Tvätteriet i Bergsviken / 1972
¤ I Piteorten har man haft en rad andelstvätterier men konkurrensen med tvättmaskinerna i hemmen gör att antalet reduceras efterhand. För närvarande finns andelstvättstugor i Sjulnäs, Öjebyn, Norrfjärden och Bergsviken. Bergsvikentvättstugan kommer att stängas vid kommande årsskifte och fastigheten rivs. Denna tvättstuga kom i farozonen vid den planerade vägomläggningen som helt danade om landskapet på andra sidan Bergsviksbron. Men alla är inte nöjda över att tvättstugan läggs ner. Piteå-Tidningen fick en insändare häromdagen från fru Linnéa Lundmark på Lindgatan och hon var inte alls nöjd.
I fjol tog man emot 74.000 kg tvätt. Nytt rekord. Fyra anställda blir
arbetslösa när tvätten slår igen vid nyår.
- Jag kan för min del inte begripa varför kommunen lägger ner tvättstugan som verkar ha fullt upp att göra. Och den är välskött. Det har hänt att man "tappat" tvätt vid andra tvättinrättningar men jag har anlitat tvättstugan i Bergsviken i sju år och alltid fått tillbaka tvätten på rätt sätt, säger fru Lundmark. Hon och andra undrar nu var de skall skicka tvätten i fortsättningen.
- Det är ju besvärligt för oss äldre med tvätten och då man inte har tvättmaskin, konstaterar fru Lundmark.
Kommunalrådet Rudolf Nordsvahn säger att kommunen avser att utreda hela tvättstugeproblemet och i avvaktan på den utredningen så måste alla som utnyttjar Bergsvikentvättstugan hänvisas till andra tvättstugor inom kommunen. Tvättstugan i Bergsviken har ägts och förvaltats av en särskild tvättstugeförening men då vägomläggningen blev ett faktum köpte kommunen tvättstugan. Den skall sedan säljas till Vägverket och rivas.
Maria Johansson, t.v. har arbetat i tvätten sedan 1961 och förestånd-
arinnan Elstrid Johansson, 28 år, alltså sedan starten. Vid nyår blir de
utan jobb.
Det ingick i uppgörelsen. Det skulle givetvis gått att flytta fastigheten men en flyttning och upprustning av maskinparken skulle ställa sig alltför dyrbar, anser kommunen.
- Behovet av dessa tvättanläggningar minskar i takt med att tvättutrustning installeras i egnahem och hyreshus, säger kommunalrådet Nordsvahn men vi skall som sagt titta på hela tvättstugeproblemet. Vi har ju andra aktuella.
Det fanns även en tvättstuga i anslutning till simhallen i Munksund men den lades också ner. Kommunen och även andra institutioner och industrier har nyttjat andelstvätterierna för att de skulle kunna bestå. I Bergsviken har man i huvudsak industritvätt.
Tvättstugan behöver en maskinell upprustning om driften skulle fort-
sätta men kommunen tycker det blir för dyrt.
FYRA PERSONER BLIR ARBETSLÖSA
Skulle man behålla tvättstugan i Bergsviken så behöver den en rätt stor maskinell utrustning. En renovering gjordes för tio år sedan men efter detta har man bara försökt hålla igång anläggningen. Under 1971 tog man emot 74.000 kg tvätt vilket är den största siffran hitills.
- Detta ger belägg för att det verkligen behövs en tvättstuga av detta slag, säger de som protesterar mot nedläggningen.
I tvätten arbetar för närvarande två heltidsanställda och två halvtidare. Vid årsskiftet blir de utan jobb och vet inte vad framtiden bjuder. Föreståndarinnan Elstrid Johansson har arbetat i tvätten i 28 år, ända sedan starten.
- Man kan ju verkligt fråga sig hur de skall ordna
tvättmöjligheterna för oss äldre som inte kan tvätta
själva, säger fru Linnéa Lundmark.
------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 6 oktober 1972.
Kommentarer
Trackback