Älvsbykrönika / 1951En allt för småskuren anda tyckte vi oppositionen lade i dagen när Älvsbyfullmäktige behandlade anslagsfrågan till Korsträsks Folkets Hus vid sitt Vidselssammanträde. På annat sätt kan man inte tolka hr Linds något dramatiska diskussionsinlägg, då han förklarade sig skulle uppmana alla lokalägare att begära anslag, därest Korsträsk fick de 3.000 kronorna. Det var något av den anda som brukar besjäla barnen när de kollektivt skall dela av samma kaka, som tydligen besjälade debattören, för det var väl ändock inte direkt en fientlig inställning till ett dylikt hus som var orsak till kravet på ytterligare utredning? Utredningar brukar ibland vara lika med avslag, och det var väl icke någon sådan tanke som föresvävade förslagsställaren?

Vilka faror kommunen skulle utsätta sig för med att bevilja detta anslag har vi synnerligen svårt att förstå. År efter år har landskommunen fonderat medel till samlingslokaler och då är det väl meningen att de skall kunna tas i anspråk för ändamålet, med den begränsning lagen i detta fall avser. Att ordna samlingslokaler är i lagens mening en gemensam kommunal angelägenhet och att under sådana förhållanden avstå från att hjälpa till med en reparation av en lokal i rädslan över att kommunen måste satsa pengar till någon annan lokal, är väl ändock att överlista sig själv. Vad tjänar det till att fondera medel som ändock inte få tas i anspråk?

Visst skall det handskas försiktigt med kommunens medel, men en neutral lyssnare till diskussionen kunde inte undgå att fästa sig vid den arroganta tonen i oppositionens inlägg, som mera var ett uttryck för en ovilja mot att hjälpa ett arbetsföretag som ändock tjänar allmänna intressen, än ett försök at värna om kommunens medel. Sådana tongångar tjänar inte de allvarliga strävanden vi tidigare tyckt oss märka hos de olika partiernas representanter i landskommunen, att göra en insats för att skapa en ökad trivsel för kommunens befolkning och inte minst dess ungdom.

-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 7 juli 1951


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0