Gamla Bodensia i Boden
Gamla Bodensia ska rivas. Borta är strålglansen kring den riksbekanta
krogen.

Gamla Bodensia i Boden ska rivas. Det gamla hotellet och krogen blev känt över hela Sverige under beredskapsåren. Nu är det bara en förfallen träkåk med popmålade blå rutor som väntar på grävskoporna.

Det är Odd Fellow med byggnadsföreningen Hermelin som äger gamla Bodensia. Man har fått rivningslov av byggnadsnämnden. Efter rivningen blir det i första hand bara en parkeringsplats där. Det råder byggnadsförbud i området.
    - Vi tycker huset ser för anskrämligt ut, det kommer att bli ganska snart vi river, säger byggnadschef Gunnar Ekstedt i Bodens kommun. Han är också ordförande i byggnadsföreningen Hermelinen.

Kåken byggdes 1912 av byggmästare G E Bernsten berättar sonen, arbetschef Thorsten Bernsten. Familjen bodde i kåken några år, och man hyrde senare ut på andra våningen för Hotell Lundgren. Det fanns också matvaruaffär och raksalong i bottenplanet. Gårdsplanet såldes, byggmästare Bernsten köpte den och överlämnade den till Odd Fellow, årtalet var 1923. 1937 föddes Hotell Bodensia då Trafikrestauranger öppnade där, då flyttades ingången till hörnet. Förrådsförvaltare Bertzberg vid SJ hittade på namnet Bodensia i namntävlingen som utlysts och vann supé för ett par personer.

Den verkliga storhetstiden för hotellet var beredskapsåren då Bodensias namn blev känt över landet. Så småningom kom stan att hyra lokalerna och hyrde ut till en krögare. Hotellet lades ned 1966 då nya Bodensia var klart. Sedan har gamla Bodensia hunnit med skiftande öden. Det har varit en numera avsomnad popklubb där, som ett minne från den tiden finns de blåmålade rutorna. Det var också en populär träffpunkt för gammeldansvänner, Kultis och "Smyg in", som ännu finns som överskrift, fanns också en tid. Stället har också varit lagerlokal i skilda omgångar och är det idag. Odd Fellow har också en gårdsbyggnad vid hotellbyggnaden, där river man inte, utan den skall snyggas upp.
--------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS KURIREN ¤ Torsdagen den 29 mars 1973.

PS. Håkan Wiklund var arrangör på dansstället "Smyg in". Håkan hade även hand om Forum i Luleå, nuvarande Ebenezer. Även "Spiltan" i Boden skötte han om där det anordnades dans under hela 1970-80-talet. Håkan Wiklund arrangerade danser i Sunderbylogen, men som under Håkans tid hade namnet "HåWeT". I början av 1980-talet hade han också hand om Logen i Tallheden, samt Rimjokks camping mitten av 70-talet.

Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0