På besök hos "Nels-Mari" i Nord

Igår kunde man läsa på min blogg om Maria Sandström från Nord utanför Vistträsk. Maria eller "Nels-Mari" som hon kallades. I det reportage som låg till grund för historien, hämtat ur Piteå-Tidningen kallade man henne "Nils-Mari". Idag har jag varit i kontakt med personer som säger att det rätta är "Nels-Mari". Eftersom jag varit i "Nels-Maris" trakter under dagen, så passade jag på att göra ett "hembesök". Jag hade även den stora turen att möta en av hennes grannar som berättade att hon avled 1982 i en ålder av 89 år. Som framgick av reportaget så ville hon absolut inte flytta från sitt hus. Eller för att citera henne:
    - Om jag så blir 1000 år i söndagar vägrar jag att flytta. Här trivs jag, förresten vad skulle jag ta mig till på ett pensionärshem.

Grannen berättar vidare att hon stod ute vid brunnen för att hämta vatten, när han passerade. Det var den dagen som skulle bli "Nels-Maris" sista här i livet. På morgonen upptäcktes hon liggande död vid sin brunn. Hon behövde alltså inte flytta från sitt hus. Maria Sandström var född 1893 och levde hela sitt liv i sin lilla timrade stuga. När jag vandrade på platsen i dag så förstår jag att det är inte mycket som förändrats sedan den där intervjun en februaridag 1970. Visserligen har den nya ägaren dragit in elström, och byggt en liten altan på ena sidan men annars ser det ungefär ut som det en gång gjorde, medan krutgumman "Nels-Mari" vandrade runt omkring i sitt Nord.


Maria Sandström, "Nels-Mari" kallad, på det foto som togs i februari
1970 utanför hennes stuga i Nord utanför Vistträsk.


"Nels-Maris" stuga som den ser ut idag: torsdagen den 15 september
2011.


"Nels-Maris" ladugård där hon hade sina två mjölkkor och en häst.


Det är i år 29 år sedan "Nels-Mari" gick bort. En märklig kvinna - ett
märkligt levnadsöde. På bilden, Maria Sandströms stuga där hon fram-
levde sina dagar fram till sin död 1982.
--------------------------------------------------------
Foto: ROGER LINDQVIST.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0