Musikanten Acke Norberg

Idag gjorde jag ett besök på muséet i Piteå. Det är länge sedan sist, men jag försöker hålla mig uppdaterade av de utställningar som anordnas där. När jag undersökte den litteratur som fanns, så upptäckte jag en välkänd person på en årsbok som fanns i bokhyllan. På omslagsbilden satt en musikant i vit kostym med ett dragspel i famnen. Mannen var Acke Norberg, gift med Onny Norberg f. Lundqvist från Storfors. Onny var kusin till min pappa. Hennes mor, Vilma, var syster till min farmor Hanna Lindqvist, f. Eriksson.


Acke Norberg var inte bara dragspelare, hans huvudinstrument var
trumpet. Och som man kan se på bilden, så står Ackes trumpet bred-
vid honom på golvet. Nordlands hette orkestern som han medverkade i. 

Den 16 september 2004 gjordes en efterlysning i Piteå-Tidningen. Det gällde en bild som föreställde en slags blåsorkester. Bilden hade av ropats in på en auktion i Pitebygden. Men köparen visste som sagt inte vad bilden föreställde. Redan nästkommande dag, kunde PT berätta historien bakom fotografiet. Lars Lundmark hörde av sig till PT:s redaktion och berättade vad han visste om bilden.


En bild på en okänd orkester publicerades i lokaltidningen i september
2004. Svaret på gåtan fick sin upplösning redan dagen därpå då en
man vid namn Lars Lundmark hörde av sig till PT:s redaktion.

PITEBON ACKE SPELADE MED SPANSK ORKESTER

Gårdagens bildgåta
i PT fick en snabb lösning. Bilden på mässingorkestern visade sig höra hemma i Spanien, men tittar man noga på bilden kan man skymta en Pitebo i mängden.

Det dröjde nämligen inte länge på torsdagsmorgonen innan Lars Lundmark, Piteå, hörde av sig till redaktionen med sina iakttagelser. Skarpögde Lars kände omedelbart igen sin vän och forne arbetskamrat Acke Norberg, som spelade i orkestern på 70-talet när han som pensionär vistades i spanska Alicante under vintrarna. På sommaren bodde Acke och hans fru Onny (död 1996) i Pitsund.

MANNEN BAKOM GLÄNTAN
Acke Norberg, som avled i januari 1997, var chef för socioterapin på Furunäset, och mest känd för allmänheten är han kanske för att det var han som var den drivande kraften bakom uppförandet på Gläntan i början av 60-talet. Platsen var under många år ett omtyckt rekreationsområde för personale och vårdtagare vid Furunästes sjukhus och Öjeby sjukhem.

HADE ALDRIG SETT BILDEN
    - Acke var en skicklig trumpetare, och jag visste att han hade spelat med i en spansk orkester, säger Lars, som dock aldrig har sett bilden innan den publicerades i PT.
    - Men årtalet 1972 och orkestermedlemmarnas sydländska utseende fick min att titta närmare på bilden, och mycket riktigt - mitt i bland dem står Acke, säger Lars Lundmark, som var överskötare på Furunäset.
-----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 17 september 2004.

PS. Lasse Lundmark var inte bara överskötare, han var även fackligt engagerad på Furunäsets sjukhus. Lars var även fackordförande under några år. Det fanns två Lasse Lundmark på Furu. Den andre Lasse var fotvårdare, följden blev att för att skilja dem åt kallade dem för; "Fack-Lasse" och "Fot-Lasse", på så sätt så visste vi vilken Lasse det rörde sig om. /Roger.




Onny Norberg, Piteå, har avlidit i en ålder av 84 år. Närmast sörjande är make och syskon med familjer. Hon var född i Storfors, Piteå, och hette Lundkvist som ogift. I 20-årsåldern ingick hon äktenskap med socioterapeut Axel (Acke) Norberg från Haparanda.

Onny Norberg drev under sin yrkesverksamma tid bland annat restaurang och bagerirörelse i Piteå. Efter pensioneringen var makarna Norberg under en följd av år bosatta i Spanien under vintrarna. Sommartid blev sommarstugan i Pitsund ett kärt tillhåll.

Senare skaffade makarna Norberg en lägenhet i centrala Piteå, för att därefter, på grund av hälsoskäl, flytta till servicehuset Källbo och sedan till sjukhemmet på Berget.




Förre socioterapeut Axel (Acke) Norberg, Piteå, har avlidit i en ålder av 88 år. Norbergs vagga stod i Haparanda. Efter att i tidiga år ha prövat frisörens yrke trampade han olika lastångares däck, och fick se åtskilligt av världen, innan han 1929 kom till Piteå.

Norberg fick anställning inom sjukvården, vid Furunäsets sjukhus, år 1929 och blev ordinarie skötare 1931. Senare blev han socioterapeut.

Norbergs namn var intimt knutet till Gläntan, fritidsanläggningen nära havsbadet och ett populärt utflyktsmål för vårdtagare vid Furunäset och Öjeby sjukhem. Idén till Gläntan fick Acke Norberg då han, trött på slentrianen inom mentalvården, under en bilresa med patienter "upptäckte" den plats vid Bottenvikens strand som enligt hans mening skulle kunna förvandlas till en liten oas för patienter vid sjukhuset. Norbergs idé vann terräng och i början av 1960-talet kunde anläggningen invigas och blev sedan livligt frekventerad.

Acke Norberg hade en stor passion, nämligen musiken. Under många år var Acke Norberg aktiv dansmusiker. Han började redan som 12-åring, och kom att framförallt hantera piano och trumpet. Norberg åstadkom också egna kompositioner, när han bjöd på sköna toner.

Ett annat intresse han hade i yngre dagar var fiske. Han trivdes i rödingens och öringens vatten. Ibland vistades han också ute till havs vid Pitsundsbrons södra landfäste. Det var länge hans och makan Onnys högkvarter de tider av året då de inte föredrog att vistas i Spanien.

När hälsan på äldre dagar började svikta lämnade makarna Norberg boendet i Spanien och Pitsund för en lägenhet i centrala Piteå. Senare flyttade de till servicehuset Källbo och därefter till sjukhemmet Berget. Acke Norberg var gift med Onny Lundkvist från Storfors, Piteå. Han blev änkeman för två månader sedan.  Närmast anhöriga är syskonbarn och svägerska.
------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Januari 1997.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0