Clownen EVA RYDBERG!


Cirkus EVA. Tokiga infall, våldsamma upptåg, applåder -
och gelé i knäna...


¤ "Edra majestäter, mina damer och herrar...Eva Rydberg!"
Cirkusdirektören och konfrencieren Francois Bronett liksom suger på orden. In kommer clownen. Med gelé i knäna.
    - Det är alltid lika nervöst när kungen och drottningen sitter bland publiken, säger Eva Rydberg.

    - Och det är alltid nånting som inte vill gå sönder när kungaparet sitter i salongen, suckar Eva Rydberg, kunglig clown i den andra delen av "Royal Swedish Command Circus", som sänds i TV 2 i kväll. I kungacirkusen förra året gjorde hon ett nummer där en stor del av poängen gick ut på att hon skulle krascha tallrikar. Eva försökte slå porslinet i tusen bitar. Men tallrikarna höll.
    - Den här gången var det ballongerna som inte vill gå sönder, berättar Eva. Hon vill inte avslöja mer om numret. Som hon ror hem till en fullpoängare ändå tack vare sin gedigna rutin i såna här sammanhang.
    - Men avsikten är att jag ska jaga de olikfärgade ballongerna, som är fyllda med olika sorters gas för att de ska uppföra sig på olika sätt, säger hon om man pressar henne lite.

ROLIGARE MED LITE
IMPROVISATION
Hon hade ett väldigt snärj att hinna med när ballongerna började explodera hej vilt omkring henne. Men det blev bara roligare med lite improvisation, tyckte publiken. Liksom konferencieren Francois Bronett. Show- och cirkusdirektören som ser så nöjd ut när han presenterar sina artister. När inspelningen gjordes i slutet av november var Cirkus på Djurgården i Stockholm fyllt av en stor del av Stockholms kändisvärld och landets politikerprominens.

Bland dem som fått fribiljetter till sig och sina familjer fanns Ola Ullsten, Jan-Erik Wikström och Birgit Friggebo. De utgör en exklusiv inramning till galaspektaklet. Där huvudnumret för Bronett finns utanför manegen i en sammetsomramad röd och blå loge: Carl XVI Gustaf och Silvia. De ligger bakom Francois Bronetts högtidliga namn på cirkusen: "Swedish Royal Command Circus". Och deras medverkan underlättar betydligt när Bronett senare säljer programmet till utländska TV-stationer.

Utan kungaglans vore det bara en vanlig cirkusföreställning. Francois Bronett, som äger rätten till TV-cirkusen utanför Norden räknar med att USA, Japan och Frankrike ska var intresserade. En affär med mycket pengar inblandade. Aftonbladet berättade nyligen om Francois Bronetts internationella affärer, som bland annat ger honom möjlighet att leva rikt här i landet och betala minimal skatt.


Usch vad ballonger kan vara besvärliga. Och där kommer chefen
(Francois Bronett). Bäst att gömma sig.


VILL INTE FÖRDÖMA BRONETT

Eva Rydberg har läst artikeln. Men hon vill inte ge sig in på några moraliska fördömanden av hur Bronett använder sig av hennes och de andra medverkandes insatser i framtiden.
    - Det intresserar mig föga vad han tjänar. Jag känner mig inte utnyttjad och det tror jag ingen annan känner sig heller. Och att han inbjudit kungaparet är för att han vill ha en extra klatsch på föreställningen, säger hon.
    - Francois har gett mej fina grejer och är verkligen duktig i det här jobbet. Det finns så få som är det i Sverige. Jag känner mig enbart smickrad när han ringer och frågar om jag vill vara med i hans shower, säger Eva engagerat.

Själv tänker hon ligga lågt ett tag nu. Det har rört sig ganska mycket kring henne den senaste tiden. I TV sågs hon senast som trollet Gloria i julkalendern. Och så har hon spelat in ett clownprogram för tysk TV med komikern Georges Carl från "Crazy Horse Saloon" i Paris.
    - Jag tänker ta det väldigt lugnt. Jag har varit borta så mycket att jag tycker det ska bli skönt att  vara hemma hos Kalle så mycket jag kan.
    - Men jag ska till Monaco och showa en vecka på en kongress och så lär det väl bli lite reklamfilm.

Klart är i alla fall att sonen Kalle, 5, kommer att få se mer av Eva den närmaste tiden. Rydbergskan har en anledning till också, att stanna hemma i huset i Vintrie utanför Malmö. Tony Johansson heter anledningen. Är Evas man sedan någon månad efter att ha beundrat henne bakifrån som gitarrist i Evas kompband.

------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET - TV-TIDNINGEN ¤ Den 10 januari 1980

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Hej! Är det okej om jag lånar lite info och bilder till min blogg om Eva?? Kan länka hit :)

2012-05-26 @ 18:59:25
URL: http://evarydbergbloggen.blogg.se/
Postat av: Roger

Det går bra!

2012-05-26 @ 19:57:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0