TED GÄRDESTAD talar ut...




Det här är Ted Gärdestads första intervju på flera år. Han berättar om
sitt nya liv under ledning av Bhagwan Shree (infälld bild).

Han heter inte Ted Gärdestad längre. Han heter Sangit Upasani. Bhagwan har gett honom det nya namnet. Upasani är klädd i rött från topp till tå. Soluppgångens färg. Uppvaknandets färg. Blodets färg. Kärlekens färg. En färg med oerhörd energi. Och så bär han malan. Halskedjan med bilden på Bhagwan.

    - Jag gör den här intervjun därför att jag vill meddela att den Ted Gärdestad som är känd från radio och TV är ... död. Jag är enda ögonvittnet. Jag snackade med honom precis innan han gick hädan. Han ville tacka alla som rosat och risat honom. Men han tyckte att det hade blivit så mycket tjafs att han ville gå hädan till en annan existens. Han bad mig kolla om han försvann till himlen eller helvetet. Men det gick så djävla snabbt att jag inte hann se det.
    - Där jag kommer ifrån tror vi inte på himmel eller helvete. Men Ted Gärdestad är alltså död. Må han vila i frid.

¤ Har du helt brutit med ditt tidigare liv?
    - Jag heter Upasani och kommer från Oregon. Men jag är väldigt lik Ted. Därför får jag frågor om honom hela tiden. Det enda jag vet om honom är sådant jag hört.

GALNINGAR
¤ Gillar du hans plattor?
   
- Jag vet inte. Jag har inte hört så mycket. Jag vet att han gillade musik och det gör jag också. Jag heter "Sangit" och det betyder musik.

¤ Har Upasani någon framtid som musiker?
    - Det vet jag inte. Namnet Upasani innebär ett intimt kärleksförhållande med hela existensen. Bhagwan som gav mig namnet sa att det handlar om att satsa allt. Vad det blir av det är upp till existensen. Inte till mig.

¤ Det där låter nog väldigt vansinnigt och skrämmande för många.
   
- För mig är det djävligt spännande. Sanyassins är äventyrare, galningar, älskare, poeter, spelare. Jag är inte så gammal i gamet. Jag är ganska nyfödd. Men det lilla jag förstår är att det är ett spel. Vi vet att vi föds, lever och dör och däremellan är det en stor äventyrlig resa. Det är bara att uppskatta och glädjas över det. Att vara upplyst innebär att förstå att livet är et mysterium som inte går att förklara.

PERSONLIG KRIS
¤ Ted Gärdestad har väl alltid hoppat lite hit och dit. Kan inte detta också vara en tillfällig historia?
    - Jag vet inte. Han gav intryck av att vara ganska rastlös. Det gillade jag.

¤ Är inte Upasani rastlös?
    - Jo, men inte på det sättet. Det hade skapats bilder kring honom i massmedia. Han tyckte inte att bilderna stämde med det som var verkligt för honom.

¤ Var han ett offer?
   
- Nej. Var och en har ansvar för sitt liv och kan göra vad som helst av det.

¤ Var det en djup personlig kris?
    - Han var trött på det här tjafset om personliga kriser. Han ville inte rota. Han sa till mig att han hade haft väldigt kul men det hade blivit för mycket tjafs.

BEDRÄGERISEKT
¤ I ditt hus möter man Bhagwan överallt i form av bilder på väggarna. Men ser en stor kärlek hos dig till Bhagwan.
   
  Javisst. Jag finns i honom. Han är en människa som vi. Men han har rest hela vägen. Han har kommit fram. Han kan tala om var det är risikfyllt och var man bör vara uppmärksam, så man inte ramlar och faller. Men det är vi som ska gå hela vägen själva. Han knuffar oss vidare.

¤ Är detta en av alla amerikanska bedrägerisekter? Bhagwan skor sig på vilsna själars bekostnad. Han kör 26 Roll Royce.
   
- De flesta är inte medvetna om att de irrar omkring. Vi vet att vi irrar. Men vi har Bhagwan. Han är ljuset. Han kan världens alla roliga historier och har alltid en i beredskap när någon har kommit riktigt vilse. Det här är en inre resa närmare i mitt inre landskap, som att resa närmare och närmare mitt eget inre ljus.

¤ Är det inte en flykt från vardagens problem?
   
- Det som finns utanför finns också innanför. Där jag kommer ifrån är människan både en varelse som behöver materiell komfort och andlig stimulans. Det är det som Bhagwan kallar för "den hela människan". Vi ser ingen motsättning mellan det materiella och spirituella. Vi talar inte heller om moral och skuld. Där vi bor är man inte bättre om man är på ett visst sätt. Det enda som är fel är att vara något som man inte är.

¤ Du besvarade aldrig frågan om gåvorna till Bhagwan?
    - Det är en fråga som jag stöter på hela tiden i den andra världen. Det verkar som om folk tycker att det är fel att leva i ett materiellt välstånd trots att det är just det vi gör här i Sverige. Människan ska leva rikt både materiellt och andligt. Gåvorna är ett bevis på vår kärlek till Bhagwan. Allting ägs av ett affärsföretag i kommunen. Bhagwan äger ingenting personligen. Han är fortfarande gäst i Rajneeshpuram, staden i Oregon.

LÅTER KNÄPPT
¤ Är det fråga om mycket pengar?
   
- En del är rika. En del har ingenting. Det är ingen merit att ge mycket. Var och en ger vad han har.

¤ Vill du flytta till Rajneeshpuram?
   
- Just nu är det inte aktuellt. Vi bygger en stad, ett centrum, en metropol. Än så länge finns det ett begränsat utrymme. Dessutom är jag svensk medborgare. Den fysiska närvaron är inte den viktigaste. Närvaron med Bhagwan och hans lärljungar finns i hjärtat.
    - Jag har förstått att det här låter knäppt i mångas öron. Folk tycker att vi är lite galna. Å andra sidan tycker jag allt som sker här är lite galet.
    - Men vi är ju galna vi också.

ÖPPET LANDSKAP
¤ Alla Upasani-fans...
   
- Jag vet inte om det finns några. Jag vet ju ingenting om Upasani. Det är så skönt. Upasani är ju bara ett stort frågetecken. Ett helt öppet landskap.
    - Ted Gärdestad sa att det enda som han egentligen skulle sakna var flickorna. Det är det jag känner nu när jag kommer till Stockholm att det finns otroligt många flickor här, som är otroligt vackra.
    - Det andra jag tänker på, är att skaffa mig en bil... en sportbil.

¤ Inga fler plattor?
   
- Jag vet inte. Det kan komma vad som helst. Jag är öppen för det.
    - Jo. Det här är väldigt tydligt vad jag känner just nu. Men det är omöjligt att förklara. Du vet, som att älska med en kvinna. Det kan på sin höjd beskrivas poetiskt. Men inte förklaras. Det måste upplevas.

--------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Fredagen den 29 juli 1983


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0