Bil AB Åström & Co etablerar sig i Piteå / 1958
Exteriören av verkstaden som helt nyligen tagits i bruk.

Den ena moderna bilverkstaden växer upp efter den andra. Den senaste är Bil AB Åström & Co, som på Backen i Piteå uppfört en specialserviceanläggning som kan tävla med vilken annan som helst i branschen åtminstone i Norrbotten. Omkring första maj hade man driften i full gång och i onsdags ägde invigningen rum. Piteå-Tidningen har vid et par tidigare tillfällen i ord och bild gett glimtar från verkstadsbygget och för dagen har vi inte mycket annat att omtala än att Piteå nu har en förstklassig specialverkstad för Scania Vabis och Volkswagen.


Reparatörerna behöver inte nu längre ligga under bilarna. Dessa
hissas nämligen upp och det gör arbetet så mycket lättare.

Direktör Åström omtalar att man till sommaren skall göra en mindre utvidgning av lokalerna. Utrymmet visar sig nämligen bli i minsta laget trots att med kontorslokalerna komplexet har en yta av 1.000 kvm. Huvudentreprenör har varit Byggnads AB Alfred Boström, Skellefteå. Verkstaden har fått en modern oljebar, som installerats av Piteå Värme. Här finns tankar för av Mobil Oil förda oljekvalitéer vilket kommer att ge en perfekt service. Vidare har Piteå Värme haft hand om installerandet av värme-, sanitära- och ventilationstekniska-anläggningarna.


Det är flera man som arbetar i reservdelslagret, där det finns värden
för i runt tal en halv miljon.


Även kontoret tar sin stora del av utrymmet i verkstadslokalen. Här
ses bokförerskan Marianne Stenberg i arbete.


I den trevligt ordnade utställningen gjordes det givetvis reklam för
Volkswagen.

De elektriska installationerna har utförts av Eltjänst. Inredningssnickerier och glasleveranser har omhändertagits av Karlssons Snickeri och Glasmästeri. Fäldt och Engstrand har skött plåtslagerierna och målarmästare Helmer Björkman har handhaft målningen. Storfors Varv & Mekaniska har svarat för smidesarbetena av vilka märks ett vackert mässingsräcke med Scanias och Volkswagens firmamärken. Av varuleverantörerna märks A. Lundberg & Co.

INVIGNING MED STÅTLIG MIDDAG
PÅ STADSHOTELLET
Bil AB Åström & Co firade sitt nybygge med en pampig invigningsmiddag i stadshotellets festsal på onsdagskvällen. 150 personer voro inbjudna representerade stadens och bygdens näringsliv, stadens förvaltning, pressen m. fl. Gästerna hälsades välkomna av direktör Åström, som uttryckte sin tillfredsställelse över att han givits tillfälle att som representant för AB Scania-Vabis återvända till Norrbotten. Han hoppas att hans nybygge skulle bli till gagn för bilismne och skapa sysselsättning åt en del av bygdens folk.

Försäljningsdirektör David Larsson, Scania-Vabis, uttalade bolagets glädje över tillkomsten av den nya anläggningen i Piteå. Bolaget har tillräcklig erfarenhet av bilförsäljning för att veta at service är a och o. Som ett led i denna strävan måste man se tillkomsten av Bil AB Åströms nyanläggning. Han uttalade sitt bolags lyckönskan för den lyckade lösningen och utbringade ett kraftigt besvarat leve för densamma. Dir. Conrad Pettersson uttalade kollegans-konkurrentens lyckönskan och slutligen framförde hr Axel Bengtsson gästernas tack för maten och lyckönskade samtidigt på stadens vägnar direktör Åström för valet av förläggning av den nya verkstaden. Kvällen förflöt under angenäma former, det sjöngs allsång och Scania-Vabis visade en del kortfilmer.

--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 16 maj 1958


Kommentarer
Postat av: Kristina

Hej tycker det är grymt kul att du har lagt ut så mycket med Ted och ABBA här på din blogg, det ska du ha ett jättestort tack för! Är trots mina knappt 14 år ett stort fan av Ted och Kenneth Gärdestad och blir överlycklig när jag hittar en intervju med dem, främst med Ted eftersom dom är lite mer "sällsynta. Tack återigen

///Kristina

2012-04-21 @ 11:59:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0