Paul McCartney greps efter knarkskandal / 1972¤ Paul McCartney och hans hustru Linda erkände i natt att de smugglat narkotika till Sverige.
¤ Narkotikapolisen slog till efter konserten i Scandinavium i Göteborg.
¤ Turnébilen omringades av civilklädda poliser. Samtidigt sökte andra civilklädda poliser igenom gruppens hotellrum.
¤ Paul, Linda och trumslagaren Seiville fördes till polishuset.
¤ Efter fyra timmars förhör erkände de.

Razzia efter konserten
Omedelbart efter konserten slog polisen till. Samtliga medlemmar i bandet greps och hölls kvar på platsen. Deras turnébil omringades och en fem-sex civilklädda poliser genomsökte den. Polisen fann vad den letade efter: en bit canabis. Tre av medlemmarna i Wings: Paul MacCartney, hans fru Linda och batteristen Seiville greps och fördes till polishuset i Göteborg. Samtidigt letade andra civilklädda poliser igenom gruppens rum på hotell Park Avenue. När paret strax före kl 2 i morse lämnade polishuset, sedan de nätt och jämt undgått att anhållas, sa de till Aftonbladet:
    - Det här är bara bra PR för oss inför vårt framträdande i kväll i Lund.
Medan Linda och batteristen Seiville gjorde V-tecknet, fortsatte Paul att lägga ut texten:

"Polisen behandlade oss korrekt"
    -
Den svenska polisen har behandlat oss korrekt. Men tyvärr ser den alltför allvarligt på det här med hasch och marijuana. Vi greps och polisen fann en del förpackningar av hasch på vårt hotell. Narkotikan fanns inte i våra rum men man tyckte i alla fall att det fanns ett visst samband..
    - Vi fortsätter turnén som vanligt i morgon. Det här besöket på polisstationen förändrar ingenting, fortsatte Paul, som var ovanligt tillmötesgående mot både journalister och fotografer.

Hans hustru Linda, som var blek och uppskärrad, berättade:
    - Vi kan absolut inte klaga på behandlingen hos polisen. Det hela är ett missförstånd, som nu klarats upp. Nu skall det bli skönt att äntligen få komma hem till våra små barn på hotellet.

Razzian mot Paul MacCartney och hans orkester gjordes efter ett tips av tullkriminalen. Ett paket, avsänt från England och innehållande två hg cannabisharts, beslagtogs av tullkriminalen i Göteborg. Paketet var adresserat till en av medlemmarna i Wings.

Alla släpptes
Under ledning av kommissarie Lennart Lindman - chef för narkotikaroteln i Göteborg - slog man alltså till direkt efter konserten. Men utbytet blev tydligen inte så stort som väntat. Samtliga gripna släpptes alltså, trots att enskilda polismän under kvällen förklarat at minst en person skulle få stanna kvar över natten.

Polisen lämnade i natt en kommuniké:

"I anledning av gripandet av Paul MacCartney, hans hustru Linda och trumslagaren Seiville. Sedan ett paket adresserat till en medlem i den engelska orkestern Wings, som innehöll två hg cannabis-harts, tagits i beslag av tullkriminalen i Göteborg, har de gripna efter flera timmars förhör hos polisens narkotikarotel, bl a i närvaro av engelska ambassadens legal adviser, advokat Per-Olof Lewerth, erkänt att de tillsmmans uppdragit åt någon person i England att sända dem cannabis för användning inom orkestern under turnén i Sverige".


Vid två-tiden i natt släpptes Paul och Linda MacCartney och batteristen
Seiville från polishuset. Då hade de efter fyra timmars förhör erkänt
knarksmugglingen. "Det här är bara bra PR för oss", förklarade Paul.


En rädd och överrumplad Paul MacCartney förs bort från konsert-
lokalen till polishuset. Det har bara gått några minuter efter fram-
trädandet.


Det hela hände blixtsnabbt. Omedelbart efter Wings´göteborgskonsert
greps Paul MacCartney och de övriga medlemmarna av bandet. Sam-
tidigt letade civilklädda poliser igenom deras turnébuss efter narkotika.

---------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ 1972


Kommentarer
Postat av: Jeanette

Nu har min kommentar inget med Beatles att göra, men tänkte fråga dig som har en hel del gammalt om Pitebygden; Jag pratade med min lärarinna på komvux i linköping igår och det kom fram till att hon gått skola i Pite, öjebyn rent av och hon nämnde någt jag själv aldrig hört talas om; "Pelles havsbad". Jag antog att hon menade hamnviken (som jag trodde alltid hetat hamnviken), menar hon Pite havsbad? (nä sa hon då jag frågade men det var kanske missförstånd) eller har du någon aning om vad detta "pelles havsbad" var? Måste varit under 60-70-talet.

2012-03-01 @ 08:55:14
URL: http://jeanhed.blogspot.com/
Postat av: Roger

Det första som slår mig är Pelle Ögren, tror jag att han hette. Han fanns ju därnere på Hamnviken i Öjebyn varje sommar. Tror att han hade kiosken där??? Detta är nog det närmaste "Pelles havsbad" jag kan komma.

2012-03-01 @ 10:30:59
Postat av: Roger

Har tänkt på det där. Pelle är jag övertygad om att han hette. Sedan så blev jag lite osäker beträffande efternamnet. Jag vet att det fanns en annan Pelle Ögren också. Han hade sina rötter i Långträsk, men har inte något att göra med Hamnviken. Den sistnämde kallades "Miljö-Pelle" eftersom han tog hand om gamla bilvrak som stod ute i naturen. Därav namnet. Men du, jag tror ändå att "Hamnviks-Pelle" hette Ögren i efternamn.Roger

2012-03-01 @ 11:29:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0