Hamnkiosken/Kaféet i Piteå
Inga-Maj Bergström, Piteå, håller ut.

Minns du det gamla mysiga hamnfiken? De, där hamnjobbare och andra slank in för en kopp fika och en pratstund. Numera är de flesta borta, men ett och annat lever kvar. Hamnkiosken/Kaféet vid Västergatan i Piteå t. ex. ett gemytligt fik som behållit den gamla atmosfären med vedkamin, träbänkar, ådrad målning på väggarna och hemkokt kaffe.

En händelse förde oss dit: Natten mot onsdagen fick man nämligen påhälsning av "gäster" som inte var ute efter en kopp kaffe. I stället var det tjuvar som var i farten. Ett 50-tal cigarettlimpor och en del annat stal de sedan de krossat en ruta och klättrat in. Det var för att höra oss för om inbrottet som vi besökte den gamla serveringen. För den som inte känner till stället kan det vara svårt att hitta, inrymt i ett litet grönt trähus utan skyltar eller annan påkostad exteriör.

Inga-Maj Bergström driver hamnkiosken sedan 20 år tillbaka. Dessförinnan hennes mor, Mimmi, men ännu längre tillbaka har den funnits till.
    - Förr i tiden fanns det flera kiosker och kaféer här längs hamnen. Det var rusch och liv här då. Ibland hade vi 20-30 "gubbar" som fikade, berättar Inga-Maj. Numera är lossning och lastning av fartyg i Pitehamnen en epok som i det närmaste är slut. Bara cementbåtar är det som sporadiskt angör den nedslitna hamnen som nu fylls igen för timmerledens sträckning.

Vilka är det då som är era kunder sen hamnen lagt ner?
    - Det är framförallt chaufförerna på lastbilar, långtradare som är tidigt i farten. Men också andra kunder har vi.
Fem på morgonen öppnar Inga-Maj kiosken/Kaféet och håller öppet till halv fyra. Kaffe, inte bryggt utan kokt i en stor panna, the och smörgåsar, cigaretter och lite annat, är det som man får. Inredningen är enkel och gammeldags. Långbänkar av trä, en soffa och några bord. Väggarna har s.k. ådrad målning och i köksdelen står en järnspis. Näfveqvarn no 26, som också är fullt brukbar ifall strömmen skulle försvina. En rejäl vedkamin finns också som ger skön värme och kompletterar el-elementen.
    - Vi har inte velat ändra så mycket utan behållit den gamla enkla stilen. Huvudsaken att det är varmt och det i övrigt fungerar, tycker Inga-Maj, som inte har några planer på att avveckla.
    - Nej, jag har mina kunder och så länge jag kan ska jag fortsätta.
Vi får hoppas det blir länge till. Inga-Majs kiosk/Kafé är en glimt av en svunnen kaféepok, värd att slå vakt om.


Här har interiören behållits i sin forna form. Träbänkar, de gamla enkla
borden och stolarna, den ådrade väggmålningen - skapar en fin
gammal atmosfär.


Vedkaminen ger skön värme i det lilla gemytliga
kaféet.

--------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Fredagen den 3 februari 1978


PS. På Inga-Majs Kiosk/Kafé brukade jag dricka mitt 9-kaffe då
jag jobbade på SJ 1976.
/Roger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0