Gene Krupas död 1973

MERA LEGEND ÄN JAZZMUSIKER


Legenden Gene Krupa har avlidit.

¤ GENE KRUPA har lekt färdigt med sina trummor. 64 år gammal har han packat ihop sitt trumset och gått hem till jazzhimlen. Ytterligare en jazzlegend är borta. Händelsen var väntad. Det senaste decenniet har namnet Gene Krupa knappast nämnts i musiksammanhang. Han brottades med en svår och obotlig sjukdom. Nu när han är borta kanske det finns skäl att erinra om en del av vad han gjorde under sin tid som skapande jazzmusiker.

Gene Krupa dök upp väldigt tidigt i tjugotalets Chicago. Egentligen långt innan förbudstid och gangstervärld gjorde "the Windy City" till ett jazzcentrum och en guldgruva för unga musiker. Så här har klarinettisten Mezz Mezzrow berättat:
    - Helt plötsligt en kväll när vi spelade - det var Eddie Condon, Bud Freeman och det vanliga gänget - dök det upp en liten kille som nästan hade kortbyxor och bad att få sitta in vid trummorna.
    - Vi garvade ut honom. Vi hade redan två trummisar som slogs om platsen. Men killen kom tillbaka envist och en dag satt han där vid trummorna.

Så här berättar Jimmy McPartland om Gene Krupa vid de legendariska Condon-inspelningarna i Chicago 1927:
    - Gene var verkligen en lovande kille. Våra andra två trummisar var redan färdiga musiker men Krupa var några år yngre. På den tiden spelade en sådan sak stor roll. Den gången var faktiskt första gången jag spelade tillsammans med Gene. Och det var den första inspelningen som någon av oss killar någonsin gjort där vi hade sett en bastrumma användas.

Gene Krupa spelade i Chicago fram till sommaren 1935 när han fick engagemang hos Benny Goodman och under åren 1935-38 blev Gene Krupa en viktig del av Benny Goodmans trio, kvartett och orkester. Han var med vid de legendariska trioinspelningarna och samtidigt växte han alltmer fram som en PR-man för trumslager och för jazzen. Han var den som satt och tuggade tuggummi bakom vackra trumuppsättningar i vit smokingkavaj och blev alla damers idol. Efter 1938 bildade han egen orkester men lyckades inte särskilt bra. Det blev ofta konkurser och svårigheter med sprit och narkotika. Han fick göra inhopp då och då hos Benny Goodman och Tommy Dorsey.

Gene Krupa var långt ifrån jazzens bästa trumslagare. Han var mer legend än musiker. Men för många medelålders spisare kommer han att framstå i minnesbilden som en PR-man för jazzen och överhuvudtaget, som en elegant man bakom sina trummor, som en del av en legendarisk Goodmantrio och framför allt för att han står bakom en av de finaste jazzinspelningar som någonsin gjorts - "Blues for Israel".


Gene Krupa föddes den 15 januari 1909 och avled den 16 oktober
1973. Gene Krupa blev 64 år.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0