Ann-Kristin Hedmark


Just nu är Ann-Kristin Hedmark, 29, i Stockholm och showar på Berns.
Men det är ett sällsynt besök. Bäst trivs hon i hemmiljö. På gården
Tuvan utanför Skellefteå.


¤ Ann-Kristin Hedmark, 29 år, är flickan som tackar nej till storkarriär och storstadsliv. Hon flytt in´t. Hon tycker om att sjunga och försörjer faktiskt familjen - hemmapappan Christer och sönerna Johan och Daniel. I kväll får vi möta henne i pubmiljö. Mysen i Borlänge, tillsammans med en annan begåvad sångerska: Meta Roos. Till sin hjälp har de valda delar ur Sandviken Big Band - den fine tenoristen Lennart Johansson och en komptrio.

Ann-Kristin (eller Anki som det blir i den inre kretsen) bor på gården Tuvan som vätter mot skogen utanför Skellefteå. Där finns hennes vilopunkt och andningshål när turnerandet sliter. Just nu är hon i Stockholm och deltar i den musikantiska show som ska underhålla ett vintrigt Stockholm på Berns. Där finns också Göran Fristorp och Hasse Burman - samt Arne Domnérus spelmän. Sådant trivs Anki med - det finns möjlighet att tona fram alla former av låtar: jazz, folkton och visor. Och det är som en huldra med förankring i jazz och folkton hon blivit ett begrepp.

EN HYVENS NORRLÄNDSKA
Någon har karakteriserat henne så här:
¤ En rekorderlig och hyvens norrländska med Bolidenguld, mygg, stålverk och hjortronmyrar i stämman...
Det ligger mycket i det. Det ljuva livet och kändisvärlden avstår hon gärna ifrån - ändå har hon haft erbjudanden både från kontinenten och USA. Men hon trivs bäst i hemmamiljö. Med ABF-turnéer, jazzning med Sandvik Big Band och en och annan pubträff. Hon glänser alltså inte i storstadens showsammanhang så ofta förekommande i radio och TV. Men hon har gjort några uppmärksammade radiojobb - bland annat med Sandvik Big Band i USA och med Arne Domnérus mannar i programmet "I elfte timmen" från Chalmers i Göteborg.

SPARSAM MED SKIVOR
I TV har vi sett henne från Bolaget och folkparksbesökare såg henne för några år sen med Lee Hazelwood. Men mest blir det små turnéer med trubaduren Gunnar Enqvist från Bureå i ABF:s regi. På skivsidan är hon också sparsam. Visserligen slog hon igenom för 11 år sen på Svensktoppen med en Thore Skogman-låt men sedan har hon gjort skivor som inte slagit hål på försäljningsvallen men ändå sålt hyggligt.

De egna plattorna - "Inifrån" och "Visa till Dig" - samt skivorna med Sandvik Big Band ska nu kompletteras med LP med politiska visor och en LP med Sandvik Big Band. I kvällens program leker hon med jazzlåtar och folkvisor, sjunger duett med Meta Roos och myser ihop med gråhårsmannen Lennart Johansson som spelar tenor á la de stora Webster-Hawkins.

------------------------------------------------------------------------

AFTONBLADET TV ¤ Den 3 januari 1979

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0