Vad gjorde vi påsken 1969?



Arbete och fritid under påsk. Leif Westerberg, musiker i "Domnivet",
skall roa danspubliken i Boden under helgen. Ragnar Berglund har
packat för att åka till skidstuga i norr.

Hur firar ni påsken? Det finns en massa sätt och fler skall det bli om ett nytt förslag går igenom, som tillåter nöjen på långfredagen och påskdagen. Regeringen lägger fram förslaget i dagarna och därmed undanröjs den gamla förordningen att "på juldagen, långfredagen och påskdagen efter klockan sex på morgonen må icke anordnas offentlig tillställning" Alla länsstyrelser, de flesta domkapitel och alla frikyrkosamfund, som är med i Sveriges frikyrkoråd, har sagt ja. Lagändringen skall träda i kraft den 1 juli i år.

I nuvarande läge får länsstyrelserna ge undantag för "tillställning vars innehåll och syfte kan anses förenligt med högtidens helgd". Men denna påsk får de nöjeslystna hålla sig lugna under långfredagen och påskdagen. Chansen finns i alla fall både skärtorsdagen, påsklördagen och annandagen då alla nöjestempel bjuder på stora program. På den religiösa kanten är programmen fulltecknade hela helgen med bl a stort traditionsenligt påskfirande i kyrkstaden i Öjebyn och en ny glädjens kväll i Piteå stads kyrka för ungdom.


De som är hemmavid kan gå på bio och se Elvis
vildast i Västern som är barntillåten från 11 år och
uppåt.


Den dansanta publiken har mycket att välja
på enligt annonserna. Varenda danshak bju-
der på stora program skärtorsdag, påsklördag
och annandagen.

Man kan som sagt fira påsken på en massa olika sätt. Fjällhotellen är fullbokade sedan månader tillbaka men det är också många som reser till sydligare nejder. Mallorca står högst på listan. PT besökte Piteå Resebyrå och då fick vi veta någonting alldeles nytt. Största intresset för påskresor gäller huvudstaden Stockholm. Tre bussar avgår idag, torsdag och återkommer på annandagen. Samtliga är fullsatta.


Resebyrån, har fått massor med förfrågningar
och beställningar. Man reser mer än i fjol.
Stockholm är populärt. Idag avgår tre fullsatta
bussar till huvudstaden.

FULLBOKAT I FJÄLLEN
De som inte har tillfälle att åka till fjälls kan ta en tur till de närbelägna "fjällen". Vi har många sådana i södra Norrbotten, t ex Vallsberget, Piteå, Kåbdalis, Lill-Kanis i Älvsbyn, Storberget i Vidsel och Vittjåkk i Arvidsjaur. I Vittjåkk brukar man varje påsklördag räkna in 20.000-25.000 personer. Våra "vädergudar" på väderlekstjänsten har lovat skapligt väder åtminstone i kust- och inlandet. Fjälltrakterna något mulet senare delen av helgen.


I kyrkstaden i Öjebyn har det städats, eldats
och fejats flera dagar för att ta emot alla kyrko-
besökare.

DANS, BIO, BINGO
Vad gör alla människor som stannar hemma? För det första får de tänka på matkontot. Ett par hundra kronor med lite extra påskskinka och sånt. När det gäller helgens nöjesliv så bjuder danssalongerna på dans skärtorsdag och påsklördag. Annandagen är det mera sparsamt. Alla får chansen att svänga runt, både ungdom och mogen ungdom. För den mer "övermogna" ungdomen finns som vanligt möjligheter att spela Bingo. I sporthallen i Piteå kör man med en stor bil-bingo.

GLÄDJE I KYRKAN
Kyrkan och de övriga religiösa samfund har som vanligt stort påskfirande. Kyrkstaden i Öjebyn har rustats upp ett par dagar i förväg. Alla stugor utnyttjas inte. Många tar sig till och från kyrkstugan med bil. Förr, när man åkte häst och släde, låg man över hela helgen och deltog i hela gudstjänstserien i kyrkan. Kyrkoherde Birger Wiking kom för ett par påskar sedan med något helt nytt inom det kyrkliga livet. En glädjens kväll för ungdom och i år går den av stapeln på annandagen. Då kommer ungdom från Piteå, Luleå, Skellefteå, Byske, Lycksele och Uppsala för att medverka. Hittills har kvällen alltid lockat fullt hus. Ett mycket populärt initiativ.

Viker man inte kvällen för den religiösa gudstjänsten eller dansen så finns det möjöigheter att gå på bio. Flera föreställningar per kväll frånsett långfredag och påskdag då man enligt lag har igenbommat. T ex kan man se på när Elvis Presley, storkändis, är vildast i Västern. Barntillåten över 11 år.

-----------------------------------------------------------------------------------


Vi vill att Piteå-Tidningens läsare skall få bekanta sig med två riktiga
påskkäringar, Maj Pettersson, 8 år, och Jana Granberg, 9 år. De ses
svävande över hustaken i Piteå fotograferade av Hans G. Pettersson.
De båda påskkäringarna säger att de hör hemma i Piteå. Antagligen
är de alltså på väg till Blåkulla när bilden togs på skärtorsdagen. Vi
hoppas att de har hunnit tillbaka till Piteå nu igen. För idag är det väl
som den riktiga påsken börjar för deras del.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 3 april 1969

Kommentarer
Postat av: Chattis

Jag minns att när man var barn, så var det som så, att på Långfredagen fick man inte leka med nån, allt var stängt, o skrattade man så blev man nedhyssjad av de vuxna. Sitta inne o rita var tillåtet, men så stillsamt som möjligt. Allt för att minnas Jesu lidande.Tänk vad tiderna förändras, nu vet väl knappast nån varför vi firar påsken.

2012-04-04 @ 20:24:12
Postat av: Anonym

Hej

Vi önskar Er alla en trevlig påsk!

Hälsningar Åsa o Lennart

2012-04-04 @ 20:49:48
Postat av: Roger Lindqvist

Tack detsamma Åsa o Lennart



2012-04-04 @ 21:05:32
URL: http://rogerlindqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0