Bilolyckor på gamla Bergsviksbron

Det finns en hel del människor i runt om i bygden som ogillar den dåligt upplysta Bergsviksbron. För inte så värst länge sedan hade en bil "närkontakt" med det vajerräcke som delar vägbanan. Resultatet blev att bilen ifråga gjorde en volt, och hamnade på taket. Tur i oturen så skadades ingen person allvarligt. Insändarsidan i vår lokaltidning påvisar ibland bitska kommentarer från människor ur läsarkretsen som ger bottenbetyg åt hur man från ansvarigt håll planlagt Bergsviksbrons säkerhet. Det är inte bara den nuvarande bron som fått folk att gå i taket, redan på 60-talet, medan den gamla bron fanns, så väcktes ett visst missnöje över trafiksäkerheten. Det var också just p g a detta som den nuvarande bron kom till året 1970.

Klippet som kommer visar hur det kunde se ut, rätt så ofta förekommande faktiskt, när olyckorna avlöste varandra på den bro som stod färdig året 1936. Då ansågs bron vara alldeles för smal och trång, att när fordonen möttes så gällde det att hålla tungan rätt i munnen. Betänk också att på samma bro där den tunga trafiken framfördes, samsades även gång- och cykeltrafikanter.
Som synes blev AC-bilen åtskilligt skadad på höger framdel, medan
pitebilen välte utanför gatukanten längre bort.

Hela tre bilolyckor med personskador inträffade på fredagen i Piteå. Två av olyckorna hände på Bergsviksbron på exakt samma ställe, båda var påkörningsolyckor, i båda fallen skadades en person, dock lindrigt, och båda gångerna blev det stora bilköer på ömse sidor innan trafiken åter kom i gång. Den tredje olyckan hände i korsningen Källbogatan-Kolmilavägen där en bil fick sidan intryckt och en passagerare i ena bilen fick föras till lasarettet. I samtliga fall blev det stora materiella skador på bilarna.

Den första krocken på bergsviksbron skedde på förmiddagen när en personbil från Munksund körde på en framförvarande strömnäsbil. Det var troligen solen som bländade chauffören. Makan till den som körde munksundsbilen skadades i huvudet, dess bättre dock inte allvarligt. Hon fördes med ambulans till lasarettet tillsammans med två barn som också åkte med, men det var ingen fara för någon av de tre.

Vid 17-tiden på aftonen var det klart för nästa olycka. En personbil var på färd över bron mot Degeränget, medan en annan personbil följd av en lastbil körde söderöver. En fru från Bergsviken var med sin 13-årige son promenerade över bron på höger sida, också mot Degeränget. Mötet mellan bilarna skulle ha skett mitt för de två fotgängarna och för att undvika detta bromsade föraren på bilen som körde söderöver.

Föraren av lastbilen som körde strax efter uppmärksammade inte inbromsningen i tid och i sista stund sökte han genom en högermanöver klara sig från påkörning. Det blev dock inte bättre än att lastbilen krockade med den mötande personbilen, samtidigt som den också trängde den framförvarande mot räcket på vänster sida. Där kom den gående pojken, Lars Nordkvist från Bergsviken, i kläm, medan modern klarade sig utan skador. På lasarettet konstaterades dock att pojken endast fått ett skrubbsår på benet. Slutet alltså relativt gott.

Bilarna blev vid båda olyckorna ordentligt demolerade. Och trafiken stoppades upp så att långa bilköer bildades på ömse sidor. Det dröjde ett tag innan polisen ordnat upp trafiken igen. Olyckan vid korsningen Källbogatan-Kolmilavägen gick så till att en personbil från Piteå som körde Kolmilavägen från Sundsgatan mot Nygatan blev påkörd från höger av en AC-bil mitt i gatukorsningen. Krocken var ganska häftig och pitebilen fick båda dörrarna på höger sida intryckta, samt skuffades åt sidan och välte. Efter krocken fortsatte AC-bilen ytterligare några meter innan den stannade. En kvinna som åkte i AC-bilen slog huvudet i instrumentbrädan.

---------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Augusti 1967


Kommentarer
Postat av: Elisabet

Hej Roger!Jag skrev om Emile Ford ikväll på min blogg och letade efter en bild .., hamnade här hos dig och urklippet från PT.

Norpade det, helt fräckt.

Nu får jag dåligt samvete .., är det alls okej att jag har bilden på min sida? undrar Elisabet från Malå, numera Halland.

2012-01-27 @ 22:42:24
URL: http://www.cikoriatva.blogspot.com
Postat av: Roger

Hej Elisabet, det går bra att låna. Du ska ha tack för att du frågar.mvh Roger

2012-01-27 @ 23:28:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0