Trummisen/sångaren BJARNE LUNDQVIST intervjuas / 1983

Kan man förnya sig som musiker/sångare efter att ha sysslat mest enbart med dansmusik i 20 år?
   - Javisst! Bara man har lust, energi och vågar.
Titta bara på Bjarne Lundqvist i Streaplers. Efter alla år som trummis och sångare i bandet har Bjarne på senare år gjort en vid-sidan-av-om-karriär i två helt andra musikaliska fack. Han sjunger storbandspop och då och då country!

Att pröva på lite nya grepp, är det någonting Du vill rekommendera andra musikerkollegor?
    - Ja, definitivt! Om man känner för det. Vad som är spännande för mig när det gäller mina musikaliska utflykter, man får väl kalla dem så, det är att jag äntligen kommer längst fram på scenen. Det är någonting oerhört viktigt för mig. Att kunna få direktkontakt med publiken. Efter 20 år i ett band som "bakgrundsfigur" har jag nu till slut fått möjlighet att få se hur publiken ser ut och reagerar på min sång. Jag kan ta dem i hand t o m, om jag vill. Sjungit har jag alltid gjort med Streaplers, drygt en tredjedel av vår repertoar som solist, och snackat med publiken har jag också gjort. Men i alla år har jag suttit längst bak, dold av de andra och inte fått möjlighet at verkligen möta publiken förrän nu när jag börjat sjunga med storband och köra lite country.

JAG VILL STEPPA!
    - Jag tycker om att få snacka med min publik, att försöka aktivera den, inte bara sjunga för den. Och en gammal önskedröm är att jag skulle få lära mig steppa. Vem vet, det kanske också kommer.
    - Jag vill visa att jag kan annat än spela trummor. Här snackar folk om ålder och menar att nu är ju ni i Streaplers snart uppe i 40-årsåldern så nu får ni väl börja spela vals. Vad är det för snack? Inte började Louis Armstrong spela vals för att han fyllt 40, 50, 60 eller 70...

Bjarne Lundqvist, 38, är äkta göteborgare. Han har spelat trummor sedan han var 13 och var också med om att starta Flamingokvintetten en gång i tiden. Även om det bandet då först kallade sig för Tutti-Frutti Boys. Bjarne trummade t ex på Flamingos skivdebut, en single med Elefant Twist och Alley Cat.

JAG SLUTAR INTE I STREAPLERS
1963 började Bjarne Lundqvist spela med Streaplers och där är han en av stöttepelarna.
    -
Naturligtvis är jag fortfarande med i Streaplers och jag har ingen som helst tanke på att sluta i bandet. Att jag jobbar med storband eller sjunger lite country som solist emellanåt, det är någonting helt vid sidan om.
    - Det har väl spekulerats en hel del om mig på senare år. Men det är lustigt nog aldrig danspubliken som frågar mig om jag skall lägga av i Streaplers utan enbart andra musiker(!).
    - Fan, har inte Du lagt av i Streaplers? Du sjunger ju storbandsjazz... Sådant får jag höra ideligen, säger Bjarne.

Bjarne har sjungit med storband i ungefär två år nu och det har blivit både konserter, radioprogram och en LP-skiva. Ytterligare en storbandsplatta kommer i höst.

STORBANDSPOP - INTE JAZZ
Att få sjunga med ett storband var för Bjarnes del en gammal önskedröm. Via kontakter med en farbror till Bjarnes fru Lena, som är medlem i Emmaboda Storband, blev drömmen slutligen också verklighet. Men han har hunnit sjunga inte bara med Emmaboda Storband, utan även med Swing and Sweet, en stor orkester som består av medlemmar ur Lerums Storband under ledning av Sven-Olof Waldoff.

    - Jag har sjungit i konsertsammanhang med Swing and Sweet med Lena Ericsson och Gunnar "Siljabloo" Nilsson, säger Bjarne och påpekar att han också brukar fungera som konferencier vid sådana tillfällen.

Att kalla det han sjunger för storbandsjazz tycker Bjarne är lite felaktigt.
    - Jag vill hellre kalla det för storbandspop. Jag sjunger ju t ex Stevie Wonders The Sunshine of my life och på gång är nu storbandsarrangemang på bl a Busted, en countrylåt som Ray Charles gjorde en gång i tiden och så Dionne Warwicks färska Heartbreaker (även om den förstås är skriven av Bee Gees-killarna).


    - Jag måste få göra "musikaliska utflykter" ibland. Och jag skulle
vilja lära mig steppa också...

INGEN DANSBANDSKRIS
    - När det gäller country så är det ingenting nytt för mig. Vi har kört countrylåtar i Streaplers långt innan "countryvågen" kom hit och jag har sjungit massor av countrynummer tidigare, både live och på skiva. Men när jag sjunger country som solist idag då kan det bli på specialställen som Lone Star i Göteborg.

Du arbetar numera som mäklare när Du inte sjunger och spelar. Har Du någon gång funderat på att lägga av helt med musiken?
    - Nej, det har jag aldrig gjort. Jag har funderat på att sluta med musiken som yrke , men aldrig att sluta spela och sjunga. Det skulle bara inte gå.

Dansbandskris talades det mycket om för ett par år sedan. Kände ni av den i Streaplers?
    - Nej, vi upplevde aldrig någon kris. Men jag kan förstå att många mindre kända band fick problem. Vi däremot skulle kunna spela sex dagar i veckan om vi ville. Men vi nöjer oss med 3-4 spelningar. Vi körde 6-7 dagar året runt under hela 60-talet och vi orkar helt enkelt inte med ett sådant arbetsschema längre.

SKILLNAD FÖRR OCH NU
Bjarne, är det någon större skillnad att spela dansmusik ute idag och för 20 år sedan?
Nej, det tycker inte jag. Skulle det vara någon skillnad så är det väl att i stället för Folkparker och Folkets Hus så jobbar vi nu mycket på dansrestauranger. Men det är samma typ av publik som kommer. Folk som är ute för att dansa och ha roligt. Det är förstås lite lugnare på en dansrestaurang. Där vet man att man inte blir påhoppad eller att någon plötsligt kastar en flaska på en. Det kan hända i en Folkpark. Men vi trivs fortfarande väldigt bra i de parker som är välskötta och schyssta!

Vad är dina planer som solist?
    - Först och främst jobbar jag på den nya LP:n med Emmaboda Storband och sedan är det konserter planerade med mig och både Emmaboda Storband och Swing and Sweet.

Vad gör Du annars just nu?
   
- Jag gräver på min tomt och försöker få ordning på den. Men det är ett evighetsjobb...

-----------------------------------------------------------------------------------------
MUSIKERN ¤ Augusti 1983

Kommentarer
Postat av: Kristina

Fantastiskt skoj att läsa denna intervju, visste knappt hälften av vad den gode Bjarne pysslat med. Tack för alltid lika intressanta inlägg Roger!

2012-02-09 @ 23:37:13
URL: http://solskuggan.blogg.se/
Postat av: Roger

Bjarne är verkligen en mångsysslare inom musikens område. Han har en imponerande karriär som både popmusiker, sedan dansmusiker, sångare och Gud vet vad...

2012-02-09 @ 23:52:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0