STIG CEDERHOLM - Åsa-Nisses pappa


Stig Cederholm borde vara en välbärgad man vid det här laget. Känner ni förresten Stig Cederholm i Arjeplog? Den folkkäre Åsa-Nisse då, visst är han bekant? Den folkkäre Åsa-Nisse och Stig Cederholm hör ihop. Författaren Cederholm är "pappa" till Åsa-Nisse, Eulalia, Klabbarparn och allat vad figurerna heter.

Åsa-Nisse är en populär figur. Genom åren har det gjorts 20 Åsa-Nisse-filmer och regelbundet möter vi den klurige smålänningen i serie- och veckotidningar. Det omsätts en massa pengar i Åsa-Nisse-sammanhang. Stig Cederholm borde med andra ord ha fickan full med guld.
Stämmer det?
    - Ingalunda. Jag tjänar inte ett öre på Åsa-Nisse.


För fem år sedan flyttade Stig Cederholm till Arjeplog. Han är en natur-
människa som trivs vid foten av fjället.

¤ Trots att Stig Cederholm skapat Åsa-Nisse har han endast tjänat småslantar. I dagens läge har han ingen rätt till Åsa-nisse. Gubben tillhör förläggare och filmfolk utan ekonomiska band med Åsa-Nisses upphovsman.

EGET FEL
    - Jag har blivit lurad på allt, säger Cederholm.
Åsa-Nisses "pappa" vill inte att vi ska tycka synd om honom. Han är inte ut för att för att söka medlidande.
    - Får helt och hållet skylla mig själv. Tyvärr har jag varit för godtrogen och trott alla människor om gott. Det ångrar jag nu. Naturligtvis skulle jag ha anlitat advokat när jag förhandlade med förläggaren.

 Vad Cederholm fått i pengar är en spotta i havet jämfört med vad som spelats in på film.
    - Filmerna har omsatt 50 miljoner, påstår Cederholm. Han kan berätta flera historier som skvallrar om hur stora pengar gått förlorade.
    - Författare som är i behov av pengar säljer sig billigt. Det är lätt att skriva under ett kontrakt när behovet av slantar är akut. Sånt vet förläggaren och han utnyttjar det. Det hände mig och det har hänt andra. Cederholm vill helst inte prata Åsa-Nisse.



SLUTSKRIVET
    - Honom har jag helt kopplat bort. Har inte skrivit en rad på många år. Folk hör av sig vill att jag ska fortsätta Åsa-Nisse-skrivandet, men jag har lagt av. Det är inte roligt längre. Åsa-Nisse föddes i de småländska skogarna. Samtliga personer som stått förebilder är döda utom Knohultarn - Teodor i Knohult.
    - Teodor fyller 90 år i februari. Måste komma ihåg att skicka telegram, säger Cederholm i förbifarten. Helt har han inte kopplat ifrån Åsa-Nisse...


Stig Cederholm har författat historierna om Åsa-Nisse och borde
tjäna mycket pengar. Men Cederholm gör inte ett öre på Åsa-Nisse.
Det är andra som räknar in slantarna. På väggen hemma hos Cederholm
hänger bilder från TV-programmet Kvällsöppet där han diskuterade med
Åsa-Nisse med Harry Schein.

TV-DEBATT
För inte alls länge sedan kunde ni se Stig Cederholm i TV. Det var i Kvällsöppet och Cederholm diskuterade Åsa-Nisse med Harry Schein, som definitivt inte är någon Åsa-Nisse-vän och som helst såg att filmerna inte fick visas i svensk TV. Sveriges Radio/TV har köpt 17 av filmerna. En har redan visats och snart kommer nummer två. Tittarundersökningar visar att intresset är mycket stort. Sen får Harry Schein säga vad han vill.

Hursomhelst är det inte alls säkert att Stig Cederholm kommer att slå på TV:n när filmerna visas. Han är trött på Åsa-Nisse och de personer som lurat honom på konfekten.
    - Jag vill slåss för den lille i samhället, säger Cederholm. Individerna försvinner. Snart är vi alla bara ett nummer och namn.


Stig Cederholm är en välkänd figur i Arjeplog...


Han försöker på sitt sätt att ge Arjeplog turistreklam. Det var t. ex.
han som såg till att Bertil Perrolf gjorde ett radioprogram från Arjeplog...


Han drar sig inte för att kritisera galenskaper...

