningen i skolorna som "rår för det", tror Erling Nordlund, kommunal musikledare i Piteå. Vi försöker ju presentera så många musikstilar som möjligt för eleverna. Vi vill definitivt inte styra deras musikval...

Att musikundervisningen i Piteå har en otrolig bredd. Det visste vi ju förut. Inte minst de många framträdanden som eleverna har gjort, har bevisat detta. Det finns orkestrar som spelar klassisk musik. En annan spelar underhållningsmusik och en tredje jazzmusik...

Proffsmusiker som sadlat om
På fredagsmorgonen spelade en grupp Piteåmusiker, jazz i Pitholmsskolans matsal. Det var Allan Lundström, tenorsax, Paul Lindberg, trumpet, Martin Steisner, trummor, Fred Nyberg, bas och Georges Goudin, piano. Allan och Georges var med på 50-talet då jazzmusiken var populär senast. Allan Lundström som nu är musiklärare i Pitholm, spelade bl. a. med i Putte Wickmans band. Han har också en hel del grammofoninspelningar på sitt samvete. Innan Georges Goudin blev musiklärare i Öjebyn på heltid, reste han runt om i Europa med två musiker och spelade jazz. Självfallet är de förtjusta över det här nytända intresset för jazzmusik bland de lägre åldrarna.
---------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 16 september 1972.

PS. Allan Lundström gjorde en del skivinspelningar med Alice Babs, Owe Thörnqvist, Ove Lind, Lasse Gullin, Simon Brehm, Anders Burman, Leppe Sundevall, Rolf Billberg m. fl. Allan har även medverkat i nån svensk långfilm från 50-talet. Allan spelade i Yngve Forssélls orkester 1967-1970. Kjell-Bertils orkester 1977-1983.

/Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0