Hemmingsmark kändisbyn 1972
Hemmingsmarks PR-drive har redan gett resultat. Det finns ett plan-
erat bostadsområde för 16 egnahem. Två villor är redan klara och
ytterligare sex familjer har fått klartecken för byggstart. Framför det
nya bostadsområdet står fabrikör Rune Westerlund som gjort TV-reklam
för sin by.Hemmingsmark är på god väg att bli en riktig kändisby. Tidningar från hela landet, radio och nu senast TV har visat livligt intresse för byn. Anledningen är byamännens beslut att ge 2.000 kronor till människor som bygger hus i Hemmingsmark.
    - Ett inflyttningsbidrag för att hålla byn vid liv, säger Rune Westerlund, fabrikör och byns PR-ansikte. Det var Rune som gjorde ett uppmärksammat inlägg i TV-programmet Kvällsöppet. Han propagerade vilt för sin hemby. TV-matchningen blev en klar framgång. Rune Westerlunds framträdande väckte norrlandskänslor i sydsvenska hem. Arbetsförmedlingen och kommunen får telefonsamtal från personer som hör av sig för om möjligheten till arbete och bostad. Westerlund och Nils Berglund i Hemmingsmark har var sin brevbunt från personer som vill flytta upp till Norrland och Hemmingsmark.

Breven kommer från olika delar av landet.
    - Det är många från Stockholm, men jag har även fått brev från smålänningar och skåningar, säger Rune Westerlund.
Brevskrivarna är till stor del unga barnfamiljer, som vill komma bort från storstadslivet i Stockholm. Vi vill inte låta våra barn växa upp i den här otäcka miljön, som domineras av kriminalitet, skriver en stockholmsfru. Många av brevskrivarna är norrlänningar i förskingringen som inte hellre vill än att återvända norrut.
    - Och visst är de välkomna till Hemmingsmark, säger Rune Westerlund. Men det finns väsentliga hinder.
    - De allra flesta frågar om arbete. Fanns det bara arbete skulle många ta sitt pick och pack och flytta, säger Nils Berglund.
Det är inte enbart unga barnfamiljer som tagit kontakt med byamännen i Hemmingsmark.
    - Jag har fått brev från en ensam kvinna som är 68 år. Hon vill inte bygga egnahem i Hemmingsmark, men skulle gärna köpa ett sommarställe, säger Runde Westerlund. Och det ska vi absolut hjälpa henne med.

Westerlund får i breven inte enbart förfrågningar om bostad och arbete. Folk skriver och berättar om allehanda saker.
    - Fick ett brev där en dam bad mig besöka en sjuk släkting i Piteå. Det ska jag försöka hinna med, säger Westerlund.


Så här kommer det att se ut i Hemmingsmark. Ett kvarter med ny-
byggda egnahem. Sexton tomter finns på området. Hittills är två hus
färdigbyggda.


Nils Berglund i Hemmingsmark har fått många brev från människor i
södra Sverige som ingenting hellre vill än att flytta till Hemmingsmark.

Westerlund pratar mycket och gärna om Hemmingsmark.
    - Men jag vill absolut inte framhålla mig själv, vill inte bli någon slags idol. Skriv gärna, men skriv om byn, säger han. Westerlund betonar gärna den goda sammanhållningen som råder i byn.
    - Tack vare att vi kommer så bra överens kunde vi genomföra det här med flyttningsbidraget.
Hittills har byamännen delat ut några tusenlappar och fler lär det bli. I Hemmingsmark finns et stadplanelagt område som ska omfatta 16 villor. Två egnahem är redan klara och där bor ett par unga familjer som har anknytning till byn.

Snart blir det byggstart för ytterligare sex familjer som har sina lån ordnade.
    - Någon svårighet att få folk att bygga på de planerade tomterna existerar inte. Många vill bygga och vi räknar med att planera nya områden, säger Westerlund. Dags dato har Hemmingsmark 125 hushåll.
    - Hoppas kunna öka den siffran med 3-5 hushåll per årvore en lämplig dos, tycker Westerlund.
Det blir definitivt billigare att bygga i t ex Hemmingsmark än i centrala staden. Tomtpriset i Hemmingsmark är 3,50 kronor per kvadratmeter, vilket skall jämföras med 22 kronor på vissa ställen i Piteå. Dessutom kan man alltså få ett extra bidrag på 2.000 kronor i Hemmingsmark.

Byn ligger bra precis två mil från Piteå.
    - Vägen hit är fin-fin, säger Westerlund som inte missar ett tillfälle att PR-prata.
    - Och så har vi bra service. Här finns skola för klasserna 1-6, affär, post och möjligheter till en bred friluftsaktivitet. Det bästa av allt är kanske den rena luften och så kan vi erbjuda bra jakt-och fiskeområden. Det här med luften och naturen verkat locka brevskrivarna från södra Sverige. Frisk luft, vacker natur och rena vattendrag är en självklar sak för oss i norr, medan folk från storstäderna bara kan drömma om sådant.

    - Det skymtar mycket romantik i breven, konstaterar Nils Berglund. Byamännen i Hemmingsmark kämpar hårt för att hålla sin by vid liv. På alla sätt vill man vända utflyttningsströmmen. I Hemmingsmark är man på god väg att lyckas.
    - Genom att locka folk till byn hoppas vi kunna behålla skolan, affären och posten. Om byn växer höjs värdet på våra egena fastigheter. På det sättet får vi igen ränta på de pengar vi ger bort, förklarar Rune Westerlund.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 2 mars 1972

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0