GILLAR NATUREN
Sedan fem år tillbaka kämpar Stig Cederholm för sina ideal från Arjeplog där han bor i en enkel men trivsam lya. Cederholm trivs vid foten av fjället.
    - Ingen tillfällighet att jag bosatte mig i Arjeplog. Redan 1946 var jag första gången här uppe. Sedan dess har det blivit både många och långa besök i arjeplogsfjällen. Tillsammans med den numera världsberömde fotografen Lennart Nilsson har jag gjort många färder i de här trakterna, berättar Cederholm.

Cederholm är en välkänd figur bland samerna.
    - Jag är alltid välkommen hos samerna, säger han. "Åsa-Nisse" - många kallar honom så - för ingen anonym tillvaro i Arjeplog. Det handlar om en pratsam (och kritiserad) herre med bestämda åsikter om både det ena och det andra.
    - Ser jag någonting galet i samhället kan jag inte tiga. Sina åsikter framför Cederholm i egen tidningsspalt. Skriverierna har retat galla på många i Arjeplog.
    - Drar mig inte för att säga sanningen. Naturmänniskan Stig Cederholm trivs i Arjeplog. Hans största önskan är att göra Arjeplog till en framstående turistort.

    - Förutsättningarna finns, men man gör på tok för lite, dundrar Cederholm. Han tycker inte att kommunen stöttar honom i försöken att ge Arjeplog PR i hela landet.
    - Möter ingen förståelse. Men jag är envis som synden och kommer inte att ge mig.
Nyligen var radions Bertil Perrolf på besök i Arjeplog. I radioprogrammet "Skivor till kaffet" gav Perrolf Arjeplog en massa gratisreklam. Perrolf kom till Arjeplog ditkallad av - ja, just det - Stig Cederholm.
    - Ingen trodde att jag skulle lyckas få hit honom. Det är ingen idé sa man. Det tog mig ett telefonsamtal att greja det hela...

Cederholm skulle gärna vilja bli någon slags turist- och PR-figur. Men möjligheterna är små.

TV-FILM I MAJ?
Cederholm är 67 år fyllda och pensionär. En synnerligen vital pensionär med massor av idéer. Det var han som arbetade fram idén om en TV-film som skulle spelas in i´Arjeplog. Han gick till kommunen och ville ha ett anslag för att åka ned till Stockholm och förhandla med TV. Men Arjeplog sa nej och istället fick doktor Wallqvist uppdraget att fortsätta arbetet.
    - Men jag ska visa dom. Jag ska ta kontakt med Gert Engström på TV och i maj ska filmen spelas in. Skriv upp det. Jag kommer inte att ge mig.

Stig Cederholm är en naturvän. Jakt, fiske och strövtåg i markerna är det bästa som finns. I flera böcker har han berättat vildmarkshistorier. Vad Cederholm inte vet om jakt och fiske är inte värt att veta står i en av många recensioner som han sparat. Han har vunnit stor popularitet genom sina skildringar. Han säger allt som det är utan omskrivningar. Cederholm går aldrig några omvägar. Rakt på är parollen. Han har som sagt skrivit många böcker. Vi kan nämna "Jag vandrar i de vildas rike" som kom ut redan 1955. "Älgmorgon" "I slagbjörnens spår" och "Guldräven" är titlarna på några böcker.

Cederholm är engagerad i FBU i Arjeplog. En stor insats gjorde han när föreningen arrangerade skoterfältskytte. Den prissamlingen han tiggde ihop värderades till tusentals kronor. Bland annat skänkte bokförläggare Lukas Bonnier ett par tusenlappar. Cederholm ringde ner till Bonnier och tiggde ett pris.
    - Utan vidare fick vi priset. Det var ju hyggligt, men å andra sidan har Bonniers tjänat, många, många kronor på min Åsa-Nisse...

------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 1 februari 1972.


PS. STIG CEDERHOLM föddes den 21 januari 1905. Han avled i Växjö den 18 april 1980. Under Spanska inbördeskriget anmälde sig Stig Cederholm som frivillig, och slogs  på diktatorn Francos sida. Cederholm var även medlem i SS under andra världskriget. Så man kan väl lugnt påstå att Åsa-Nisses "pappa" stod rätt så lång bort från sin egen skapelse, den rätt så oskyldige och folklige Nisse på Åsen.

Mellan åren 1949-2010 har 21 filmer om Åsa-Nisse nått vita duken. Nu senast förra året, då den 21:a filmen hade sin världspremiär. Kjell Bergqvist hade denna gång axlat rollen som den klurige Åsa-Nisse, medan Klabbarparn gestaltades av Mikael Segerström.

Ragnar Frisk (1902-1984) hette regissören för de första 14 Åsa-Nisse-filmerna med John Elfström (1902-1981) i huvudrollen. Artur Rolén (1894-1972) spelade Nisses alltiallo Klabbarparn.

/Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0