Filmens förtrollade värld

Det är nåt magiskt som sker varje gång jag ser film. Den där magin infinner sig speciellt när jag sitter i en biosalong och de mångfärgade draperierna sakta blottar den vita filmduken. Det pirrar lite extra i magen, och pirret beror definitivt inte på att jag druckit för mycket kaffe, nädå, det är det välbekanta "filmpirret" som gör sig påmint. Biobesöket skulle inte vara till 100% om det inte i bakgrunden hördes det obligatoriska prasslet av en karamellpåse, eller doften av chips som nån i de bakre bänkraderna förmedlar, på sitt eget speciella vis.

Reklamfilmerna är heller icke att förakta. Ingen bra start på biokvällen om man missar Coca Cola-reklamen m.m. En sann klassiker i reklamsammanhang, är den som Margaretha Krook och Ernst-Hugo Järegård gjorde, någongång vid 60-talets slut. De båda Dramatenskådisarna uppmanar publiken att använda en viss smörsort. Jag har i nuläget faktiskt glömt bort namnet, Tre Ess, Milda...?

Svenska långfilmer stod högt i kurs när jag var barn. Min mamma missade nästan aldrig en film, och det gjorde att jag liksom "hängde med på tåget". Det blev många timmars filmtittande under barndomen. Än i dag händer det att jag slår mig ner framför TV:n när man visar en gammal svensk film. I går såg jar "Det kungliga patrasket" från 1945 i regi av Hasse Ekman. I några av rollerna fanns Edvin Adolphson, Eva Henning, Hasse Ekman, Stig Järrel, Wiktor "Kulörten" Andersson, Julia Caesar, Bengt Ekeroth.


Eva Henning och Edvin Adolphson i den svenska långfilmen "Det
kungliga patrasket" från 1945.

Hasse Ekman (1915-2004) regisserade. Eva Henning f. 1920 var hans hustru i det privata. Ett äktenskap som varade åren 1946-1953. Deras dotter Fam, född den 6 oktober 1946, är idag både konstnär och författare. Fam Ekman är även halvsyster till Hasses övriga barn: Gösta f. 1939, Krister f. 1940, Mikael f. 1943 samt Stefan f. 1944. Pojkarna Ekman har de gemensamma att de föddes under pappa Hasses äktenskap med Agneta Wrangel af Sauss. Inte heller att förglömma att som överhuvud i klanen Ekman tronar en av svensk teaters kanske största stjärnor: Gösta Ekman d.ä. (1890-1938) av sin samtid kallad "Den store Gösta Ekman".

Gösta Ekman d.y. blev en gång tillfrågad av en journalist hur det kändes att ha en sådan berömd farfar tillika far:
    - Ja, jag var berömd redan som en liten spermie, blev svaret.

Hasse Ekmans rollkaraktär lystrar i filmen till namnet Tommy Anker. Efternamnet Anker har användts tidigare av Ekman. Redan i filmen "Flickan från tredje raden" från 1949 där även Eva Henning var med, hade Hasse Ekman döpt sin figur till Sture Anker. I "Jazzgossen" från 1958 fick han namnet Teddy Anker. Namnet Anker var med andra ord rätt så gångbart i filmsammanhang. Åtminstone i Hasse Ekmans ögon sett.

-------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0