SAIK-Sven jubilerar - 1970
En gest som Sven Nilsson har åtskillig träning på.
    - Ska´det va en lott, frågade han bl. a. Piteå-Tidningens fotograf
Hans G. Pettersson. En fråga som Sven upprepat många gånger, men
som också gett en hel del slantar i SAIK-kassan under åren.


¤ Idag lyfter vi på sommarkepsen för Sven Nilsson i Storfors. I precis 10 år har han agerat SAIK:s specielle hustomte. Jobbat och stått i för att bl. a. stärka klubbens ekonomi. Genom åren har han sålt lotter för tusentals kronor. Lottförsäljningen är bara en liten del av det arbete han utfört åt klubben.

Sven har aldrig varit någon officiell person, som synts på bilder och uttalat sig i tidningen. Nej, SAIK-Sven jobbar i kulisserna. Hugger i där det mest behövs. Man kan med rätta påstå att han är en hängiven SAIK-supporter. Och då använder vi en intetsägande formulering.
    - De fotbollsmatcher jag missar är lätt räknade säger Sven.
Han ser det mesta. Seriefighter, A- och B-lagets, juniormatcher, vänskapsduster och DM-turneringar. Överallt dyker han upp med kassaskrin och lottpåse.

En, säger en, hemmamatch har han missat på 10 år.
    - Jo, det kommer jag ihåg. Vi var på semesterresa och hade kommit till Härnösand, när det var dags för avspark på Heden. Jag belägrade en motelltelefon och ringde då och då under matchens lopp. Det blev många samtal på kort tid.
Inte nog med att han missade matchen, SAIK förlorade dessutom.
    - Och så var den semsterda´n förstörd.

Sven Nilsson började sin idrottsledarkarriär 1944 i Hortlax SK. Skötte det mesta i klubben. Var lagledare i fotboll och bandy, höll i tåtarna för skidsektionen. Samt sålde lotter. Det här med lottförsäljning är ett återkommande drag.
    - I Hortlax slet vi med ett billotteri. Prånglade ut 10.000 lotter. Reste runt och sålde. Inte bara i piteåområdet utan även uppe i Arvidsjaur m. fl. platser. Billotterna såldes och därmed hade klubbens inkomster och utgifter gått jämt ut. Hortlax SK brottades med ekonomiska bekymmer, men innan klubben lades ned var man skuldfri.
    - HSK försvann officiellt 1955 men jag höll igång ytterligare tre år.
Det gjorde han helt privat.

¤ Ett handikapp har gjort att han aldrig kunnat satsa riktigt hårt på en aktiv karriär som idrottsman. Men visst har han prövat på en del. Stod några gånger i Hortlax´bandymål. En och annan skidtävling har det också blivit.
    - Jag har aldrig blivit sist i en skidtävling, säger han lite stolt.
1958 insomnade sportklubben Hortlax. Två år senare dök Sven Nilsson upp i Storfors. Drog sig inte för att åta sig föreningens grovjobb. Sån´t som inte alla vill befatta sig med. Han har huvudansvaret för fotbollssektionens kassa.
    - En viktig uppgift. Utan pengar blir det ingen aktivitet, påstår Sven med all rätt.Kämpe i det tysta. Storfors spelar match, Sven Nilsson knallar runt
med lotterna. Bara en enda hemmamatch har Sven missat under åren
i SAIK.


Förut stod han i vändkorsen och tog betalt. Ett jobb som han numera lämnat. Men han finns alltid vid grindarna. Med ett lotteri i högsta beredskap.
    - Kul att sälja lotter. Man träffar folk och får prata.
Det handlar om en pratglad herre. Snabb i repliken och kommentaren. En trevlig kille. För det mesta god och glad. Högt gillad av fotbollsfolket. Sven trivs med grabbarna och vice versa.
    - Fast ibland måste jag gräla med dom, säger han.
Sven hjälper till i alla sektioner, samt trivselkommitén. Ordnar och styr med det mesta. Fixar resorna, smörgåsar till spelarna, köper dricka m.m. m.m. Ser till att allt flyter.

Sin främsta uppgift har han som fotbollssektionens kassör.
    - Fotbollen är min favoritgren. Grabbarna i laget är toppen. Tillsammans med dom trivs jag verkligen. En speciell gunstling är Rolf Vikberg.
    - Min absolute favoritspelare. En toppkille även vid sidan av planen. Det värdesätter jag högt.
Sven tycker i stort att grabbarna spelar en bra fotboll.
    - Synd bara att laget inte håller stilen säsongen ut. Det vill bli en och annan plattmatch.

Han gillar inte den defensiva spelstilen.
    - Nej, full fart framåt skall det vara.
Igår fyllde Sven 46 år. Så här i efterskott vill Piteå-Tidningen Sport gratulera SAIK-kämpen. En så´n som han skulle behövas i alla föreningar.

------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 11 juni 1970.


PS. Sven Nilsson hade bilverkstad i Storfors. Och som jag minns så sålde han Renault-bilar också. Det fanns tre "Svennar" runt omkring Storfors-området. Sven Lindkvist, min farbror, Sven Eriksson, granne till Sven L. samt Sven Nilsson. Både Sven Lindkvist och Sven Eriksson hade i ungdomens dagar spelat fotboll i SAIK:s A-lag. Sven Lindkvist missade nästan aldrig heller en hemmamatch på Heden. Sven L. bodde bara ett stenkast från området.

Roger.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Bogren

Min fina pappa!!

2015-04-15 @ 20:26:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0